Saturday
2024-02-24
3:32 PM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
Isus – raspet na križu ili obješen o stup? »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 59

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Isus – raspet na križu ili obješen o stup?

Iako je vješanje na stup bila praksa u nekim slučajevima, križ je bio mnogo češće upotrebljavan. Povijest pamti velik broj boraca za pravdu koji su, i prije i nakon Isusa, razapeti na križ. Primjerice, svega par desetljeća prije Kristova rođenja gladijator Spartak pokrenuo je ustanak protiv rimskih legija, koji je ugušen u krvi. Preživjele su pobunjenike, njih više tisuća, Rimljani razapeli uz cestu kao upozorenje narodu da se ne buni. Takav pokolj povjesničari su vrlo precizno zabilježili, i naravo, radilo se o razapinjanju na križ, a ne vješanju na stup. Da je Isus razapet, a ne obješen, dokaz su gomile povjesnih spisa i zabilježaba .

Ali povijest nije jedina stavka koja brani činjenicu da je Krist raspet, a ne obješen kao što je prikazano na slici. Radi se o jednom navodu u Svetom Pismu….

”Ali Toma zvani Blizanac, jedan od dvanaestorice, ne bijaše s njima kad dođe Isus. Govorili su mu dakle drugi učenici: “Vidjeli smo Gospodina!” On im odvrati: “Ako ne vidim na njegovim rukama biljeg čavala i ne stavim svoj prst u mjesto čavala, ako ne stavim svoju ruku u njegov bok, neću vjerovati.” I nakon osam dana bijahu njegovi učenici opet unutra, a s njima i Toma. Vrata bijahu zatvorena, a Isus dođe, stade u sredinu i reče: “Mir vama!” Zatim će Tomi: “Prinesi prst ovamo i pogledaj mi ruke! Prinesi ruku i stavi je u moj bok i ne budi nevjeran nego vjeran.” Odgovori mu Toma: “Gospodin moj i Bog moj!” Reče mu Isus: “Budući da si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!” (Iv 20, 24-29)

Kao što možemo vidjeti, nevjerni Toma govori da će povjerovati u Isusovo uskrsnuće kad vidi i stavi prst u mjesto gdje su bili čavli (množina) na rukama. Ali kod vješanja čovjeka na stup, dovoljno je probiti dlanove jednim čavlom (što se može vidjeti na slici).

Na pitanje u vezi čavla u Isusovim rukama časopis Jehovinih svjedoka “Kula stražara” 1984. objasnio je da taj broj nije važan i da se apostol Toma nespretno izrazio ( ! ) – u svakom slučaju, katolici mogu biti mirni- znamo da je Isus u rukama imao više od jednog čavla i da je raspinjanje na križ činjenica Svetog pisma.

Calendar
«  February 2024  »
SuMoTuWeThFrSa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829

Site friends
  • Create your own site


  • Copyright MyCorp © 2024
    Free website builderuCoz