Saturday
2024-02-24
2:55 PM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
Обрати пажњу на Данилово пророчанство! »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 59

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Сукоб два краља

1, 2. Зашто треба да нас интересује пророчанство записано у 11. поглављу Данила?

ДВА супарничка краља воде енергичну борбу за превласт. Како године пролазе, час један, а час други стиче преимућство. Понекад један краљ влада као супериорнији док је други неактиван, а постоје и периоди када нису у сукобу. Али онда изненада избије још једна битка, и сукоб се настави. Међу учесницима у тој драми били су сиријски краљ Селеук I Никатор, египатски краљ Птолемеј Лаг, сиријска принцеза и египатска краљица Клеопатра I, римски цареви Август и Тиберије, и палмирска краљица Зенобија. Како се сукоб приближава крају, укључени су и нацистичка Немачка, земље комунистичког блока, Англо-Америчка светска сила, Друштво народа и Уједињене нације. Завршницу представља једна епизода на коју не рачуна ниједан од тих политичких ентитета. Јеховин анђео је пророку Данилу објавио ово узбудљиво пророчанство пре око 2 500 година (Данило, 11. поглавље).

2 Колико узбуђен мора да је био Данило када је чуо како му анђео у детаље открива супарништво између та два будућа краља! Та драма је значајна и за нас, јер се борба за превласт између та два краља протеже све до наших дана. Кад видимо како историја показује да је први део пророчанства истинит, то ће ојачати нашу веру и поверење у сигурност испуњења последњег дела тог пророчанског извештаја. Поклањање пажње том пророчанству даће нам јасан поглед на то где се налазимо у струји времена. Такође ће ојачати нашу одлучност да останемо неутрални у том сукобу, док стрпљиво чекамо да Бог делује у нашу корист (Псалам 146:3, 5). Зато с пуном пажњом послушајмо Јеховиног анђела како говори Данилу.

ПРОТИВ ГРЧКОГ КРАЉЕВСТВА

3. Кога је анђео подржао „прве године Дарија Миђанина“?

3 „И ја“, рекао је анђео, „прве године Дарија Миђанина [539/538. пре н. е.] бејах код њега да му помогнем и да га подржим“ (Данило 11:1). Дарије више није био жив, али је анђео указао на његово владање као на почетну тачку пророчанске поруке. То је био онај краљ који је наредио да се Данило извуче из лавовске јаме. Дарије је такође наредио да се сви његови поданици боје Даниловог Бога (Данило 6:21-27). Међутим, онај коме је тај анђео био подршка није био Дарије Миђанин, него анђелов друг Михаило — кнез Даниловог народа. (Упореди с Данилом 10:12-14.) Божји анђео је ту подршку пружио док се Михаило борио с демонским кнезом Медо-Персије.

4, 5. Ко су била четири проречена краља Персије?

4 Божји анђео је наставио: „Ево, још ће три краља бити у Персији. Четврти ће сакупити богатства више од свих осталих; и кад постане моћан по богатству своме, он ће све подигнути против Јаванскога [грчког] краљевства“ (Данило 11:2). Ко су били ти персијски владари?

5 Прва три краља били су Кир Велики, Камбиз II, и Дарије I. Пошто је Бардија (или можда претендент по имену Гаумата) владао само седам месеци, пророчанство није узело у обзир његово кратко владање. Године 490. пре н. е., трећи краљ, Дарије I, покушао је да по други пут нападне Грчку. Међутим, Персијанци су претрпели катастрофалан пораз код Маратона и повукли се у Малу Азију. Иако се Дарије пажљиво припремио за своју следећу акцију против Грчке, није успео да је спроведе у дело пре своје смрти четири године касније. То је било препуштено његовом сину и наследнику, ’четвртом‘ краљу, Ксерксу I. Он је краљ Асвир који се оженио Јестиром (Јестира 1:1; 2:15-17).

6, 7. (а) Како је четврти краљ ’подигао све против краљевства Грчке‘? (б) Какав је био исход Ксерксове акције против Грчке?

6 Ксеркс I је заиста ’подигао све против грчког краљевства‘, то јест, независних грчких држава као групе. „На подстицај амбициозних дворанина“, каже књига The Medes and Persians—Conquerors and Diplomats, „Ксеркс је предузео напад и с копна и с мора.“ Грчки историчар Херодот, из петог века пре н. е., пише да је „свака друга експедиција у поређењу с овом ништа“. Његов извештај каже да су поморске снаге „бројале укупно 517 610 људи. Број пешадијаца је био 1 700 000; коњаника 80 000; чему се морају додати и Арапи који су јахали на камилама и Либијци који су се борили у бојним колима, а рачунам да их је било 20 000. Дакле, укупан број копнених и поморских снага заједно износио је 2 317 610 људи“.

7 Планирајући потпуно освајање, Ксеркс I је 480. пре н. е. покренуо своју огромну силу против Грчке. Савладавши грчку тактику задржавања код Термопила, Персијанци су опустошили Атину. Међутим, код Саламине су се суочили с тешким поразом. Још једна грчка победа одиграла се код Платеје, 479. пре н. е. Ниједан од седам краљева који су наследили Ксеркса на трону Персијског царства током наредне 143 године није ратовао против Грчке. Али онда се у Грчкој подигао један моћан краљ.

ВЕЛИКО КРАЉЕВСТВО ПОДЕЉЕНО НА ЧЕТИРИ

8. Који се ’силан краљ‘ подигао, и како је ’владао силном државом‘?

8 „Али ће се подигнути храбар [„силан“, ДК] краљ, који ће владати силном [„великом“, ДК] државом, и радиће што год буде хтео“, рекао је анђео (Данило 11:3). Двадесетогодишњи Александар се ’подигао‘ као краљ Македоније 336. пре н. е. Он је постао ’силан краљ‘ — Александар Велики. Понесен планом свог оца, Филипа II, заузео је персијске провинције на Средњем истоку. Прешавши Еуфрат и Тигар, његових 47 000 људи разбили су код Гаугамеле 250 000 војника Дарија III. Дарије је затим побегао и био убијен, означавајући тако крај персијске династије. Сада је Грчка постала светска сила, а Александар је ’владао великом државом, и радио што је хтео‘.

9, 10. Како се обистинило пророчанство да Александрово краљевство неће прећи на његово потомство?

9 Александрово владање светом требало је да буде кратко, јер је Божји анђео додао: „А кад се он подигне, његово ће се краљевство сломити и разделиће се у четири ветра небеска. Оно неће припадати потомству његовом, и неће бити моћно као што је пре било, јер ће се растргнути и допасти ће другима а не њима“ (Данило 11:4). Александар није имао ни пуне 33 године када је 323. пре н. е., у Вавилону, изненадна болест однела његов живот.

10 Александрово огромно царство није прешло на ’потомство његово‘. Његов брат Филип III Архидеј владао је мање од седам година и убијен је на захтев Олимпије, Александрове мајке, 317. пре н. е. Александров син Александар IV владао је до 311. пре н. е. када је убијен од руку Касандра, једног очевог генерала. Александров незаконит син Херакле покушао је да влада у очево име, али је убијен 309. пре н. е. Тако се завршила Александрова лоза, а ’његово краљевство‘ је отишло из руку његове породице.

11. Како је Александрово краљевство ’раздељено у четири ветра небеска‘?

11 После Александрове смрти, краљевство је било ’раздељено у четири ветра‘. Његови многи генерали су се међусобно свађали отимајући се за територије. Једнооки генерал Антигон I покушао је да читаво Александрово царство доведе под своју контролу. Али убијен је у бици код Ипса у Фригији. Године 301. пре н. е., четири Александрова генерала била су на власти над огромном територијом коју је освојио њихов заповедник. Касандар је владао Македонијом и Грчком. Лисимах је стекао контролу над Малом Азијом и Тракијом. Селеук I Никатор запосео је Месопотамију и Сирију. А Птолемеј Лаг је преузео Египат и Палестину. Баш по пророчанској речи, Александрово велико царство било је подељено на четири хеленистичка краљевства.

ПОЈАВЉУЈУ СЕ ДВА СУПАРНИЧКА КРАЉА

12, 13. (а) Како су четири хеленистичка краљевства сведена на два? (б) Коју династију је Селеук успоставио у Сирији?

12 Неколико година по доласку на власт, Касандар је умро, а 285. пре н. е., Лисимах је заузео европски део Грчког царства. Године 281. пре н. е., Лисимах је пао у бици са Селеуком I Никатором, предајући Селеуку контролу над великим делом азијских територија. Антигон II Гонат, унук једног Александровог генерала, дошао је на престо Македоније 276. пре н. е. С временом је Македонија постала зависна од Рима и завршила као римска провинција 146. пре н. е.

13 Сада су остала истакнута само два од четири хеленистичка краљевства — једно под Селеуком I Никатором, а друго под Птолемејем Лагом. Селеук је у Сирији утемељио селеукидску династију. Међу градовима које је основао били су Антиохија — нова сиријска престоница — и лука Селеукија. Касније је апостол Павле поучавао у Антиохији, где су Исусови следбеници први пут названи хришћани (Дела апостолска 11:25, 26; 13:1-4). Селеук је убијен 281. пре н. е., али је његова династија владала до 64. пре н. е. када је римски генерал Гнеј Помпеј претворио Сирију у римску провинцију.

14. Када је у Египту успостављена птолемејска династија?

14 Хеленистичко краљевство које је од сва четири трајало најдуже било је краљевство Птолемеја Лага, или Птолемеја I, који је 305. пре н. е. преузео титулу краља. Птолемејска династија коју је он успоставио наставила је да влада Египтом све док он није потпао под Рим 30. пре н. е.

15. Која су два јака краља настала из четири хеленистичка краљевства, и какву борбу су они започели?

15 Тако су из четири хеленистичка краљевства настала два јака краља — Селеук I Никатор над Сиријом и Птолемеј I над Египтом. С та два краља почела је дуга борба између ’краља севера‘ и ’краља југа‘, описана у 11. поглављу Данила. Јеховин анђео није споменуо имена тих краљева, јер ће се њихов идентитет и њихова националност током векова мењати. Изостављајући непотребне детаље, анђео је споменуо само владаре и догађаје који ће се односити на сукоб.

СУКОБ ПОЧИЊЕ

16. (а) Од кога су та два краља била северно и јужно? (б) Који краљеви су најпре преузели улоге ’краља севера‘ и ’краља југа‘?

16 Слушај! Описујући почетак тог драматичног сукоба, Јеховин анђео каже: „Краљ ће јужни постати силан. Али ће један од кнезова његових [Александрових] бити силнији од њега, и он [краљ севера] ће владати; његово ће владање бити моћно“ (Данило 11:5). Ознаке ’краљ севера‘ и ’краљ југа‘ односе се на краљеве северно и јужно од Даниловог народа, који је у то време био ослобођен из вавилонског ропства и вратио се у Јуду. Првобитни ’краљ југа‘ био је египатски Птолемеј I. Један од Александрових генерала који је био силнији од Птолемеја I и владао ’великом државом‘ (ДК) био је сиријски краљ Селеук I Никатор. Он је преузео улогу ’краља севера‘.

17. Под чијом је доминацијом била земља Јуде на почетку сукоба између краља севера и краља југа?

17 На почетку сукоба, земља Јуда је била под доминацијом краља југа. Од око 320. пре н. е., Птолемеј I је утицао на Јевреје да дођу у Египат као колонисти. Једна јеврејска колонија је цветала у Александрији, где је Птолемеј I основао чувену библиотеку. Јевреји у Јуди су остали под контролом птолемејског Египта, краља југа, све до 198. пре н. е.

18, 19. Како су током времена та два супарничка краља ’склопила погодбу‘?

18 Анђео је о та два краља пророковао: „После неколико година они ће се сродити, и кћи јужнога краља доћи ће ка краљу северноме да поврати слогу. Али она неће сачувати силу мишице његове и нити ће он нити ће одолети мишица његова; него ће она бити предана заједно са онима који је буду довели, с оцем својим и са оним који у то време буде био помоћ њезина“ (Данило 11:6). Како се то обистинило?

19 Пророчанство није указивало на Антиоха I, сина и наследника Селеука I Никатора, зато што он није водио одлучујући рат против краља југа. Али његов наследник, Антиох II, водио је дуг рат против Птолемеја II, сина Птолемеја I. Антиох II је представљао краља севера, а Птолемеј II краља југа. Атиох II се оженио Лаодиком, и имали су сина по имену Селеук II, док је Птолемеј II имао кћерку по имену Береника. Године 250. пре н. е., та два краља су склопила ’погодбу‘. Као цена тог савеза, Антиох II се развео од своје жене Лаодике и оженио се Береником, ’ћерком краља југа‘. С Береником је имао сина који је постао наследник сиријског престола уместо Лаодикиних синова.

20. (а) Како се Береникина „мишица“ није одржала? (б) Како су поклекли Береника, ’они који су је довели‘, и ’онај који је био помоћ њезина‘? (в) Ко је постао сиријски краљ након што је Антиох II изгубио ’своју мишицу‘, или власт?

20 Береникина ’мишица‘, или подршка, био је њен отац, Птолемеј II. Када је он умро 246. пре н. е., она није ’сачувала силу мишице своје‘ са својим мужем. Антиох II ју је одбацио, поново се оженио Лаодиком, и њиховог сина наименовао за наследника. Као што је Лаодика планирала, Береника и њен син су били убијени. Изгледа да је иста судбина снашла и њене слуге које су пратиле Беренику из Египта у Сирију, — ’они који су је довели‘. Лаодика је чак отровала Антиоха II, тако да ни ’његова мишица‘, или власт, ’није одолела‘. Дакле, и Береникин ’отац‘ и њен сиријски муж, који је привремено ’био помоћ њезина‘, обојица су умрли. Тако је Селеук II, Лаодикин син, остао као сиријски краљ. Како ће следећи птолемејски краљ реаговати на све то?

КРАЉ СЕ ОСВЕЋУЈЕ ЗА УБИСТВО СВОЈЕ СЕСТРЕ

21. (а) Ко је био „изданак“ из Береникиних „корена“, и како се он ’подигао‘? (б) Како је Птолемеј III ’дошао до градова краља севера‘ и надвладао га?

21 „Изданак из корена њезина подићи ће се на место његово“, рекао је анђео. „Он ће доћи к војсци, ући ће у градове краља севернога, располагаће њима по својој вољи, и биће силан“ (Данило 11:7). „Изданак“ Береникиних родитеља, или „корена“, био је њен брат. Кад му је умро отац, он се ’подигао‘ као краљ југа, египатски фараон Птолемеј III. Он је одмах кренуо да се освети за убиство своје сестре. Идући на сиријског краља Селеука II, кога је Лаодика употребила да убије Беренику и њеног сина, он је дошао до ’градова краља севернога‘. Птолемеј III је заузео утврђени део Антиохије и задао Лаодики смртни ударац. Крећући се према истоку кроз подручје краља севера, опљачкао је Вавилонију и отишао према Индији.

22. Шта је Птолемеј III вратио у Египат, и зашто је ’неколико година остао далеко од краља севера‘?

22 Шта се затим догодило? Божји анђео нам каже: „Он ће и богове њихове, и кипове њихове, и драгоцености њихове златне и сребрне однети у Египат. Затим ће остати неколико година далеко од краља севернога“ (Данило 11:8). Више од 200 година раније, персијски краљ Камбиз II освојио је Египат и понео кући египатске богове, „кипове њихове“. Пљачкајући бившу персијску краљевску престоницу Сузу, Птолемеј III је повратио те богове и ’однео их у ропство‘, (ДК) у Египат. Такође је као ратни плен понео велики број ’драгоцености њихових златних и сребрних‘. Пошто је морао да угуши побуну код куће, Птолемеј III је ’остао далеко од краља севернога‘, не наносећи му више штете.

СИРИЈСКИ КРАЉ ВРАЋА МИЛО ЗА ДРАГО

23. Зашто се краљ севера ’вратио у своју земљу‘ након што је дошао у краљевство краља југа?

23 Како је краљ севера реаговао? Данилу је речено: „И овај ће кренути на краља јужног и вратиће се у своју земљу“ (Данило 11:9). Краљ севера — сиријски краљ Селеук II — узвратио је ударац. Он је ушао у ’краљевство‘, или подручје, египатског краља југа, али је доживео пораз. Са само малим остатком своје војске, Селеук II се ’вратио у своју земљу‘, повлачећи се у сиријску престоницу Антиохију око 242. пре н. е. Када је умро, наследио га је његов син Селеук III.

24. (а) Шта се десило са Селеуком III? (б) Како је сиријски краљ Антиох III ’наступио као бујица‘ на подручје краља југа?

24 Шта је било проречено за потомство сиријског краља Селеука II? Анђео је рекао Данилу: „Синови ће његови заратити и скупиће велику војску. Један ће од њих наступити, ступиће као бујица, плавиће, па ће се вратити; и они ће војевати до града јужнога краља“ (Данило 11:10). За непуне три године, владање Селеука III окончано је убиством. На сиријском престолу наследио га је његов брат, Антиох III. Тај син Селеука II окупио је велике снаге за напад на краља југа, који је у то време био Птолемеј IV. Нови сиријски краљ севера успешно се борио против Египта и повратио луку Селеукију, провинцију Келе-Сирију, градове Тир и Птолемаиду, и оближња места. Уништио је војску краља Птолемеја IV и освојио многе градове Јуде. У пролеће 217. пре н. е., Антиох III је оставио Птолемаиду и отишао на север, ’до свог града‘ у Сирији. Али, на помолу је била промена.

ДОЛАЗИ ДО ПРЕОКРЕТА

25. Где се Птолемеј IV суочио у бици са Антиохом III, и шта је ’било дато у руке‘ египатског краља југа?

25 Попут Данила, с ишчекивањем слушамо како Јеховин анђео прориче следеће: „Краљ ће се јужни раздражити, изићи ће и напашће краља севернога; подигнуће велико мноштво, и биће му предана у руке војска краља севернога“ (Данило 11:11). Са 75 000 војника, краљ југа, Птолемеј IV, кренуо је на север против непријатеља. Сиријски краљ севера, Антиох III, подигао је „велико мноштво“ од 68 000 да устане против њега. Али то ’мноштво‘ је ’предато у руке‘ краља југа у бици код приобалног града Рафије, недалеко од египатске границе.

26. (а) Које „мноштво“ је разбио краљ југа у бици код Рафије, и који су услови мировног уговора тамо договорени? (б) Како се Птолемеј IV ’није укрепио‘? (в) Ко је постао следећи краљ југа?

26 Пророчанство наставља: „И кад разбије војску, понијеће се срце његово, и побиће тисуће, али се неће укријепити“ (Данило 11:12ДК). Птолемеј IV, краљ југа, ’разбио‘ је 10 000 сиријских пешадијаца и 300 коњаника, а 4 000 одвео као заробљенике. Краљеви су затим склопили споразум којим је Антиох III задржао своју сиријску луку Селеукију, али је изгубио Феникију и Келе-Сирију. Том победом се срце египатског краља југа ’понело‘, нарочито против Јехове. Јуда је остала под контролом Птолемеја IV. Међутим, он се ’није укрепио‘ после победе над сиријским краљем севера. Уместо тога, Птолемеј IV се окренуо раскалашном животу, а његов петогодишњи син, Птолемеј V, постао је следећи краљ југа неколико година пре смрти Антиоха III.

ОСВАЈАЧ СЕ ВРАЋА

27. Како се краљ севера вратио ’после неколико година‘ да поврати територију од Египта?

27 Због свих својих подухвата, Антиох III је назван Антиох Велики. Анђео је о њему рекао: „Јер ће краљ северни опет доћи и скупиће мноштво још веће од првога. После неколико година он ће се кренути с великом војском и с великим богатством“ (Данило 11:13). Тих ’неколико година‘ било је 16 или више година након што су Египћани поразили Сиријце код Рафије. Када је млади Птолемеј V постао краљ југа, Антиох III је с ’мноштвом још већим од првога‘ кренуо да обнови територије које је изгубио под египатским краљем југа. С тим циљем, он је своје снаге удружио с македонским краљем Филипом V.

28. Какве је невоље имао млади краљ југа?

28 Краљ југа је имао невоље и унутар свог краљевства. „У то време многи ће устати на краља јужнога“, рекао је анђео (Данило 11:14а). И заиста су многи ’устали на краља југа‘. Осим што се суочавао са снагама Антиоха III и његовог македонског савезника, млади краљ југа се суочавао с проблемима код куће у Египту. Због тога што је његов старатељ Агатокле, који је владао у његово име, поступао арогантно с Египћанима, многи су се побунили. Анђео је додао: „И насилни људи од твог народа подигнуће се, да се испуни виђење [„да би покушали да остваре визију“, NW], и подлећи ће“ (Данило 11:14б).Чак су и неки од Даниловог народа постали ’људи који су се подигли‘, то јест револуционари. Али било каква ’визија‘ коју су ти Јевреји имали о крају паганске доминације над њиховом домовином била је лажна, и пропала је, ’подлегла‘.

29, 30. (а) Како је ’војска јужнога краља‘ поклекла пред нападом са севера? (б) Како се краљ севера почео ’устављати у земљи лепоте‘?

29 Јеховин анђео је даље прорекао: „Краљ ће северни напредовати, направиће опкопе и узеће тврде градове. Војска и изабраници краља јужнога неће одолети, неће имати снаге да се одупиру. Онај који крене на њега чиниће шта буде хтео, и неће бити никога да му се одупре; он ће се уставити у земљи лепоте, потирући све што му под руке дође“ (Данило 11:15, 16).

30 Војне снаге под Птолемејем V, или ’војска краља јужнога‘, поклекли су пред нападом са севера. Код Панеје (Цезареје Филипове), Антиох III је отерао египатског генерала Скопу и 10 000 одабраних људи, или ’изабранике‘, у Сидон, ’тврд град‘. Тамо је Антиох III ’направио опкопе‘, заузимајући ту феничанску луку 198. пре н. е. Он је чинио ’шта је хтео‘ јер су снаге египатског краља југа биле немоћне да му се одупру. Антиох III је затим кренуо на Јерусалим, престоницу ’земље лепоте‘, Јуде. Године 198. пре н. е., Јерусалим и Јуда су прешли из доминације египатског краља југа под доминацију сиријског краља севера. А Антиох III, краљ севера, почео је да се ’уставља у земљи лепоте‘. Тамо је ’потирао‘ све Јевреје и Египћане који су му се противили. Колико ће дуго тај краљ севера моћи да чини све што му је драго?

РИМ ОБУЗДАВА ОСВАЈАЧА

31, 32. Зашто је краљ севера завршио тако што је склопио мировну ’погодбу‘ с краљем југа?

31 Јеховин анђео нам даје следећи одговор: „По том ће се [краљ севера] окренути да дође са силом свега царства својега али ће се погодити с њим, и даће му кћер за жену да би га упропастио, али се она неће држати, нити ће бити с њим“ (Данило 11:17ДК).

32 Краљ севера, Антиох III, ’окренуо се‘ да завлада Египтом „свим силама свога краљевства“. Али је на крају завршио склапајући мировну ’погодбу‘ с Птолемејем V, краљем југа. Римски захтеви су навели Антиоха III да промени свој план. Када су он и македонски краљ Филип V склопили савез против младог египатског краља како би заузели његове територије, старатељи Птолемеја V су се за заштиту окренули Риму. Користећи прилику да прошири своју сферу утицаја, Рим је показао зубе.

33. (а) Који су били услови мира између Антиоха III и Птолемеја V? (б) Шта се намеравало постићи браком између Клеопатре I и Птолемеја V, и зашто је тај план пропао?

33 Под принудом Рима, Антиох III је склопио мировни уговор с краљем југа. Уместо да преда освојене територије, како је захтевао Рим, Антиох III је планирао да их врати само формално, тако што би ’своју кћер‘, Клеопатру I, удао за Птолемеја V. Провинције које су укључивале Јуду, ’земљу лепоте‘, биће јој дате у мираз. Међутим, када је 193. пре н. е. склопљен брак, сиријски краљ није дозволио да те провинције припадну Птолемеју V. То је био политички брак, склопљен да би се Египат подложио Сирији. Али та замисао је пропала зато што се Клеопатра I ’није држала њега‘, јер је касније стала на страну свог мужа. Када је избио рат између Антиоха III и Римљана, Египат је стао на страну Рима.

34, 35. (а) На које се „приморске земље“ окренуо краљ севера? (б) Како је Рим ’учинио крај срамоти‘ од краља севера? (в) Како је Антиох III умро, и ко је постао следећи краљ севера?

34 Указујући на поразе краља севера, анђео је додао: „Он [Антиох III] ће се окренути на острва [„приморске земље“, NW] и многа ће од њих освојити; али ће један војвода [Рим] учинити крај срамоти коју он [Антиох III] хтеде на њега [Рим] бацити, и [Рим] учиниће да она на њега падне. Он [Антиох III] ће се затим окренути на градове своје земље и пашће, и неће се више наћи“ (Данило 11:18, 19).

35 „Приморске земље“ су биле Македонија, Грчка и Мала Азија. Рат је избио у Грчкој 192. пре н. е., и Антиох III је био наведен да дође у Грчку. Незадовољан настојањима тог сиријског краља да освоји још тамошњих територија, Рим му је формално објавио рат. Код Термопила, он је претрпео пораз од Рима. Око годину дана након што је изгубио битку код Магнезије 190. пре н. е., он је морао да преда све у Грчкој, у Малој Азији и подручја западно од Таурских планина. Рим је тражио тежак данак и успоставио своју доминацију над сиријским краљем севера. Отеран из Грчке и Мале Азије и изгубивши скоро читаву своју флоту, Антиох III се ’окренуо ка градовима своје земље‘, Сирије. Римљани су ’окренули срамоту његову на њега‘. Антиох III је умро док је покушавао да опљачка један храм у региону Елимаиде, у Персији, године 187. пре н. е. Он је тако ’пао‘ и наследио га је његов син Селеук IV, следећи краљ севера.

СУКОБ СЕ НАСТАВЉА

36. (а) Како је краљ југа покушао да настави борбу, али шта се десило с њим? (б) Како је Селеук IV пао, и ко га је наследио?

36 Као краљ југа, Птолемеј V је покушавао да добије провинције које су требале да му припадну као Клеопатрин мираз, али отров је осујетио његове напоре. Наследио га је Птолемеј VI. А шта је било са Селеуком IV? Да би Риму платио тежак данак, он је у потрази за новцем послао свог ризничара Хелиодора да се дочепа блага које је наводно чувано у јерусалимском храму. Желећи престо, Хелиодор је убио Селеука IV. Међутим, пергамски краљ Еумен и његов брат Атал поставили су на престо Антиоха IV, брата убијеног краља.

37. (а) Како је Антиох IV покушао да се покаже као моћнији од Јехове Бога? (б) До чега је довело то што је Антиох IV оскрнавио јерусалимски храм?

37 Нови краљ севера, Антиох IV, хтео је да се покаже као моћнији од Бога тиме што је покушао да искорени Јеховину припрему за обожавање. Презирући Јехову, он је јерусалимски храм посветио Зевсу, или Јупитеру. Децембра 167. пре н. е., подигнут је један пагански олтар на великом олтару у храмском дворишту где се свакодневно Јехови приносила жртва паљеница. Десет дана касније, на том паганском олтару је принета жртва Зевсу. То скрнављење је довело до јеврејског устанка под Макабејцима. Антиох IV је три године ратовао с њима. Године 164. пре н. е., на годишњицу скрнављења, Јуда Макабејац је поново посветио храм Јехови, и успостављен је празник посвећења — ханука (Јован 10:22).

38. Како је окончана макабејска владавина?

38 Макабејци су вероватно 161. пре н. е. склопили споразум с Римом, а 104. пре н. е. основали краљевство. Али трвења између њих и сиријског краља севера наставила су се. На крају је Рим позван да интервенише. Римски генерал Гнеј Помпеј је 63. пре н. е., након тромесечне опсаде, освојио Јерусалим. Године 39. пре н. е., римски сенат је поставио Ирода — једног Едомца — за краља Јудеје. Он је окончао макабејску власт, освојивши Јерусалим 37. пре н. е.

39. Какву си корист извукао из разматрања Данила 11:1-19?

39 Како је узбудљиво видети да се први део пророчанства о два сукобљена краља испунио до детаља! Заиста, како је узбудљиво завирити у историју од неких 500 година након што је пророчанска порука дата Данилу, и идентификовати владаре који заузимају положаје краља севера и краља југа! Међутим, политички идентитети та два краља се мењају како се борба између њих наставља кроз време када је Исус Христ ходао земљом и све до наших дана. Кроз упоређивање историјских развоја догађаја са занимљивим детаљима који су откривени у том пророчанству, ми ћемо моћи да идентификујемо та два сукобљена краља .
(Подвучено је моје)

Calendar
«  February 2024  »
SuMoTuWeThFrSa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829

Site friends
  • Create your own site


  • Copyright MyCorp © 2024
    Free website builderuCoz