Saturday
2024-02-24
5:03 PM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
Слободно зидарство »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 59

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Слободно зидарство

Из Википедије, слободне енциклопедије

Прав угао и шестар, симболи слободног зидарства

Слободно зидарство, масонство, масонерија, је једна од најстаријих братских организација на свету, чија је прва Велика Ложа настала у XVIII веку у Енглеској,[1]. У свету сада има преко 200 Великих Ложа и Великих Оријената, од којих је 100 само у Северној Америци.[2]. У тим организацијама тренутно има између 3 и 4 милиона Слободних зидара у зависности да ли се гледа број само такозваних "признатих" Масона или се рачунају све организације које се издају као масонске.[3]

Садржај

Историја и развој

Иако је прва званична организација настала 1717. године и од тада је историја масонерије углавном званично забележена, направити потпуну слику о самом почетку није могуће, јер нема довољно докумената. Оно што се поуздано зна је да је прва слободнозидарска Ложа - Kilwinning - настала 1598. године у Шкотској[4]. Прва Велика Ложа у континенталној Европи је Велика Ложа Француске, настала 1728. године.[5]. Масонерија је у Сједињеним Америчким Државама добила прву Велику Ложу 1731. године у Пенсилванији.[6]. Данас, скоро свака демократска држава на свету има најмање једну Велику масонску Ложу.

Улога и структура

Добротворна карактеристика братства била је одговорна за успостављање масонских домова за бригу остарелих масона, њихових удовица и сирочади те школа за децу масонских чланова. Масони су учени да помоћ другим масонима буде у другом плану у односу на дужност према Богу, отаџбини, породици. Масони се веома разликују од осталих добротворних друштава, као и од Реда Чудних Другова (ен. Order of Odd Felows), које је следеће највеће, приватно, међународно, братско удружење, у томе што је милосрђе међу члановима само добровољно. Слободно зидарство је пре свега једно образовно друштво које тежи да подучи своје чланове моралној филозофији живота.

Масонске организације се називају Ложе. Примање чланова у ложе врши се по одређеном ритуалу, а мрак, свеће, лобање и сабље и сл. треба да учине што мистичнији утисак на новопримљеног и увере га у значај масонства. Три и више Ложа могу да се удруже у Велику Ложу или Велики Оријент. У неким, по броју чланова, већим масонским земљама, као што су Шкотска и Енглеска, било је неопходно да се Ложе прво организују у Провинцијске или Дистриктне Велике Ложе, па онда у Велике Ложе.

Велике Ложе су једнаке и не постоји ниједна која има примат. Односи између Великих Ложа се решавају међусобним признавањем што члановима омогућава посећивање. С друге стране, Масони који припадају Великим Ложама које међусобно нису признате је забрањено да остварују масонски контакт (наравно, то не утиче на нормалне односе - пријатељске, родбинске и слично).

Слободни зидари

Слободни зидар може постати сваки мушкарац. Но, наравно морају се испунити одређени услови. У англ-центричној масонерији је вера у "Врховно Биће", које Слободни Зидари називају Врховни Неимар Свемира. Атеисти не могу постати масони у англо-центричном систему, али могу у Великом Оријенту Француске ((fr)) и организацијама које ВОФ признаје. Осим тога, једини преостали услов је да кандидат нема кривични досије. Потом се упути молба неком масону за пријем. Онда, Мајстор са Саветом посети могућег члана и његову породицу да би их упознао, сазнао због чега особа жели да постане масон и слично. На основу извештаја масони одлучују да ли ће примити новог брата или не (обично је одговор позитиван). Може се, пак десити да масон сам изабере неку особу истакнуту у друштву за будућег брата - како се масони међусобно ословљавају. Особа може постати масон и ако јој је отац био масон. То су луфтони.

Највећи системи

Мноштво масонских редова је букнуло почевши од XVII века. Два масонска система се зову Ред Јорка и Шкотски Ред. Ниједан од њих није у вези са Јорком, Енглеском или Шкотском. Јоршки Ред је основан у касном XVIII веку и зове се Главни, а чланови Краљевски Венац (4 степена); следећи корак је Тајни Ред, а чланови су Краљевски и Одабрани Зидари (3 степена); коначни је Витешки Ред, а чланови су Витезови Храмовници (3 степена). Шкотски Ред је основан у Чарлстону, Јужна Каролина, 1801. (33 степена укључујући три Степена Симболичке Ложе).

У многим другим групама, повезаним са Јоршким Редом, чланови су углавном изабрани, али понекад и изгласни. Они су заинтересовани за посебан вид слободног зидарства укључујући и истраживање слободног зидарства. Познати су:

 • Краљевски Ред Шкотске (енгл. The Royal Order of Scotland),

 • Савезни Масонски Степени (енгл. The Allied Masonic Degrees),

 • Црвени Крст Константина (енгл. The Red Cross of Constantine),

 • Масонско Друштво Розенкројцера (енгл. The Masonic Rosicrucian Society - SRICF),

 • Ред Строгог Обреда (енгл. The Rite of Strict Observance - CBCS),

 • Ред Велике Академије (енгл. The Grand College of Rites),

 • Ред витезова масона (енгл. Knight Masons),

 • Ред Плуте (енгл. The Order of Corks),

 • Јоршки Крст Части (енгл. The York Cross of Honour),

 • Плави Монаси (енгл. The Blue Friars),

 • Свети Краљевски Венац Витешких Свештеника Храма (енгл. The Holy Royal Arch Knights Templar Priests) и

 • Ред Источне Звезде (енгл. Order of the Eastern Star) (ред за супруге Масона).

Постоје и „мистични степени", попут Гробница (енгл. The Shrine), Пећина (енгл. The Grotto) и Високи Кедрови Либана (енгл. The Tall Cedars of Lebanon), такође од значаја. Мање скупине се баве посебним видовима Вештине.

Масонски симболи

Основни симболи су угломер (приказан са странама на горе и углом на доле) и шестар (са крацима на доле). Оваква поставка понекад садржи и латинично слово "G".

Свевидеће око. Обично представљено у троуглу; симбол присутан у многим културама Давидова звезда или Грб Краља Соломона, не појављује се ни у једној старој хебрејској књизи; примењивала се на Блиском истоку заједно са свастиком. Давидова звезда је симбол Краљевског Лука. Давидова звезда је сачињена од два троугла, од којих је један окренут врхом на доле док је други окренут врхом ка горе. У окултизму, троугао са два угла горе, а једним доле-представља стилизацију људског бића, човека. Док, троугао са једним углом горе и два доле, представља стилизацију ватре, пламена,... који је у свим паганским, окултним религијама био стилизовани приказ божанства. Из тога, да се извести логичан закључак, да је Давидова звезда стилизовани приказ сједињавања човека и неког метафизичког бића,... што је циљ, како масонерије-тако и свих других окултних религија: циљ је постати БОГ-а не служити Богу.

Т. Симбол „тау" (Т) је јеврејски симбол који су носили кенити пре него их је Мојсије пронашао у Синајској пустињи; на таквом крсту је разапет Исус, не на оваквом - †; египатски хијероглиф у облику крста значи Спаситељ - јевр. Јешуа - грч. Исус; стога, овај знак (†) не представља облик распећа већ његово име.

Троструки „тау". Масонско обележје које представља краља, свештеника и пророка.

Риба. Симбол назореја, на арапском назарани - мале рибе, отуда Исус Назарећанин; ознака за свештенство.

Митра. Митра са раздвојеним предњим и задњим делом је и данас капа бискупа. Јаков Праведник је био први бискуп; хијероглиф за бога Амон-Ра. Амон илити амин.

Calendar
«  February 2024  »
SuMoTuWeThFrSa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829

Site friends
 • Create your own site


 • Copyright MyCorp © 2024
  Free website builderuCoz