Friday
2024-02-23
7:42 AM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
Mormoni »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 59

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Mormoni
"Možemo li vas posjetiti i s vama razgovarati o Bibliji?" - upitala su dva lijepo i uredno odjevena mladića pred vratima stana. Za mnoge je to prvi susret s mormonima.

Prema navodima Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana danas ima 30 000 mladih mormonskih misionara koji nastoje pridodati sljedbenike već postojećim pet milijuna vjernika širom svijeta. Tvrde da godišnje obrate 180 000 sljedbenika u devedeset zemalja gdje djeluju.
Mormonske obitelji smatraju posebnom čašću kad njihovi sinovi odlaze u inozemstvo na dvije godine misionarskog rada, sami se uzdržavaju u tom poslu koji se sastoji od temeljitog obilaska po kućama.
Središte crkve je Salt Lake City u državi Utah u SAD. U Utahu je 60 % stanovnika mormonske vjeroispovijesti. Ta država ima velik ugled zbog svog djelovanja u zdravstvenoj službi, obrazovanju i socijalnoj zaštiti. Stanovnici, mormoni, nadaleko su poznati po svom poštenju i marljivosti.


Joseph Smith

Usprkos iskrenosti, stvarne vjere i pobožnosti suvremenih mormona, podrijetlo pokreta ostaje vrlo sumnjivo. Joseph Smith je rođen u Sharonu, državi Vermont 1805. godine. Kad mu je bilo 14 godina, tvrdio je da mu se Bog ukazao i rekao mu da se ne pridružuje nijednoj crkvi, jer su sva njihova vjerovanja zastranila.
Nakon tri godine mu je anđeo Moroni rekao da ode na brdo Cumorah blizu Palmyre u državi New York, gdje je trebao pronaći knjigu ispisanu na zlatnim pločama, koja govori o povijesti drevnih Amerikanaca i donosi potpuno Evanđelje.
Premda je rečeno da je taj tekst ispisan na 'reformiranom egipatskom' jeziku, anđeo mu je rekao da će ju biti kadar prevesti uz pomoć 'Urima i Thumima' koje će ondje pronaći. Tvrdio je da je pronašao ploče i sredstva za prijevod, ali Moroni mu je rekao da ih ne dira dok ne prođu četiri godine. Joseph Smith je poslušao.
Tek je godine 1827. počeo iza zastora diktirati trojici pisaca djelo koje je danas poznato kao Knjiga Mormona. Anđeo Moroni je zatim uzeo natrag zlatne ploče.
Kad je 6. travnja 1830. godine objavljena knjiga, Smith je zajedno s petoricom svojih istomišljenika osnovao Crkvu Isusa Krista svetaca posljednjeg dana u Fayetti, državi New York. Premda je uskoro pridobio mnoge sljedbenike, suočavao se s velikom porugom i protivljenjem pa se zbog toga morao neprestano seliti.
Kad su ga neki najprisniji prijatelji napustili i počeli u novinama iznositi navodnu Smithovu nemoralnost, Smith je kao gradonačelnik isposlovao od gradskog vijeća grada Nauvooa da se unište uredi tiskare.
Podnio je žalbu guvernera države, ali su on, njegov brat i dvojica drugih istomišljenika uhapšeni i ostali u pritvoru do suđenja. Suđenje se nikad nije održalo - svjetina je provalila u zatvor u Carthagi da Smitha linčuje; poginuo je u pucnjavi 1844. godine.


Salt Lake City je 'obećana zemlja' mormona. Kad je počelo progonstvo prvih mormona 1844. godine ubojstvom Josepha Smitha, njegov nasljenik Brigham Young je poveo stotine mormona u bijeg na zapad. Kad su došli do Velikog slanog jezera, počeli su orati zemlju i sijati žitarice.
Drugi su ih slijedili te zajedno izgradili veliki grad i vlastitu naciju u pustinji.
Njihova je vjera i marljivost bila nagrađena kad je država Utah primljena u savez Sjedinjenih Država Amerike, 1895. godine.
Usred grada nalazi se Genealoško društvo, gdje mormoni mogu istraživati svoje genealoško stablo kako bi se krštavali za umrle pretke.


Glavna vjerovanja

· Cijelo će čovječanstvo uskrsnuti. Jedino će mormoni naći svoje mjesto u trećem (najvišem) nebu.
· Knjiga mormona po svojem autoritetu jednaka je Bibliji.
· Bog, vječni Otac nekoć je bio smrtno biće, koje je postalo Bog.
· Čovjeka će se suditi po njegovim djelima.
· Otkupljenje od osobnog grijeha može se postići jedino pokornošću (mormonskom) evanđelju i dobrim djelima.
· Prema učenju mnogih ranijih mormonskih predaja, Isus i Bog Otac bili su poligamno oženjeni.
· Crkva mormona je Božje kraljevstvo na zemlji. Krštenje je neophodno za povratak u Božju prisutnost. Zato se obavlja krštenje za umrle.
· Bračna se veza nastavlja i u sljedećem životu. Mormoni se vjenčavaju u Hramu za sada i cijelu vječnost. (Mnogoženstvo je ukinuto 1890. godine).
· Prije Isusova povratka na zemlju, gdje će vladati 1000 godine, svi će se mormoni okupiti a Židovi vratiti u Jeruzalem.
· Na kraju 1000 godina doći će do drugog uskrsnuća i svima će se suditi. Oni vrijedni najviše nagrade, najvećeg stupnja spasenja, živjet će na Novoj Zemlji, a drugi će biti smješteni negdje drugdje. Trećina dugova koji su se pobunili prije stvaranja svijeta i manji broj ljudskih bića krivih za najgore grijehe, provest će vječnost u paklu.


Knjiga Mormona kaže…

Knjiga Mormona iznosi mnogo toga o povijesti Amerike. Po toj knjizi, Izraelac Lehi i njegova obitelj, zajedno s prijateljima, pobjegli su iz Jeruzalema 586. godine pr. Krista, sagraditi lađu i krenutli ploveći na istog oko svijeta. Pomoću kompasa iskrcali su se u Americi i od Lehijeve obitelji nastale su dvije nacije koje su postali praroditeljima američkih Indijanaca. Kroz 1000 godina zabilježili su svoju poijest na pločama na nepoznatom jeziku. proje nego su nestali godine 421, posljednji preživjeli Moroni je zakopao ploče u brdu.
Nakon svog uskrsnuća, Isus je posjetio Ameriku i osnovao novu crkvu, jer su njegove nade u Stari svijet propale. Isus će se vratiti na zemlju i ustanoviti svoje kraljevstvo u Americi.


Način života

Pravi mormoni žive vrlo strogo, prema visokim moralnim pravilima.
· Daju crkvi desetinu od svojih primanja.
· Poste jednom mjesečno. Meso jedu vrlo umjereno.
· Ne puše niti piju alkoholna pića, kavu ni čaj, čak ni ako je umjetni sastav za podraživanje u njima minimalan.
· Obitelji obdržavaju tjednu 'obiteljsku, domaću večer', kad pjevaju, mole se, igraju razne igre i razgovaraju o odnosima u obitelji.
· Podupiru 'programe za mlade i rekreaciju', time privlače mlade k vjeri.


Misijska je aktivnost neobično važna u mormona. Mnogi mladi mormoni provode dvije godine kao neplaćeni misionari, utroše mnoge sate obilazeći kuće u gradu u koji su došli.


Najpoznatiji mladi mormonski misionari su sedam članova popularne pjevačke grupe The Osmonds. To su Marie, Jimmy, Donny, Jay, Marril, Wayne i Alan, svi članovi mormonske crkve i odrasli u državi Utah u SAD. Njihovih sedam zlatnih ploča podigle su ugled mormona i potaknule neke njihove obožavatelje da postanu mormoni.


Jesu li oni sveci posljednjeg dana?


· Knjiga mormona prikazuje razdoblje od 600.godine pr. Kr. do 400. godine po Kristu, a sadrži ulomke iz Biblije starog engleskog prijevoda (autoriz irani prijevod kralja Jamesa iz 1611. godine)
· Vođa mormona je tvrdio da način na koji je Knjiga mormona prevedena isključuje svaku pograšku. A od 1830. godine učinjeno je 3913 promjena u knjizi.
· Mormoni tvrde da se istinitost Knjige mormona može potvrditi arheologijom Amerike. W. Duncan Strong s Columbia University u New Yorku kaže: "Smatram da u Knjizi mormona nema povijesno utemeljenih činjenica koje se odnose na prethistorijske američke Indijance, a mišljenja sam da bi se u tome sa mnom složila većina američkih arheologa."
· Mormoni tvrde da je profesor Charles Anthon s Columbia University potvrdio izvornost ploča. Profesor je, međutim, napisao svome prijatelju: "Izjava o mom navodnom potvrđivanju da je mormonsko pismo na pločama ispisano 'reformiranim hijeroglifima' je čista laž."
· U predgovoru Knjige mormona Oliver Cowdery, David Whitmer i Martin Harris, tvrde da im je anđeo pokazao ploče s upisanim tekstom na njima. Sva trojica su kasnije posvjedočila da su anđela vidjeli 'očima vjere' i odrekli se mormonizma.
· Da li je Knjiga mormona od Boga ili nije? Između 1809. i 1912. godine Solomon Spaulding je napisao zamišljenu povijest dviju civilizacija koje su stigle u Ameriku. Umro je a rukopis je ostao u tiskarskom uredu. Slagar u toj tiskari, imenom Sidney Rigdon, upoznao je Josepha Smitha i postao mormon. Gospođa Spaulding, udova Solomona Spauldinga je kasnije rekla da je Knjiga mormona djelo njezina muža - što naravno mormoni niječu.
· Premda je danas mormonstvo visoko moralno, prvi su vođe bili manje moralni. Godine 1834. šezdesetdvoje susjeda je potpisalo da su Joseph Smith i njegov otac 'bez morala i skloni opakim navikama'. Kasnije je Joseph Smith optužen zbog krivotvorenja novca. Brigham Young je nakon smrti ostavio 17 žena, 56 djece i bogatstvo od 400 000 funti sterlinga. Bio je potpuno bezosjećajan prema obeshrabrenim članovima koji su nakon duga putovanja htjeli napustiti Salt Lake City, a neke je u pokušaju bijega dao ubiti.

Calendar
«  February 2024  »
SuMoTuWeThFrSa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829

Site friends
  • Create your own site


  • Copyright MyCorp © 2024
    Free website builderuCoz