Sunday
2018-07-22
11:01 AM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
Lekovito bilje »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 37

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

RUSOMAČA - Capsella bursa pastoris

Drugi nazivi: cobanska torba, cobanska torbica, gusomaca, gudomok, ceslika, goramuk, hocu-necu, kesica, pastirska torbica, rosomaca, skrižan, surlin..

Latinski naziv: capsella bursa pastoris
Eng - Shepards Purse


Opis biljke:
rusomaca je uglavnom dvogodišnja biljka s vretenastim korenom i uspravnom stabljikom visine do 40 cm. Listovi su prizemni, vecinom perasto rascepljeni. Listovi na stabljici su nerazvijeni i sulicasto produženi. Gornji dio stabljike nosi bele sitne grozdasto složene cvetice...
,

Stanište:
uzgaja se u vrtovima.

Lekoviti deo biljke: za lek skuplja se za vreme cvatnje cela biljka sa cvetovima, listovima i komušicama. Suši se u hladu, nakon cega se sitno izreže i pohranjuje u tamne staklene posude.

Lekovito delovanje: rusomaca je još u srednjem veku bila poznata kao veoma korisna lekovita biljka što deluje na zaustavIjanje krvarerija, protiv krvavog mokrenja, kod prejake menstruacije, krvarenja iz nosa i za zaustavljanje krvi iz rana koje jako krvare. Po tim je svojstvima rusomaca i danas poznata. Steže krvne sudove te se zbog toga koristi kod zaustavljanja krvarenja želuca, creva, nosa i rana te bubrega, pluca i maternice. Rusomaca u sebi ima materiju koja deluje na ritmicko skupljanje muskulature maternice i na peristaltiku creva te se koristi kao sredstvo za pospešenje trudova i olakšanje porodjaja, zatim kod lenih i sporih creva te za pospešenje stolice. Posebno lekovito deluje u regulisanju krvnog pritiska, bez obzira radi li se o visokom ili niskom. Pomešana s drugim lekovitim biljkama koristi se u lecenju mnogih bolesti..

Calendar
«  July 2018  »
SuMoTuWeThFrSa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Site friends
  • Create your own site


  • Copyright MyCorp © 2018
    Free website builderuCoz