Monday
2022-12-05
4:36 AM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
Moja zapazanja u zivotu III »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 58

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

29) Pre više godina bio sam u jevrejskoj opštini povodom dana jevrejske evropske kulture. Pozvali su građane pa sam bio da se upoznam sa njima i da vidim njihove običaje. Lepo su nas počastili. Posebno su mi se svidele njihove poslastice, kolači sa makom i ostalo. Tom prilikom postavio sam jedno pitanje mladom jevrejinu o vinu koje je tu stajalo na stolu. Pitanje je glasilo: da li je to alkoholno ili bezalkoholno vino? Rekao je da je to obično alkoholno vino te da on nije nikad ni čuo za ovo drugo, a ja sam mu onda počeo objašnjavati da su Jevreji koristili bezalkoholno vino za praznik Pashe jer sam čitao u adventistickoj literaturi u vezi toga. Tu se kod stola našla neke devojka koja je kao i ja razgledala postavljene stvari pa kada je cula moje pitanje ona se blago nasmešila, a meni je zbog toga bilo malo blam, jer sam pomislio možda sam postavio glupo pitanje. Onda je on pozvao ovdašnjeg starešinu sinagoge te sam i sa njim o tome popričao. Čovek me je gledao ''belo'', rekavši da on za to nikada nije čuo. Iskreno rečeno bilo mi je pomalo stid što sam to pitanje i postavio. A onda sam ja stao da mu objašnjavam da bih nekako opravdao svoje pitanje i time se izvukao iz neugodne situacije, kako postoje arheološki dokazi da su takvo bezalkoholno vino koristili stari Jevreji koje su nazivali pashalnim, a pripremali su ga ukuvavanjem dok ono ne bi postalo poput sirupa koji su rastvarali sa vodom u vreme praznika. Objasnio sam da u pomenutoj literaturi piše da su Jevreji taj vinski sirup stavljali u glinene ćupove, zatim su na vrhu sipali maslinovo ulje, i potom hemetički zatvarali sudove. Koliko sam bio ubedljiv ne znam, ali su me prisutni čudno gledali? Na kraju sam naveo da su taj sirup rastvarali sa vodom u vreme praznika. Pošto sam video da o tome starešina sinagoge nema šta da kaže brzo sam prešao na sledeće pitanje, što je bio mudar potez sa moje strane jer sam se time brzo iskobeljao. Naime, pitao sam ga u vezi zakona čisto - nečisto. E tu je izustio nešto vrlo čudno. Reče da je taj deo Tore najlošije osmišljen, navodeći američke Jevreje koji negoduju što 3. Mojsijeva 11 zabranjuje jedenje rakova. Svi koji su tu bili i slušali naš razgovor blago su se nasmejali. Dragi čitaoci, vama je svakako poznato da se rakovi smatraju specijalitetom, a neki misle i da su dobar afrodizijak.


30)
Mučim se da nađem jedan film koji sam strašno davno gledao, naslov mu ne znam, ali se sećam nekih sekvenci. Zapravo sećam se samo početka i kraja filma. Reč je o melodrami. Evo opisa: on preskače ogradu jedne kuće i sakriva se u kanti za smeće. Nakon toga prelepa devojka koja je u toj kući živela otkriva njegovo skivanje i oni se upoznaju i zaljubljuju. To je pocetak filma. Na kraju pošto ona odbija da pođe za njega on uskače u voz i odlazi, ona postaje uznemirena i tužna, a onda donosi odluku i seda u bus i polazi na put kuda je on pošao. Na samom kraju filma prikazana je scena iz ptičije perspektive kako i voz u kome je on i bus u kome je ona istovremeno stižu u neki grad ne sećam se koji i naravno njih dvoje nakon što su se ugledali trče jedno drugome u zagrljaj. Voleo bih da taj film ponovo pogledam jer sam zapazio da ponovno gledanje posle mnogo godina osvežavaju čoveka duševno. Taj mi je film u ono vreme pokrenuo maštu. Naime, počeo sam da maštam o odlasku u Ameriku kada porastem. Ko zna možda se mašta ponovo aktivira nakon gledanja filma?

31) ''Ne veruj pasijim zubima'' , kaže jedna poslovica. Životinje kao i ljudi mogu i mentalno da obole. Sećam se jedne mačke iz mog rodnog sela koja mi je na ulici prišla da je pomazim, ali sam je ja oterao od sebe, jer sam video da sa njom nešto nije u redu. Ja je oteram od sebe ona se ponovo vrati i sve tako. Kasnije kada sam otišao na spavanje, u prednju sobu koja gleda na ulicu, a budući je bilo leto prozor je bio otvoren, samo mrežica je stajala. I pošto ja imam običaj da pre spavanja odsviram sa pevanjem nekoliko pesama na gitari onako ležeci u krevetu u pidžami, a ta mačka je bila još na ulici i kada je čula moj glas skočila je na prozor i svu mrežicu je na više mesta razderala. Celu noć sam oterivao tu mačku dalje od svoje kuće. Nije mi dala da zaspim. Namučila me. Kasnije sam otputovao, a kada sam se vratio pitao sam komšiju: ''sta je bilo sa tom mackom?'' Rekao je: ''ta je macka crkla, bolesna je bila.'' U svetlosti Biblije i životinje mogu da budu zaposednute od strane nekog demona, jer su to živa bića koja imaju nervni sistem kao i mi što ga imamo.

Calendar
«  December 2022  »
SuMoTuWeThFrSa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Site friends
  • Create your own site


  • Copyright MyCorp © 2022
    Free website builderuCoz