Thursday
2022-12-01
10:41 AM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
Sveti Bozji Praznici »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 58

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Sveti Bozji Praznici


KOJE DANE SVETKOVATI?
 

Knjiga proroka Danila sadrzi zapanjujuce prorocanstvo u kome se opisuje buducnost koja ce postati realnost nakon što je ta knjiga napisana, a to prorocanstvo se odnosi na redosled neznaboških carstava koja ce vladati svetom. Prorocanstvo zapocinje opisom drevnog Haldejskog Carstva, na celu sa carem Nabukodonosorom, a zatim redom predskazuje svetsku vladavinu koju je nakon Haldejskog Carstva prvo steklo Persijsko Carstvo, potom Aleksandrovo Grcko-Makedonsko Carstvo sa cetiri oblasti koje su nastale nakon raspada istog i najzad - mocno Rimsko Carstvo. Slika prvobitnog Rimskog Carstva, koje u ovom prorocanstvu simbolišu deset rogova na glavi zveri, prikazuje deset vaskrsenja ovog carstva koje vlada od svog prvog pada pa do danas. Prema Bibliji, Rimsko Carstvo ce se odrzati na vlasti sve do Drugog Dolaska Isusa Hrista.
 
Medju deset carstava koja vladaju zapadnim svetom još od pada Rimskog Carstva pa do današnjeg dana, pojavljuje se "mali rog" koji "bejaše po videnju (na izgled) veci od drugih (rogova)". Drugim recima, pojavljuje se jedna vlada koja je zapravo manja od svih drugih u svetu, a ipak dominira nad svim tim vladama. Oni koji proucavaju biblijska prorocanstva prepoznaše taj "mali rog" kao simbol jedne velike religijske hijerarhije. U 25. stihu ovog Danilovog prorocanstva piše da ce ta hijerarhija "pomišljati da promeni vremena i zakone".

Kako su vremena promenjena?
 
Ista vlast ponovo se spominje u 17. glavi Knjige Otkrivenja, gde je predstavljena kao sila koja vlada carstvima i carevima zemaljskim i progoni prave Bozje svece. Ova sila je promenila vremena na svaki moguci nacin:
 
· Bog zapocinje novi dan sa zalaskom sunca. "Mali rog" je to izmenio, tako da danas svet sledi ljudsko racunanje vremena po kome novi dan pocinje usred noci.
 
· Bog pocinje novu sedmicu sa završetkom pravog dana odmora - Subote (Šabata), sedmog dana u nedelji! Svet pocinje radnu sedmicu drugog dana u nedelji - u ponoc.
 
· Bog pocinje novi kalendarski mesec sa pojavom mladog meseca na nebu! "Mali rog" podstice svet da racuna kalendarske mesece po traljavo skrojenom covekovom paganskom kalendaru.
 
· Bog zapocinje novu godinu u rano prolece, kada priroda na svakom koraku cveta novim zivotom! Drevni paganski Rim je ucinio da svet pocinje novu godinu usred mrtve zime.
 
· Bog je podario Svojoj deci sedmi dan u nedelji kao pravi dan odmora, s ciljem da ih to stalno drzi u spoznaji o istinitom Bogu kome ce ispravno sluziti toga dana i da taj dan - sedmi dan u nedelji (Subota) - bude spomen na stvaranje sveta! "Mali rog" je "pritegao" zavedeni svet da svetkuje dane u koje su pagani obozavali Sunce - prvog dana u nedelji koji se na engleskom zove "SUNday" (dan sunca)!

Stop predrasudama!

Vecina ljudi pretpostavlja da su sve izraelske godišnje Subote i Praznici ukinuti Hristovom smrcu. Uprkos tome, crkvena istorija dokazuje da je rana istinita Crkva nastavila da drzi i svetkuje Bogom dane godišnje Praznike i to najmanje 400 godina posle Hristovog vaskrsenja, ako ne i duze! Pošto je svako ko drzi nedelju sklon da odmah posmatra svaki argument u korist sedmicne Subote sa predrasudom (smatrajuci ga za jeres) i da svaki takav argument proucava samo u cilju pobijanja istog, tako je za nas sasvim ljudski (prirodno) posmatrati prezentaciju o godišnjim biblijskim Subotama sa istim duhom predrasude ukoliko se ne cuvamo od takvog stava. Pa ipak ne zaboravite da "ko odgovara pre nego cuje, to mu je ludost i sramota" (Price Solomunove 18:13).
 
Stoga ponizno zatrazimo od Boga da nas vodi Njegov Sveti Duh i da se svojevoljno pokorimo Njemu i Njegovoj volji; da nam srce bude oslobodjeno od predrasuda, da se povinujemo Njemu i proucimo ovu temu otvorenog uma; da zelja za istinom bude jaca od licnih zelja da idemo svojim putevima i da ovu temu prostudiramo drhteci pred osvecenom, svetom Recju Bozjom! Sa takvom molitvom i dobrovoljnom pokornošcu u kojoj i dalje vlada obazrivost, upustimo se u ovo proveravanje svega, kao što nam Biblija i nalaze u Prvoj poslanici Solunjanima 5:20.

Proucite materiju dva puta

Da li sedmicne i godišnje Subote stoje i padaju zajedno ili mogu jedne bez drugih? Naime, da li su validni argumenti protiv godišnjih Subota ako su identicni argumentima kojima se pokušava rušenje sedmicne Subote? Kada bi se ti argumenti mogli odrzati, njima bi i sama Subota bila ukinuta! Argumenti poput: "godišnje Subote su deo Mojsijevog zakona" ili "oni su prinosili zrtve u godišnje Subote" ili "Kološanima 2:16 ukida godišnje Subote i prikiva ih na krst" da li su u skladu sa Svetim Pismom? Godišnje Subote prema nekima nisu deo Mojsijevog zakona! Ti praznici tvrde oni su se drzali još pre nego što su ritualne uredbe uvedene u Mojsijev zakon. Zrtve su se prinosile Bogu i u sedmicnu Subotu, pa to nije ukinulo Šabat. Zapravo, zrtve su se prinosile svakog dana (Cetvrta knjiga Mojsijeva 28:3).
 
Kološanima 2:16 se ne odnosi samo na godišnje Šabate (Subote), vec i na pojave mesecevih mena u godini - "mladine" (mlad mesec) - i na sedmicni Šabat. Kad god se u Bibliji pojavljuje rec "subote" zajedno sa mladinama i svetim Praznicima, ona se odnosi na subotnji dan u svakoj sedmici, mladine (molade) i svete dane u godini (Praznike). Rec "subote" u Kološanima 2:16 (u prevodu Vuka Stefanovica Karadzica) odnosi se na sedmicnu subotu (u Carnicevom prevodu je ta rec u jednini). Uporedite taj stih sa Prvom knjigom dnevnika 23:31, Drugom knjigom dnevnika 2:4 i 31:3, Knjigom Jezdrinom 3:5, Knjigom Nemijinom 10:33 i Knjigom proroka Jezekilja 46:3. Ako poslanica Kološanima ukida jednu subotu, onda automatski ukida i sve ostale.
 

 

 

Calendar
«  December 2022  »
SuMoTuWeThFrSa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Site friends
  • Create your own site


  • Copyright MyCorp © 2022
    Free website builderuCoz