Monday
2022-12-05
5:37 AM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
Nastavak I »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 58

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

ЈЕ ЛИ СВЕТА ТАЈНА ПРИЧЕШЋА САМО СИМВОЛ?

Протестант:
Хлеб и вино на Тајној Вечери Господњој не могу да буду стварно Тело и Крв Исуса Христа. Они имају само символично значење.
Православац:
Ово протестантско учење није израз речи Божије, него људско учење и мишљење. Овако учење о Светој Евхаристији сасвим је противно Светоме Писму. Свето Писмо каже да је Господ, када је на Тајној Вечери узео хлеб и благословио га рекао: „Ово је Тело Моје“ (ср. Мт. 26,26). Узевши чашу, изговорио је ове речи: „Ово је крв Моја…“ (ср. Мр. 26,27). Међутим, многи који себе сматрају „библијским фундаменталистима“, не могу да прихвате чисту истину како ју је Исус Христос саопштио. Па ипак, учење Господа Исуса Христа је јасно: „Који једе моје Тело и пије Моју крв у Мени пребива и Ја у њему“ (Јн. 6,56); и „ако не једете тијело Сина Човечјег и не пијете крви Његове, немате живота у себи“ (Јн. 6,53). Као што се и данас догађа, и тада многи од оних који су чули ово учење Господа нису могли да га прихвате. Свето Писмо нам говори да су такви ученици радије напуштали Христа него ли прихватали Његову науку (види Јн. 6,60-66). Они су у ствари били први протестанти!
Ово учење Господа Исус Христа никада није било спорно у Православној Цркви, која га је увек доследно проповедала, од апостолских времена, па кроз период великих Светих Отаца и учитеља Цркве до наших времена, Сви велики Оци сведоче да ове речи Господа Исуса Христа имају буквално значење.

ХЛЕБ И ВИНО ИЛИ ТЕЛО И КРВ?

Протестант:
Како могу хлеб и вино у правом смислу да буду тело и крв Христова?
Православац:
У Православној Цркви, за разлику од западних хришћанских организација, никада није било журбе да се објасни „како“? Цркви је позната наука Господња, и она је прихвата са смерношћу и вером. Реч је о надумној „Тајни“. Може да нам и не буде познато то „како“, али знамо да Христос кроз Духа Светога прихвата ове смерне дарове и кроз њих нам даје Себе.

ХРИСТОС И КАНИБАЛИЗАМ

Протестант:
Али зашто би Христос хтео да нас храни својим телом и крвљу? То личи на канибализам.
Православац:
Ако мислиш да је то канибализам, онда би било боље да свој приговор упутиш лично Христу, јер је Он учио нас да треба да једемо Његово Тело и пијемо Његову Крв. Узимајући удела у Телу Његовом, жртвованом за нас на крсту, и Крви Његовој, проливеној за наше спасење, ми у потпуности учествујемо у нашем спасењу. Христос нас лично храни својим васкрслим Животом, сједињујући нас са Собом и једне са другима у Њему.

МОЛИТВЕ ЗА УМРЛЕ

Протестант:
Зашто се православни хришћани моле за умрле? Није ли касно да се молимо за некога ко је већ умро?
Православац:
Православна Црква учи да је свима људима, како живима, тако и мртвима, потребна милост Божија. „На страшном суду Христовом“ појавиће се и хришћани и неверници. По речима Апостола Павла, „свачије ће се дело огњем испитати какво је“ (ср. I Кор. 3,13). Даћемо одговор и за „сваку празну реч“ коју изговоримо (ср. Мт. 12,36). Пред таквим строгим судом ми упућујемо своје молитве Богу за оне који су отишли из овога живота.

ОЧИШЋЕЊЕ ГРЕХА КРВЉУ ХРИСТОВОМ

Протестант:
Али греси хришћана се спирају крвљу Христовом.
Православац:
Да, чисте се крвљу Христовом. И ми се молимо да се на основу крви Христове коју је Он пролио за нас опрости сваки грех и безакоње који каљају човека. А нико се потпуно и коначно не спасава дотле док не уђе у Царство Божије.

ПРАВОСЛАВНЕ И ДРУГЕ ХРИШЋАНСКЕ КОНФЕСИЈЕ

Протестант:
Зашто Православна Црква напада веровања других хришћанских конфесија?
Православац:
Православној Цркви није потребно да „напада“ друге, неправославне хришћане. Она је свесна да је само она сачувала пуноћу хришћанске вере и живота. Пошто су други хришћани одступили од те пуноће. Православна Црква настоји на томе да им покаже ту пуноћу и пут којим се неко може опет у њу вратити. Због тога православни хришћани увек воле да воде дијалог истине и љубави са другим хришћанима.

ПРАВОСЛАВЉЕ И ЦИЉ ЉУДСКОГ ЖИВОТА

Протестант:
Шта је циљ човековог живота по учењу Православне Цркве?
Православац:
Православна Црква држи да се смисао и циљ живота, за сваког човека и жену, састоји у постизању заједнице са Богом у овоме животу и за сву вечност. То се остварује „поновним духовним рођењем и преображењем у подобије Божије силом Духа Светога. Сваки човек лично прима Духа Светога када се крштава у Господа Исуса Христа, у Коме је Бог открио Себе свету. Целокупно учење Православне Цркве заснива се на овој основној истини.

ПОУКА ПРАВОСЛАВНОМ ХРИШЋАНИНУ

Рођење у православној породици и у православном народу није довољно за твоје спасење. Православни живот се не састоји само у спољашњем придржавању одређених обреда, него у целосном посвећењу Богу. Нећеш моћи истински доживети пуноћу и богатство светог Православља ако си незналица у својој вери. Црква нас позива у вечни живот у Господу Исусу Христу, Сину Божијем. Ми смо домаћи Богу, чланови заједнице која обухвата небо и земљу. Остваримо лично у своме животу ову визију и истину Православља, тако што ћемо се одазвати на позив Цркве: да постанемо личности преображене у подобије Божије благодаћу Духа Светога!

ПОРУКА ПРОТЕСТАНТСКОМ ХРИШЋАНИНУ

Православни хришћанин може да разуме твој ентузијазам према Христу и према свему што ти сматраш да је по Јеванђељу, јер ми у Православној Цркви највише волимо Христа, са Оцем и Духом Светим, и трудимо се да му у свему будемо верни. Али многа учења, која су заједничка свима протестантима откривају велику конфузију у њиховим схватањима и показују да протестанти погрешно разумеју Христа, Његову Цркву и Јеванђеље. Зато је потребно да се протестанти темељно и са историјског аспекта упознају са Православном Црквом, и своје учење да озбиљно преиспитују у светлости Светог Писма и аутентичног хришћанског предања. Православни хришћани су свесни да је њихова Црква истинита Црква Христова. И протестанти су позвани да ступе у пуноћу Православне Цркве, а њена пуноћа састоји се у пуноћи живота у Господу Исусу Христу.

Calendar
«  December 2022  »
SuMoTuWeThFrSa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Site friends
  • Create your own site


  • Copyright MyCorp © 2022
    Free website builderuCoz