Saturday
2024-02-24
4:10 PM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
Да ли је апостол Павле у Ефешанима 2:11-15 указивао на неку дословну преграду када је говорио о зиду »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 59

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Да ли је апостол Павле у Ефешанима 2:11-15 указивао на неку дословну преграду када је говорио о зиду који је раздвајао Јевреје и незнабошце?

У посланици Ефешанима, апостол Павле је говорио о различитом положају Израелаца и незнабожаца. Према његовим речима, постојао је ’зид који је раздвајао‘ те две групе (Ефешанима 2:11-15). Павле је користио реч „зид“ да би указао на Закон дат преко Мојсија, али то што је употребио ту реч можда је подсетило читаоце на дослован камени зид који је заиста постојао.

У првом веку н. е., Јеховин храм у Јерусалиму имао је неколико дворишта у која су само одређене особе могле ући. Улаз у двориште за незнабошце био је дозвољен свима, али улаз у неко од храмских дворишта био је дозвољен само Јеврејима и прозелитима. Камени зид, такозвани Сорег, за који се каже да је био висок између 1 и 1,5 метар, раздвајао је подручја са ограниченим приступом од оних која су била приступачна свима. Према Јосифу Флавију, историчару из првог века, на том зиду су се налазили натписи на грчком и латинском који су упозоравали незнабошце да не пролазе зид нити да улазе у свето подручје иза њега.

С тог преградног зида реконструисан је цео један натпис на грчком. На њему је стајало: „Ниједан странац не сме да прође зид и уђе у ограђено подручје око светилишта. Свако ко буде ухваћен да то чини, сносиће одговорност за своју сигурну смрт.“

По свему судећи, Павле је употребио Сорег да би указао на Мојсијев закон који је дуго раздвајао Јевреје и незнабошце. Исусова жртва је укинула Закон и тако ’срушила тај преградни зид‘.

Зашто се обично каже да је у Израелу било 12 племена када их је заправо било 13?

Израелска племена су потицала од синова патријарха Јакова, чије је име било промењено у Израел. Он је имао 12 синова — Рувима, Симеона, Левија, Јуду, Дана, Нефталима, Гада, Асира, Исахара, Завулона, Јосифа и Венијамина (Постанак 29:32–30:24; 35:16-18). Једанаест израелских племена су добила име по једанаесторици тих Јаковљевих синова, док ниједно племе није названо по Јосифу. Међутим, два племена су добила име по његовим синовима, Јефрему и Манасији, на које се гледало као да су и сами поглавари племена. Према томе, у Израелу је било 13 племена. Зашто онда Библија обично говори о њих 12?

Израелци из Левијевог племена су били издвојени од осталих племена како би служили у Јеховином шатору, а касније у храму. Зато су били ослобођени војне службе. О њима је Јехова рекао Мојсију: „Само Левијево племе немој пописати и њихов број немој укључити у број Израелових синова. Постави Левите над шатором Сведочанства, над свим његовим прибором и над свим што му припада“ (Бројеви 1:49, 50).

Левити нису добили ниједан део у Обећаној земљи. Уместо тога, добили су 48 градова на подручју Израела (Бројеви 18:20-24; Исус Навин 21:41).

Из два горе наведена разлога, Левијево племе обично није било убројано с другим племенима. Зато се обично говори о 12 племена у Израелу (Бројеви 1:1-15).
(Подвучено је моје)
++++++++++++++++++++++
Мој коментар на чланак посебно на подвучени текст

Ни у ком случају ''зид'' није указивао на Закон, јер је физички зид и цео Храм изградио Ирод по свом нахођењу, а не по налогу Јехове. Једна моја пријатељица са фејса иначе Сведокиња рече да Исус није имао ништа пртив тога што је наведени зид био саграђен јер би по њој он то свакако рекао, али није. Међутим, она заборавља да је Христос два пута истерао трговце и мењаче новца из спољашњег дворишта Храма, а и када су му ученици указали на његову монументалност он им је рекао да од тог здања неће остати ни камен на камену. Осим тога видимо да ни сами аутори горњег текста нису сигурни у свој став, јер користе израз ''по свему судећи.'' Исус је по речима апостола Павла, срушио зид раздвајања између Јевреја и Нејевреја још пре него што је та преграда физички била уклоњена. Ја бих рекао да је Христос остварио Мојсијев закон када је на Голготи принео себе као жртву за цели свет. Наиме, у тренутку Његове смрти завеса у храму се поцепала одозго надоле што је означило крај Старога савеза. Од тада Бог више не прави никакву разлику између Јевреја и осталих народа. Постали смо једно.

 

Calendar
«  February 2024  »
SuMoTuWeThFrSa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829

Site friends
  • Create your own site


  • Copyright MyCorp © 2024
    Free website builderuCoz