Sunday
2022-11-27
5:32 AM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
Pozitivna radioaktivnost »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 58

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Radioaktivnost u minerlanim vodama prilikom lecenja u Sokobanji podstice rad svih celija u organizmu, poboljsava njihovo snabdevanje krvlju, utice na razmenu materija u organizmu, a time ubrzava rast i deobu celija, sto je neophodno za regeneraciju tkiva. Ovaj proces podsticu i stimulisu alfa zraci radona.

Ljudski organizam najveci deo radioaktivnosti pretvara u toplotu. Oslobodjeni alfa zraci uticu da se mikroskopske kolicine belancevina pretvaraju u celije. To se, zatim, prenosi i na obnavljanje vaznih centara u citavom organizmu.

Alfa zraci oslobodjeni iz radona, kada joniziraju sredinu kroz koju prolaze u organizmu, na neki nacin sprecavaju i usporavaju proces starenja. Za rad i odmor celija u srcanom misicu, na primer, neophodna je pravilna razmena jona, kalijuma i natrijuma. Slicno je i kod celija u mozgu ili endokrinih zlezda. Stvaranje jona podsticu alfa zraci iz radona. Slican je proces i kod smanjivanja secera u krvi organizma.

Radioaktivnost povecava broj belih krvnih zrnaca u telu koja, opet, uticu na smanjenje krvnog pritiska.

Radioaktivnost smanjuje osecaj bola, poboljsava prolaz krvi kroz kozu, pojacava otpornost, javlja se kao kocnica kod pojacanog rada hipofize, nadbubreznih zlezda i raznih drugih zlezda.

Radioaktivna sokobanjska voda utice na pravilnu i normalnu ravnotezu neurovegetativnog sistema, poboljsava disanje, pojacava rad srca a reflekse svodi u normalne okvire ukoliko su otupeli usled nekog oboljenja.

Ali, sve se to, u banjama, pa ni u Sokobanji, ne postize preko noci. Za nekoliko dana lecenja ne bi trebalo ocekivati cuda. Neophodno je da se postuju uputstva lekara, duze boravi (21 dan), cesce dolazi i da se lako i brzo ne gubi strpljenje.

Prilikom koriscenja mineralnih voda promene u organizmu osecaju se posle prvog cvrstog sna. Kada se dodje do saznanja da su bolovi oslabili, to je vec znak da se gase zapaljivi procesi u zglobovima, ako se leci reuma. A slican je indikator kada se oseca manji bol u misicima, kismenom stubu, omotacu nerava..

Dejstvo radona, odnosno alfa zraka, ne predstavlja opasnost za organizam, niti je stetno i opasno za coveka.

---------------------------------------------------------------------------------------

Toksičnost

Alfa čestice ("alfa zračenje") koje emituju radioaktivni izotopi predstavljaju jedan od najopasnijih oblika zračenja ako se takvi izotopi nađu u ljudskom telu. Kao i sve teške naelektrisane čestice alfa-čestice u gustoj sredini gube energiju na vrlo malim rastojanjima od izvora. Zbog toga su u biološkim sistemima izuzetno destruktivne. S druge strane, spoljašnje ozračivanje "alfa-zracima" nije štetno jer čestice kompletno zaustavlja mikrometarski tanak sloj izumrlih ćelija kože kao i nekoliko santimetara vazduha. Međutim, ako se izvor alfa-čestica unese u organizam, udisanjem, gutanjem, injetiranjem ili prodorom kroz kožu (šrapnel, vatreno zrno) on postaje ozbiljna opasnost za ugroženi organizam.

Prilično rasprostranjen izvor alfa-zračenja je radon, radioaktivni gas koji se nalazi u prirodi i zemljištu, stenama a ponekad i podzemnim vodama. Kada se gasoviti radon udahne nešto atoma se zadrži u unutrašnjosti pluća i nakon izdisaja. Tako zadržana jezgra se vremenom u plućima raspadaju emitujući alfa-čestice koje oštećuju okolno tkivo.[3] Šrapneli od artiljerijskih zrna napravljenih od osiromašenog uranijuma predstavljaju još jedan rizik po ljudsko zdravlje.

Prva žrtva ozračivanja alfa-česticama je Marija Kiri čija je leukemija prouzrokovana dugotrajnom izlaganju alfa-emiterima sa kojima je godinama radila.

U novije vreme, poznato je da je smrt ruskog špijuna Aleksandra Litvinenka, uzrokovana trovanjem polonijumom-210 (Po-210) koji je jak izvor alfa čestica.

---------------------------------------------------------------------------------

Na samo pet kilometara sjeverno od Višegrada, u gustoj borovoj šumi na nadmorskoj visini od 414 m. smjestila se Višegradska Banja, dragulj prirode i ljudskog stvaralaštva. Uz termalno vrelo nalazi se jedno od rijetkih kontinentalnih nalazišta nježne paprati vilina vlas (kosa) po kojoj je banja dobila ime.


Postanak Višegradske banje je usko povezan sa gradnjom Sokolovićeve ćuprije 1571. god. Naime, prilikom vađenja kamena sige (sedre), kojim je most građen, na lokalitetu današnje banje otkrivena je topla mineralna voda pa su na tom mjestu tada sagrađena kupatila.


Te davne 1575. god. podignuta su dva termalna kupatila, koja su tada bili jedini banjski objekti, a oba su i do danas zadržala svoj prvobitni izgled i karakteristike. To su donja Kadijina banja i gornja Sokolovićeva banja, što govori o tome da su se vode Viline Vlasi koristile u lječilišne svrhe gotovo prije 500 godina.


Indikacije

- reumatska oboljenja,

- neurološka stanja,

- ortopedske bolesti i deformiteta,

- ginekološka oboljenja,

- oboljenja disajnih puteva,

- gerijatrijska oboljenja.


Voda

-Termalne vode Višegradske banje imaju karakteristike radioaktivne karbonatne homeoterme, temperature 34ºs. Osnovna ljekovita svojstva potiču od njene radioaktivnisti , čiji je nosilac radon i njegovi produkti raspadanja . Po radioaktivnosti Višegradska banja je na prvom mjestu u Bosni i Hercegovini , a na drugom mjestu u bivšoj Jugoslaviji . Stepen radijacije je terapijski optimalan, bez mogućnosti kumulacije i eventualnih neželjenih efekata . Ljekovita voda se koristi u vidu kupanja u kadama, bazenima i kupkama kao i u vidu podvodne tuš masaže i u vidu pijenja.

------------------------------------------------------------------------

Utvrđeno je da je voda mineralnih izvora Gornje Trepče blago radio-aktivna, jer pored uobičajenih minerala kalijuma (K), kalcijuma (Ca), natrijuma (Na), hlora (Cl), barijuma (Ba), gvožđa (Fe), srebra (Ag), mangana (Mn), aluminijuma (Al), olova (Pb), hroma (Cr), nikla (Ni), bakra (Cu), sumpora (S) i drugih, sadrži i veoma retkih, gotovo nepoznatih elemenata kao što su: Cezijum, rubidijum, stroncijum, litijum, kobalt, vanadijum, titan, uran, radon i radijum.

Zahvaljujući sadržaju nabrojanih retkih elemenata Gornja Trepča je i dobila naziv "Atomska banja”. U njoj je prvi put u termalnim vodama otkriven cezijum.

Veoma je srećna okolnost da su odnosi elemenata u termalnim izvorima vrlo povoljni i da je radioaktivnost mala (visoko radioaktivne vode su štetne za ljudski organizam).

Maksimalan sadržaj radona iznosi od 3,3 do 7,7 Manheovih jedinica. Verovatno da se u povoljnom odnosu elemenata u termomineralnim vodama i krije tajna ozdravljenja mnogobrojnih bolesnika.

Iz literature je poznato da cezijum doprinosi lečenju nervnog sistema, epilepsije i reguliše krvni pritisak. Litijum, rubidijum i stroncijum deluju na nervni sistem, ali i na reumatična oboljenja. Stroncijum je neophodan sastojak za srašćivanje kostiju posle preloma. Veliku ulogu ima u rastu koštanog tkiva, naročito u poslednjem stadijumu razvića ploda. Kod rahitičnih bolesnika utvrđen je nedostatak stroncijuma u koštanom tkivu.

U odnosu na termalnu vodu humusi, gline i stene sadrže više litijuma za oko 2000 puta, rubidijuma 4000 puta, stroncijuma oko 3000 puta i cezijuma 150 puta.

Posle ovog otkrića u Gornjoj Trepči za lečenje, pored termomineralne vode, na osnovu preporuke medicinskih stručnjaka, koriste se i peloidi – lekovito mineralno blato, koje se spravlja mešanjem humusa i termomineralne vode.Calendar
«  November 2022  »
SuMoTuWeThFrSa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Site friends
  • Create your own site


  • Copyright MyCorp © 2022
    Free website builderuCoz