Friday
2022-12-02
2:06 AM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
Дан младог месеца и међународна датумска линија »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 58

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Дан младог месеца и међународна датумска линија

Светковање богослужбеног дана на округом свету

Како се Божји народ расуо по свету, мора бити негде тачка разграничења за било који дан богослужења који је заснован у библијским земљама. На пример, узмимо у обзир Јевреје који држе седми дан суботу широм света. У основи ово је субота, али Јевреји који живе на Хавајима држе је у петак због овог проблема са демаркацијом. Да ли би то могло имати сличан утицај са младим месецом богослужбеним даном  на овим просторима?

Срећом можда нећемо морати измислити точак израдом методе за то. Јевреји истражују овај проблем већ неколико векова. На који начин одржавате дан богослужења основан у библијским земљама на округлом свету? Свакако би могла бити врло добра идеја да се погледа њихов приступ проблему богослужбеног дана. Па то дефинитивно не би шкодило!

Пре него што заронимо у ово, морамо бити свесни да Јевреји заправо имају неколико приступа овом проблему. А неки од њих улазе право у јеврејски закон. Као хришћани не морамо ићи тамо, па ћемо само гледати најједноставнији приступ који имају. А уз минимална прилагођавања, ово нам може добро успети.

Прво погледајмо како се у овом свету одржавају обични дани:

Међународна датумска линија (ИДЛ) је замишљена линија на површини Земље, успостављена Међународном конференцијом о меридијанима из 1884. године, која креће од севера до јужног пола и разграничава један календарски дан од другог. Пролази кроз средину Тихог океана, отприлике пратећи дужину од 180 °, али одступа да би прошла неке територије и острвске групе. ...
ИДЛ и тачка кретања поноћи раздвајају два календарска дана која су тренутно негде на Земљи. ...
Путник који прелази ИДЛ према истоку одузима се један дан или 24 сата, тако да се календарски датум западно од линије понавља након следеће поноћи. Прелазак ИДЛ-а према западу резултира додавањем 24 сата, унапређење датума календара за један дан. ИДЛ је потребан да има фиксну, мада произвољну, границу на глобусу где се календарски датум креће у правцу запада.
хттп://ен.википедиа.орг/вики/Интернатионал_Дате_Лине

Октобра 1884. године, Греенвицх Меридиан одабрали су делегати (четрдесет и један делегат који представљају двадесет и пет нација) на Међународној конференцији о меридијанима која се одржала у Васхингтону, ДЦ, као заједничку нулу земљописне дужине и стандард за рачунање времена широм света.
хттп://ен.википедиа.орг/вики/Приме_Меридиан#Интернатионал_приме_меридиан

Увод у јеврејски поглед на ово следи:

Године 1884. Греенвицх, Енглеска, изабран је за централну тачку за рачунање времена и датума (главни меридијан), а међународна датумска линија се налази тачно на 180 ° дужине.

Користећи Греенвицх као главни меридијан, Интернатионал Датумска Линија пада повољно у Тихи океан. У оних неколико области где би требало да пређе копнену масу, линија је била благо савијена да се избегну поделе земаља.

Датумску црту не регулише међународно право, а на појединим земљама је да одаберу на којој ће страни линије бити. Повремено се земља одлуче да свичују стране, као што су то учинила острва Самоа и Токелау прошле недеље.

Да бисмо одредили јеврејски поглед на датум и поштовање суботе, морамо испитати четири главна мишљења у халахаху, јеврејском закону.
хттп://ввв.цхабад.орг/либрари/артицле_цдо/аид/1736567/јевисх/Тхе-Саббатх-тхе-Интернатионал-Дате-Лине-анд-Јевисх-Лав.хтм

Па то говори да Јевреји имају четири главна мишљења и они чине фасцинантно читање - али ми ћемо само погледати најједноставније. И то би требало бити више него довољно за нас.

Слонимска Меридиан Линија

Рабин Иецхиел Мицхел Туцазински каже да датумска линија креће 180 ° источно од Јерусалима. Објашњава да се Јерусалим сматра центром земље која је дата јеврејском народу, према јеврејском закону такође се сматра центром света. Стога би се датумска линија налазила тачно 180 ° насупрот Јерусалиму, што би такође омогућило сваком Јевреју на свету да најмање 12 сати поштује суботу са онима који живе у Јерусалиму.

Пошто се Јерусалим налази на 35 ° источно од Греенвицха, датумска линија била би 35 ° источно од тренутне међународне датумске линије или 145 ° западно од Греенвицха. Према томе, Хаваји и делови Аљаске били би на западној страни датумске линије, а субота на Хавајима била би у петак.


Међутим, могуће је да би се према овом мишљењу линија кретала цик-цак око Аљаске, како би пратила већину копнених површина.
хттп://ввв.цхабад.орг/либрари/артицле_цдо/аид/1736567/јевисх/Тхе-Саббатх-тхе-Интернатионал-Дате-Лине-анд-Јевисх-Лав.хтм

Дакле, предлог је да користимо другу линију датума. Стандардна датумска линија је међународна датумска линија насупрот главном меридијану у Греенвицху, Енглеска. Споменута јеврејска датумска линија позната је и као Слонимска Меридиан линија. То бисмо могли замислити и као датум рођења дана богослужења. Тако било који дани библијског богослужења требало би да се руководе употребом ове линије.

 

Слонимски је Меридиан линија
Мапа је прилагођена са ввв.мапсофворлд.цом

Како уопште функционира нека врста датумске линије? Као што је горе споменуто, Јевреји на Хавајима држе седми дан суботу у петак уместо у суботу. Зашто? Користећи Слонимски меридијан да видимо да ли можемо добити одговор који имају.

За Јевреје који живе на Хавајима они су на истоку међународне датумске линије па ће се држати исти дан као и САД. Да видимо шта се дешава како се приближавамо петку увече и почетку суботњег дана. Запамтите, библијски дани заправо трају од заласка до заласка сунца. Иако је седми дан шабат у основи субота за већину света, Јевреји је заправо чувају од заласка у петак до заласка сунца у суботу. Дакле, с обзиром на то да је као део петка, што је преко датумске линије према Западу? Па, пошто се свет окреће у правцу истока, то мора бити наредни дан, или субота.

Сада би за Јевреје требало проверити где је Слонимски меридијан у односу на њихову локацију.

 

Карта Хаваја

А на Хавајима њихова локација је западно од Слонимског меридијана. Горња карта приказује Хаваје на приближно 155 ° до 160 ° западно. Слонимски меридијан је на 145 ° западно, тако да су Хаваји јасно западно од СМЛ. А за држање неког дана заснованог у библијским земљама то би Јевреји отпратили следећег дана!

Важна напомена: СМЛ користимо само као датумску линију за дане богослужења. Локалним данима Јевреји би још увек били у петак или у било који дан у седмици којих се људи у истој регији држе. Али за дан богослужења, централно смештен у библијским регионима, они ће то морати да држе у складу са тим да њихов регион буде следећег дана према СМЛ!

Дакле, за Јевреје који углавном почињу дан шабата у петак, заласком сунца, Јевреји на Хавајима би заправо требали започети шабат на залазак сунца у четвртак и завршити дан у петак на заласку сунца! Ово је само технички начин да се каже да ће они држати шабат на Хавајима у петак уместо у суботу. Према СМЛ-у ово ће их поставити у тачан дан користећи Јерусалим као нулту тачку.

Млади месец богослужбени дан

Па, како то све функционира са Даном младог месеца? Седми дан шабат Јевреји, и неки хришћани држе, је седми дан у недељи. То је обично субота, осим за регионе као у претходном примеру где Јевреји држе дан у петак. А овај дан богослужења јавља се истог дана сваке недеље. Али богослужбени дан млад месец лута кроз недељу скоро два пута сваке године. *

Дакле, могли бисте очекивати да ће се богослужбени дан Млад Месец појавити различитог недељног дана од претходног како месеци напредују у години. Да ли би СМЛ имао било каквих утицаја ових дана у близини међународне датумске линије као што је то случај са другим богослужбеним даном, испитаним горе?

Претпоставимо да изаберемо један случајни дан, рецимо 29. јануара. А претпоставимо да је ово среда. А хајдемо поново да користимо Хаваје као наш узорак. Дакле, Богослужбени Дан Младина ће бити среда, 29. јануара. Али због наше локације СМЛ ће сугерирати да требамо бити претходног дана. ОК, ово постаје мало компликовано. Али покушајте да следите следеће ...

Како се линија са датумом прелази на запад додамо дан. Дакле, ако сте у уторак и пређете међународну линију датума идући западно, тек сте се преселили у среду. Овај процес функционише обрнуто. Ако од среде путујете на исток преко међународне датумске линије, преселили сте се у уторак.

Збуњени?

Не би требали бити. Запамтите да се свет окреће на својој оси. Како се свет окрене после 24 сата, морате бити у другом дану. А свет се окреће у правцу према истоку. Сада се замислите у фиксном положају, са светом који се окреће испод ваших стопала. [Да знам да ће нам физичари рећи да би нас то одбацило са планете јер се чак и Сунчев систем чији смо део креће у односу на околне галаксије].

Али нашалите ме - претварајте се да је то фиксна тачка и свет се креће испод нас. Свијет се окреће према истоку. Према нашем фиксном положају чини се да се крећемо према западу. И за 24 сата смо прешли дан. Али ово би требало да учини ствар јаснијом. Како се крећемо према западу кроз датумску линију морамо додати дан.

Сада ово што смо овде навели такође делује за линију датума за богослужје. Дакле, ако путујемо на запад од дана пре Дана младог месеца, прећи ћемо на дан младог месеца. Слично одласку на исток од Богослужбеног Дана Младине, ми прелазимо у дан уочи Дана младог месеца.

 

Прелазак преко Слонимске Меридиан линије

 

Вратимо се на Хаваје. А Јевреји држе суботу. И запамтите, на 155 ° до 160 ° западно, Хаваји су очигледно западније од 145 ° Слонимске Меридиан линије. Али ако се налазе на истоку међународне датумске линије, они ће их поставити у различит дан у односу на Слонимски меридијан. Па шта је овде?

То је као да је Међународна датумска линија пребацила све Јевреје на Хаваје претходног дана и једини начин да се они врате на прави дан је да се пребаце назад на западну линију Слонимског меридијана према региону Хаваја. То значи да ће на Хавајима наредни дан морати правилно да размисле о себи. Можда је петак на Хавајима, али пошто су се теоретски вратили преко СМЛ-а, додају дан и прешли су у суботу. Тако је петак на Хавајима технички седми дан у недељи за Јевреје, јер се мења на Слонимском меридијану који иде на исток, па све до шестог дана у недељи.

Или други начин да се ово погледа ...

Претпоставимо да смо у суботу западно од Међународне датумске линије. Јевреји у овој регији, наравно, држали би се суботе. Али сада прелазимо међународну датумску линију која иде према Истоку према Хавајима. За свет смо се вратили за један дан у петак. Али за Јевреје они су још увек у суботи, јер су још увек западније од Слонимског меридијана. И иако је петак на Хавајима, они би држали шабат јер још увек сматрају да је субота.

Још увек збуњени? Испробајте следеће ...

Имамо две датумске линије: међународну датумску линију на Меридиану од 180 ° и Слонимску меридијанску линију на 145 ° западно. Ове две датумске линије нису толико удаљене. А велики заједнички регион на Истоку дели се истог дана. Сада размотрите петак у овој заједничкој регији. А петак је све до Међународне датумске линије. Али док прелазимо Слонимски меридијан на 145 °, погодите шта? За Јевреје на Хавајима управо смо се преселили од петка напред, један дан до суботе. Иако је још увек петак на Хавајима, Јевреји то заправо препознају као суботу и држе шабат. Због тога Јевреји држе суботњи дан у петак на Хавајима.

Сада се вратимо на Дан младог месеца. Слично као горе. Ако је Богослужбени Дан Младина среда, 29. јануара, држали бисмо га на Хавајима у уторак 28. јануара, јер ако се налазимо западно од Слонимске Меридиан линије, технички ће нас пребацити у наредни дан светковања. Иако ће остатак Хаваја држати дан као уторак 28. јануара, дан бисмо држали као среду, 29. јануара, богослужбени дан Младине. Дакле, за Хаваје, СМЛ је имао утицаја на то како држимо дан.

Веома важна тачка: горе наведенa среда, 29. јануара, у уторак, 28. јануара, на Хавајима, за Дан младог мјесеца, само је из перспективе дана обожавања. За секуларне активности у интеракцији са другим људима у истој регији, ми бисмо наравно још увек третирали дан као уторак 28. јануара. Само да бисмо препознали да је ово Дан младог месеца, због наше локације у односу на Слонимски меридијан.

ОК, готови смо овде. Идемо даље!

Линија датума богослужја

Можемо ли извршити било каква прилагођавања у линији за датум обожавања? Један од претходних цитата сугерира да је могуће да се цик-цак путем креће око Аљаске. Ово може постати неуредно поготово ако укључите Алеутска острва која се протежу изван 180 ° међународне датумске линије!

Заправо, карте показују да је међународна датумска линија већ савијена тако да су Алеутска острва у истом дану као и на Аљасци.

Алеутска острва; вероватно од Цхукцхи алиат, „острво“ су ланац од 14 великих вулканских острва и 57 мањих, који чине део алеутског лука у северном Тихом океану, који заузима површину од 6.821 квадратних миља (17.666 км²) и простире се око 1.200 ми (1.900 км) западно од Аљаског полуострва према полуострву Камчатка, обележавајући линију између Беринговог мора и Тихог океана. Прелазећи дужину од 180 °, они су најзападнији део Сједињених Држава (и по једној дефиницији најисточнији; погледајте Екстремне тачке Сједињених Држава).
хттп://ен.википедиа.орг/вики/Алутион_Исландс

Са севера, ИДЛ прво одступа од истока од 180 °, да би прешао на исток руског острва Врангел и полуострва Чукчи, најисточнији део руског Сибира. Пролази кроз Берингов теснац између острва Диомеде, на удаљености од 1,5 км од сваког острва. Савија се знатно југозападно, прелазећи западно од острва Ст. Лавренце и острва Ст. Маттхев. Затим пролази на средини између Аљаских острва Аљаске и Руских Командских острва пре него што се врати југоисточно на 180 °. Стога је цео Сибир западно од ИДЛ-а, а цела Аљаска на истоку.
хттп://ен.википедиа.орг/вики/Интернатионал_Дате_Лине#Аласка

Алтернативно, далеко мање одступање могло би се узети тако што се уместо савијања датумске линије дана богослужења на Исток око територијалне границе Аљаске! Далеко једноставније решење, али ово ставља Аљаску у дан другачији од остатка САД-а
Па, овде нема једноставног одговора, а већина мапа јеврејске датумске линије користи равну линију без завоја.

Ипак, постоје ли неки други спотови које би могло бити вредно погледати? Чини се да постоји једно главно место интересовања: Француска Полинезија. И као на Аљасци, црта датума дана обожавања иде приближно равно кроз средину региона.

 

Француска Полинезија

Као што видите са горње карте, линија Слонимског меридијана на 145 ° пролазила би равно кроз саму средину ове регије. Као што је горе, заправо бисмо могли кренути цик-цак путeм да бисмо то поједноставили. Иако ово није мало подручје, требало би бити могуће савити датумску линију да бисте је прилагодили. И оригинална линија датума иде тачно кроз центар ове регије, тако да стаза лако може одабрати било коју страну. Дакле, којим путем треба да кренемо?

Постоје прилично добри разлози да кренете у било који смер. Али, у наставку је листа 5 разлога за савијање датумске линије према западу:

1. Веза са Француском.

Политика Француске Полинезије одвија се у оквиру парламентарног представника, демократског француског прекоморског колективитета, ...
Као француска прекоморска колектива, локална управа нема надлежност у правосуђу, образовању, безбедности и одбрани, а директно је обезбеђује и води Влада Француске, Жандармерија и француске војне снаге. ...
Француска Полинезија такође шаље три посланика у Француску националну скупштину, једног који представља административну поделе Острва Леевард и југозападно предграђе Папеете, а други представља Папеете и његова североисточна предграђа, плус комуну (општину) Мо'ореа- Маи'ао, административна подјела Туамоту-Гамбиер и административна подјела Маркуесас Исландс, и посљедња која представља остатак Тахитија и административну подјелу Аустрал Исландс. Француска Полинезија такође шаље два сенатора у сенат Француске.
Француски Полинезијци гласају на председничким изборима у Француској ...
хттп://ен.википедиа.орг/вики/Френцх_Полинесиа

Разлика у дану богослужења не би требало да представља проблем јер се политички оквир и оданост разликују и од околних региона.

2. Будући да је источно од међународне датумске линије. То значи да би требали имати исти дан као и опште окружење. С обзиром на то да Слонимски меридијан пресеца право кроз центар њихове регије, ова тачка није без значаја. Односно, подела се лако може обавити у било којем случају. На овај начин се задржава исти дан светковања.
Напомена: неки у региону очигледно немају исти дан. То се помиње у тачки 4.

3. Географски је њихова регија ближа Француској него Јерусалиму [библијски крај]. Француска је у западној подели до Слонимског меридијана. Ако је датумска линија дана обожавања цик-цак према Истоку, то ће подручје поставити на други дан. Савијање датумске линије према Западу задржава регион и Француску у истом дану и поделу од Јерусалима.

4. Ово је негативна тачка. Међународна датумска линија заправо је савијена око неке блиске регије и као таква та подручја су у другом дану. То је тачно, али потпуно бескорисно јер су ови крајеви ионако у другом дану. Савијање датумске линије дана богослужја на Запад такође поставља дане богослужења за ове крајеве у различите дане.

5. Још једна негативна тачка. Осим неколико острва, постоји огроман празан океан на истоку, па зашто не савити датумску линију према истоку и задржати исти дан светковања као и регион на западу? Занимљива тачка, али ово је поприлично превазиђено тачкама 1 и 3.

Важна тачка: Точке 1 и 3 можда саме по себи нису довољне за савијање датумске линије. Иако је Аљаска занимљива тачка. Да јесу, тада би Хаваји могли да буду укључени у завој као једна од америчких држава. Једини разлог зашто овде имају било какву тежину је тај што датумска линија иде право кроз центар региона. То није случај са Хавајима. Али за Француску Полинезију завој би могао лако да иде у било ком смеру. Дакле, размотрили бисмо све могуће разлоге и сигурно погледали било какву политичку оданост.

Значи то је то. Узимајући у обзир ових 5 тачака, савијање богослужбеног дана датумске линије на запад око Француске Полинезије има одређеног смисла.

 

Први покушај Дана богослужења
Мапа је прилагођена са ввв.мапсофворлд.цом

Дакле, да ли је ово наша предложена богослужбена датумска линија? Верујем да је прилично добар први покушај. Међутим, линија која пролази кроз средину Француске Полинезије узрокује неке потешкоће при завоју који може бити у оба смера. Онда је ту проблем Аљаске. А нека од горе наведене документације сугерише савијање пруге око Аљаске као могуће решење.

Али од места где Слонимски линија пролази кроз Аљаску, био сам врло опрезан да то покушам. Отада сам све ово мало више размислио и осетио сам да сам сада у бољој ситуацији да решим ове потешкоће. А сада ћу и отићи од многих што сам горе написао и предложити нешто сасвим друго. Дакле, идемо ...
(Подвучено је моје)

Calendar
«  December 2022  »
SuMoTuWeThFrSa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Site friends
  • Create your own site


  • Copyright MyCorp © 2022
    Free website builderuCoz