Friday
2022-12-09
8:48 AM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
Nastavak III »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 58

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Сукобљеним краљевима се ближи крај

1, 2. Како се идентитет краља севера променио после Другог светског рата?

РАЗМИШЉАЈУЋИ о политичкој клими Сједињених Држава и Русије, француски филозоф и историчар Алексис де Токвил писао је 1835: „Једноме је главно средство деловања слобода; другоме ропство. Њихови... путеви [су] различити; па ипак, изгледа да је свако од њих позван путем неког тајног плана провиђења да држи у својим рукама судбине пола света.“ Шта је с тим предвиђањем било по завршетку Другог светског рата? Историчар Џ. М. Робертс пише: „На крају Другог светског рата коначно је било очигледно да ће судбинама света доминирати два велика и врло различита система моћи, један утемељен у данашњој Русији, а други у Сједињеним Америчким Државама.“

2 Током два светска рата, Немачка је била главни непријатељ краља југа — Англо-Америчке светске силе — и заузимала је положај краља севера. Међутим, после Другог светског рата, та нација је била подељена. Западна Немачка је постала савезник краља југа, а Источна Немачка се повезала с једним другим моћним ентитетом — комунистичким блоком нација са Совјетским Савезом на челу. Тај блок, или политички ентитет, стајао је као краљ севера, у оштрој супротности Англо-Америчком савезу. А ривалство између та два краља прерасло је у Хладни рат који је трајао од 1948. до 1989. Пре тога, немачки краљ севера је деловао „против светог савеза“ (Данило 11:28, 30). Како ће комунистички блок поступати према том савезу?

ПРАВИ ХРИШЋАНИ ПАДАЈУ АЛИ ПОБЕЂУЈУ

3, 4. Ко су „издајице савеза“, и у каквом су односу с краљем севера?

3 „Он [краљ севера] ће ласкањем задобити издајице савеза“, рекао је Божји анђео. Затим је додао: „Али народ који познаје Бога свога охрабриће се и делаће чврсто, и најразумнији међу њима научиће народ. Биће их који ће пасти од мача, од огња, од ропства и од пљачке за неко време“ (Данило 11:32, 33).

4 „Издајице савеза“ могу бити само вође хришћанског света, које тврде да су хришћани, али својим поступцима срамоте и само име хришћанства. У својој књизи Religion in the Soviet Union (Религија у Совјетском Савезу), Валтер Коларц каже: „[Током Другог светског рата] совјетска влада је настојала да ангажује материјалну и моралну помоћ цркава за одбрану отаџбине.“ После рата црквене вође су покушале да сачувају то пријатељство, упркос атеистичкој политици те силе која је сада била краљ севера. Тако је хришћански свет постао више него икада део овога света — одвратан отпад у Јеховиним очима (Јован 17:16; Јаков 4:4).

5, 6. Ко је био „народ који познаје Бога свога“, и како је он прошао под краљем севера?

5 Шта је било с искреним хришћанима — с ’народом који познаје Бога свога‘ и с ’најразумнијима [’с онима који имају увид‘, NW]‘? Иако су били исправно ’подложни вишим властима‘, хришћани који су живели под владавином краља севера нису били део овог света (Римљанима 13:1; Јован 18:36). Пазећи да дају „цезару цезарево“, они су такође давали „Богу Божје“ (Матеј 22:21). Због тога је њихов интегритет био на испиту (2. Тимотеју 3:12).

6 Као последица тога, прави хришћани су и ’падали‘ и ’побеђивали‘. Падали су у том смислу што су трпели жестоко прогонство, а неки од њих су чак били убијени. Побеђивали су у том смислу што је већина њих остала верна. Они су победили свет, као што је то Исус учинио (Јован 16:33). Осим тога, они никад нису престали да проповедају, чак и кад би се нашли у затвору или у концентрационим логорима. Чинећи то, они су ’учили многе‘. Упркос прогонству у већини земаља којима је владао краљ севера, број Јеховиних сведока је растао. Захваљујући верности ’оних који имају увид‘, у тим земљама се појављивао све већи део ’великог мноштва‘ (Откривење 7:9-14).

ЈЕХОВИН НАРОД ЈЕ ПРОЧИШЋЕН

7. Какву „малу помоћ“ су примили помазани хришћани који су живели под краљем севера?

7 „У време кад буду падали [Божји народ] добиће малу помоћ“, рекао је анђео (Данило 11:34а). Тријумф краља југа у Другом светском рату довео је до малог олакшања за хришћане који су живели под супарничким краљем. (Упореди с Откривењем 12:15, 16.) Слично томе, они које је прогонио краљ наследник доживљавали су с времена на време олакшање. Док је Хладни рат постепено слабио, многе вође су схватиле да верни хришћани нису никаква претња и доделили су им законско признање. Помоћ је дошла и од све већег броја великог мноштва које се одазвало на верно проповедање помазаника и помогло им (Матеј 25:34-40).

8. Како су се неки придружили Божјем народу „с дволичења“?

8 Нису сви који су током година Хладног рата тврдили да се интересују за служење Богу имали добре потицаје. Анђео је упозорио: „И многи ће пристати с њима с дволичења“ (Данило 11:34б). Знатан број њих је показао интерес за истину али није био спреман да изврши предање Богу. Други пак, који су изгледали као да су прихватили добру вест били су у ствари шпијуни за власти. Извештај из једне земље гласи: „Неки од тих бескрупулозних особа били су заклети комунисти који су се увукли у Господову организацију, показали велику ревност, и чак били наименовани на високе положаје службе.“

9. Зашто је Јехова дозволио да неки верни хришћани ’падну‘ због шпијуна?

9 Анђео је наставио: „Пашће и неки од разумних, да би се окушали, да се очисте и убеле за крај, јер ће крај у своје време доћи“ (Данило 11:35). Они који су се увукли проузроковали су да неки верни падну у руке властима. Јехова је дозвољавао да се такве ствари дешавају због прочишћавања и чишћења свог народа. Баш као што се Исус ’научио послушности из онога што је претрпео‘, тако су се и ти верни научили истрајности кроз испите њихове вере (Јеврејима 5:8; Јаков 1:2, 3; упореди с Малахијом 3:3). Они су тако ’окушани, очишћени и убељени‘.

10. Шта се мисли изразом „до времена краја“?

10 Требало је да Јеховин народ доживљава падове и прочишћавање „за крај [„до времена краја“, NW]“. Наравно, они очекују да ће бити прогоњени до краја овог злог система ствари. Међутим, арамејски еквивалент речи која је овде преведена „до“ појављује се у арамејском тексту Данила 7:25 и тамо значи „током“ или „за“. Дакле, у Данилу 11:35, ’време краја‘ мора да се односи на крај периода потребног да се Божји народ прочисти док трпи напад краља севера. Падање се очигледно завршило у ’време‘ одређено од Јехове.

КРАЉ СЕ УЗВИСУЈЕ

11. Шта је анђео рекао о ставу краља севера према Јеховином суверенитету?

11 У погледу краља севера, анђео је додао: „Краљ ће учинити оно што буде хтео; подигнуће се и узвисиће се изнад сваког бога, и [одбијајући да призна Јеховин суверенитет] гадно ће говорити на Бога над боговима; и биће срећан [„успешан“, NW] док се не наврши гнев, јер ће се извршити оно што је одређено. Он неће марити ни за богове отаца својих, ни за божанство које је радост жена [„ни за жељу жена“, NW], нити ће за кога бога марити, него ће се над свима узвисивати“ (Данило 11:36, 37).

12, 13. (а) На који начин краљ севера није марио за „богове отаца својих“? (б) Ко су биле ’жене‘ на чију се ’жељу‘ краљ севера није обазирао? (в) Ком ’богу‘ је краљ севера давао славу?

12 Испуњавајући ове пророчанске речи краљ севера је одбацио „богове отаца својих“, као што је тринитарско божанство хришћанског света. Комунистички блок је унапређивао отворени атеизам. Тако је краљ севера од себе направио бога, ’узвисујући се над свима‘. Не показујући обзир према ’жељи жена‘ — подређених земаља, попут Северног Вијетнама, које су служиле као кућне помоћнице његовог режима — тај краљ је радио ’шта је хтео‘.

13 Настављајући с пророчанством, анђео је рекао: „Али ће са свог подножја славити бога тврђава, кога не знаше оци његови, и томе богу даваће част златом, сребром, драгим камењем и закладама скупоценим“ (Данило 11:38). У ствари, краљ севера је своје поуздање полагао у савремени научни милитаризам, „бога тврђава“. Тражио је спасење преко тог „бога“, жртвујући енормно богатство на његовом олтару.

14. Како је краљ севера ’деловао успешно‘?

14 „Он ће с туђим богом [„успешно“, NW] војевати на утврђена места, засипаће частима оне који га буду признали, даће им власт над многима, и за награду разделиће им земље“ (Данило 11:39). Уздајући се у свог милитаристичког ’туђег бога‘, краљ севера је деловао врло „успешно“, показујући се као страшна војна сила у „последње дане“ (2. Тимотеју 3:1). Они који су подупирали његову идеологију били су награђивани политичком, финансијском и понекад војном подршком.

’ГУРАЊЕ‘ У ВРЕМЕ КРАЈА

15. Како се краљ југа упуштао с краљем севера у ’гурање‘?

15 „При крају ће се јужни краљ сукобити [„гурати“, NW] с њим“, рекао је анђео Данилу (Данило 11:40а). Да ли је краљ југа ’гурао‘ краља севера током ’времена краја‘? (Данило 12:4, 9). Да, свакако. После Првог светског рата, казнени мировни уговор наметнут тадашњем краљу севера — Немачкој — био је свакако ’гурање‘, подстицање на одмазду. После победе у Другом светском рату, краљ југа је усмерио страшно нуклеарно оружје на свог ривала и организовао против њега снажну војну алијансу, организацију Северноатлантског пакта (НАТО). У погледу деловања НАТО-а, један британски историчар каже: „Био је то главни инструмент за ’задржавање‘ СССР-а, на који се сада гледало као на главну претњу европском миру. Његова мисија је трајала 40 година, и извршавана је с неоспорним успехом.“ Како су године Хладног рата одмицале, ’гурање‘ краља југа је укључивало високотехнолошку шпијунажу као и дипломатске и војне офанзиве.

16. Како је краљ севера реаговао на гурање од стране краља југа?

16 Како је краљ севера реаговао? „И краљ ће северни ударити на њ као вихор с колима и с коњаницима и с многим лађама, ући ће у земљу, јуриће као бујица и плавиће“ (Данило 11:40б). Историју последњих дана карактерише експанзионизам краља севера. Током Другог светског рата, нацистички „краљ“ је плавио преко својих граница околне земље. На крају тог рата, „краљ“ наследник је изградио моћно царство. Током Хладног рата, краљ севера се борио са својим супарником у посредничким ратовима и у побуњеничким сукобима у Африци, Азији и Латинској Америци. Прогонио је праве хришћане, ометајући — али не и заустављајући — њихову активност. А његове војне и политичке офанзиве довеле су један број земаља под његову контролу. То је баш оно што је анђео пророковао: „Ући ће у земљу лепоте [духовно стање Јеховиног народа], и многи ће падати“ (Данило 11:41а).

17. Које границе су постојале за експанзионизам краља севера?

17 Ипак, краљ севера није освојио читав свет. Анђео је прорекао: „Али ће се Едом, Моав и главни од синова Амонових, избавити из руку његових“ (Данило 11:41б). У древна времена, Едом, Моав и Амон били су смештени између подручја владања египатског краља југа и сиријског краља севера. У савремено доба они представљају нације и организације на које је краљ севера циљао, али није могао да их доведе под свој утицај.

ЕГИПАТ НЕЋЕ УМАКНУТИ

18, 19. На које начине је краљ југа осећао утицај свог ривала?

18 Јеховин анђео је наставио: „Он [краљ севера] ће руком својом на многе земље посегнути, и земља египатска неће умакнути. Он ће опленити благо златно и сребрно и све драгоцености египатске, и Ливијани и Етиопљани ићи ће за њим “ (Данило 11:42, 43). Чак ни краљ југа, „Египат“, није умакао последицама експанзионистичке политике краља севера. На пример, краљ југа је претрпео значајан пораз у Вијетнаму. А шта је с ’Ливијанима и Етиопљанима‘? Ти суседи древног Египта могу одговарајуће представљати нације које су, географски говорећи, суседи савременог „Египта“ (краља југа). Оне су понекад следбеници краља севера — ’иду за њим‘.

19 Да ли је краљ севера владао над ’благом египатским‘? Он је заиста снажно утицао на начин на који је краљ југа користио своја финансијска средства. Из страха од свог ривала, краљ југа је огромне суме посветио одржавању снажне војске, ратне морнарице и ваздушних снага. У том смислу је краљ севера ’опленио [’владао над њим‘, NW]‘, или контролисао, начин на који је краљ југа располагао својим богатством.

ЗАВРШНА АКЦИЈА

20. Како анђео описује завршну акцију краља севера?

20 Ривалство између краља севера и краља југа — било у погледу војних, економских или других средстава — ближи се свом крају. Откривајући детаље једног сукоба који тек треба да уследи, Јеховин анђео је рекао: „Доћи ће гласови и с истока и са севера да га [краља севера] смету, и он ће изићи с великим гневом да погуби и затре многе народе. Он ће разапети шаторе двора свога међу морима према славној и светој гори; па ће доћи к своме крају, и нико му неће помоћи“ (Данило 11:44, 45).

21. Шта тек треба да сазнамо о краљу севера?

21 Распадом Совјетског Савеза децембра 1991. краљ севера је претрпео озбиљан пораз. Ко ће бити тај краљ када се испуни Данило 11:44, 45? Да ли ће се идентификовати као једна од земаља које су биле део бившег Совјетског Савеза? Или ће потпуно променити идентитет, као што је то чинио много пута раније? Да ли ће развој нуклеарног оружја од стране још неких земаља довести до нове трке у наоружању и хоће ли то бити повезано с идентитетом тог краља? Само ће време донети одговоре на та питања. Мудро је да не нагађамо. Када краљ севера крене у своју завршну акцију, сви који имају на Библији заснован увид јасно ће препознати испуњење пророчанства. (Види „Краљеви у 11. поглављу Данила“, на 284. страни.)

22. Која питања се јављају у погледу завршног напада краља севера?

22 Међутим, ми знамо каква ће се акција краља севера ускоро одиграти. Покренут гласовима „с истока и са севера“, он ће водити акцију ’да погуби многе‘. Против кога је та акција усмерена? И који то „гласови“ покрећу напад?

ГЛАСОВИ СА ИСТОКА

23. (а) Који се истакнути догађај мора одиграти пре Армагедона? (б) Ко су ’краљеви од сунчевог изласка‘?

23 Осмотримо шта књига Откривења говори о крају Вавилона Великог, светског царства криве религије. Пре ’рата великог дана Бога Свемоћног‘, Армагедона, тај велики непријатељ правог обожавања ’биће потпуно спаљен ватром‘ (Откривење 16:14, 16; 18:2-8). Његово уништење је предсказано изливањем шест посуда Божјег гнева на симболичну реку Еуфрат. Та река је исушена како би се ’припремио пут за краљеве од сунчевог изласка‘ (Откривење 16:12). Ко су ти краљеви? Нико други до Јехова Бог и Исус Христ! (Упореди с Исаијом 41:2; 46:10, 11.)

24. Шта се може показати као „гласови с истока“?

24 Уништење Вавилона Великог сликовито је описано у књизи Откривења, која каже: „Десет рогова које си видео [краљеви који владају у време краја], и дивља звер [Уједињене нације], они ће замрзети блудницу и опустошиће је и оголиће је, и појешће месо њено и потпуно ће је спалити ватром“ (Откривење 17:16). Зашто ће ти владари уништити Вавилон Велики? Зато што ’Бог ставља у њихова срца да изврше његову мисао‘ (Откривење 17:17). У те владаре спада и краљ севера. Гласови „с истока“ могу подесно указивати на то Јеховино дело, када он ставља у срца људских вођа да униште велику религиозну блудницу.

ГЛАСОВИ СА СЕВЕРА

25. (а) Који посебан циљ има краљ севера? (б) Где краљ севера ’разапиње шаторе двора свога‘?

25 Али постоји једна посебна мета гнева краља севера. Он ће „разапети шаторе двора свога међу морима према славној и светој гори“, каже анђео. У Данилово време, та мора су се односила на Средоземно море, а света гора је била Сион, некадашње место Божјег храма. Дакле, у испуњењу пророчанства, гневан краљ севера води једну акцију против Божјег народа. У духовном смислу, место ’између мора и свете горе‘ представља духовно стање Јеховиних помазаних слугу. Они су изашли из ’мора‘ човечанства које је отуђено од Бога и гаје наду да ће владати на небеској гори Сион с Исусом Христом (Исаија 57:20; Јеврејима 12:22; Откривење 14:1).

26. Одакле би према Језекиљевом пророчанству могли потећи гласови „са севера“?

26 Језекиљ, један Данилов савременик, такође је прорекао напад на Божји народ „у завршном делу дана“. Он је рекао да ће тај рат покренути Гог од Магога, то јест, Сатана Ђаво (Језекиљ 38:14, 16NW). У симболици, из ког смера Гог долази? „С краја севернога“, каже Јехова преко Језекиља (Језекиљ 38:15). Међутим, ма како злобан био тај напад, он неће уништити Јеховин народ. Тај драматичан сукоб ће проистећи из једног стратешког потеза с Јеховине стране, у циљу уништења Гогових снага. Зато Јехова каже Сатани: „Извући ћу те и брњицу ћу ти на чељусти метнути.“ „Извешћу те из северних крајева и на горе ћу те Израелове довести“ (Језекиљ 38:4; 39:2). Дакле, гласови „са севера“ који разгневљују краља севера морају потицати од Јехове. Али, шта ће ти гласови „с истока и са севера“ на крају садржати, само ће Бог одлучити, а време ће показати.

27. (а) Зашто ће Гог подстаћи нације, укључујући и краља севера, да нападну Јеховин народ? (б) Каквим ће се Гогов напад показати?

27 Што се тиче Гога, он организује свој свеопшти напад због просперитета ’Израела Божјег‘, који, заједно с ’великим мноштвом‘ од ’других оваца‘, више није део његовог света (Галатима 6:16; Откривење 7:9; Јован 10:16; 17:15, 16; 1. Јованова 5:19). Гог попреко гледа на „народ покупљен из туђих народа, који [у духовном смислу] има стада и имања“ (Језекиљ 38:12). Гледајући на духовно стање хришћана као на „земљу отворену“, лаку за освајање, Гог улаже крајњи напор да уклони ту препреку својој потпуној контроли над човечанством. Али не успева (Језекиљ 38:11, 18; 39:4). Кад земаљски краљеви, укључујући и краља севера, нападну Јеховин народ, они ће „доћи к своме крају“.

’КРАЉ ЋЕ ДОЋИ К СВОМЕ КРАЈУ‘

28. Шта знамо о будућности краља севера и краља југа?

28 Завршна акција краља севера није усмерена против краља југа. Дакле, краљ севера не доживљава крај од руку свог великог ривала. Слично томе, краља југа не уништава краљ севера. Краљ југа ће бити уништен „без напора ичије [људске] руке“, уништиће га Божје Краљевство* (Данило 8:25). У ствари, у бици од Армагедона Божје Краљевство ће уништити све земаљске краљеве, а то се очигледно дешава и с краљем севера (Данило 2:44). Данило 11:44, 45 описује догађаје који воде до те коначне битке. Није чудо што кад краљ севера дође к своме крају „нико му неће помоћи“!

[Фуснота]

Види 10. поглавље ове књиге.

 

КРАЉЕВИ У 11. ПОГЛАВЉУ ДАНИЛА

Краљ Краљ

севера југа

Данило 11:5 Селеук I Никатор Птолемеј I

Данило 11:6 Антиох II Птолемеј II

(жена Лаодика) (кћерка Береника)

Данило 11:7-9 Селеук II Птолемеј III

Данило 11:10-12 Антиох III Птолемеј IV

Данило 11:13-19 Антиох III Птолемеј V

(кћерка Клеопатра I) наследник: Птолемеј VI

Наследници:

Селеук IV и

Антиох IV

Данило 11:20 Август

Данило 11:21-24 Тиберије

Данило 11:25, 26 Аурелије Краљица Зенобија

Римско царство

се распада

Данило 11:27-30а Немачко царство Британија, након

(Први светски рат) које следи Англо-

-Америчка светска сила

Данило 11:30б, 31 Хитлеров Трећи рајх Англо-Америчка

(Други светски рат) светска сила

Данило 11:32-43 Комунистички блок Англо-Америчка

(Хладни рат) светска сила

Данило 11:44, 45 Тек треба да дође* Англо-Америчка

светска сила

[Фуснота]

Пророчанство из 11. поглавља Данила не прориче имена политичких ентитета који у различито време заузимају положаје краља севера и краља југа. Њихови идентитети постају познати тек након што догађаји почну да се одвијају. Осим тога, пошто се тај сукоб одвија у епизодама, постоје и интервали без сукоба — један краљ има превласт док други остаје неактиван.

 

’Гурање‘ краља југа укључивало је високотехнолошку шпијунажу и претње војним акцијама

Calendar
«  December 2022  »
SuMoTuWeThFrSa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Site friends
  • Create your own site


  • Copyright MyCorp © 2022
    Free website builderuCoz