Monday
2022-12-05
4:39 AM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
Nastavak I »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 58

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

А сада из потпуно другог правца ...

Проблем са пресецањем датумске линије кроз насељене регионе је прилично мучан. А можда је Бог имао нешто друго на уму? Размотрите следећи цитат о Међународној датумској линији:

Међународна датумска линија (ИДЛ) је замишљена линија на површини Земље, успостављена Међународном конференцијом о меридијанима из 1884. године, која тече од севера до јужног пола и обележава један календарски дан од другог. Пролази кроз средину Тихог океана, отприлике пратећи дужину од 180 °, али одступа прелазећи неке територије и острвске групе. ...
У деловима своје дужине, ИДЛ прати меридијан дужине 180 °, приближно низ средину Тихог океана. Да би се избегло унутрашње прелажење нација, он одступа око крајњег истока Русије и око разних острвских група у Тихом океану.
хттп://ен.википедиа.орг/вики/Интернатионал_Дате_Лине

Коментар о средини Тихог океана сматрам прилично фасцинантним, заједно са савијањем како би се избегло унутрашње прелажење народа. Да ли се у Библији спомиње таква подјела или граница? Размотрите следеће стихове:

А Бог је рекао: "Нека се воде под небесима саберу на једно место и нека се појави сува земља." И било је тако.
Бог је суву земљу назвао земљом, а воде које су биле окупљене назвао је море. А Бог је видео да је то добро.
Постанак 1: 9,10.
јер је за шест дана ГОСПОД створио небо и земљу, море и све што је у њима и седми дан одморио; стога је ГОСПОД благословио сабат и посветио га.
Излазак 20:11.
За западну границу имат ћете Велико море и његову обалу; ово ће бити ваша западна граница.
Бројеви 34: 6.
Ваше границе су усред мора. Ваши градитељи су усавршили вашу лепоту.
Езекиел 27: 4 НКЈВ. Ламентација за Тиром.
Јер си ме бацио у дубину, у срце мора, и поплава је била око мене; сви твоји таласи и твоји ударци прешли су преко мене.
Јона 2: 3.
Јер си ме бацио у дубину, усред мора; и поплаве су ме опколиле: сви твоји валови и таласање твоје прелазили су преко мене.
Јона 2: 3 КЈВ.

Постанак спомиње поделу између копна и мора. У бројевима се помиње море као граница. Иако Езекиел плаче за Тиром, ипак спомиње помисао да је граница усред мора. Да ли је могуће да се овде каже о средини која би желела границу на самом дну мора?

Срце или средина мора помињу се с Јоном, мада нема сумње да је он дефинитивно био у самим дубинама. Али опет се преноси мисао да је срце или дубина или средина мора вероватно онолико колико бисте желели да буде граница или у овом случају дефинитивно тамо где не бисте желели да будете. И из ових стихова бисмо вероватно могли закључити да ће средина мора направити врло добру границу.

А шта је са Егзодусом где се помиње дан суботе Старог завета? У њему се наводи да је Господ створио небо, земљу и море. Све је то врло одвојено и различито и врло различито. А чињеница да је све поменуто у вези са даном богослужења такође је веома занимљива.

У реду, па шта све можемо да учинимо у вези са приступом линији датума обожавања? Па, горњи цитат ИДЛ-а о линији која пролази средином Тихог океана звучи као прилично добра идеја за нашу датумску линију обожавања. А с обзиром на горње стихове, стварно не видим разлога да ову мисао не продубимо на проналажење средњег пута приближно између већих подручја становништва док се линија наставља према југу. Ако не видите куда идем са овим, предлажем више кривудавији приступ него равну вертикалну линију.

Без чекања! неко ће рећи, ви то не можете - шта је са картом? ИДЛ је у основи равна вертикална линија [са неким завојима], а Слонимска је линија исто. Како можете предложити линију која није вертикална?

Па, ево о чему треба размислити. Карта. То је прилично добра мапа и вероватно ћу је наставити користити. Али вертикална равна линија? Шта мислите под окомитом линијом? У вези са чиме? Па мапа, наравно, могу да замислим да неко каже. Али шта је са светом? Мапа је у реду, али једноставно не изгледа тако за цијелу годину. Дакле, желите вертикалну линију. Коју? Земља има нагиб осовине од 23,4 °, тако да су следеће вертикалне линије сасвим валидне!


Да ли мислите на ову вертикалну линију?

Вертикална линија са аксијалним нагибом Земље


Или на ову?

Вертикална линија са аксијалним нагибом Земље

Горња два погледа настала су код еквинокса.

Равнодневница се дешава два пута годишње (око 20. марта и 22. септембра), када равнина Земљиног екватора изађе кроз центар Сунца. У овом тренутку нагиб Земљине осе није нагнут ни ка Сунцу ни према њему.
хттп://ен.википедиа.орг/вики/Екуинок

Иако су можда екстремне, горње две вертикалне линије су сасвим валидне. А постаје још боље ... [овисно о вашем виђењу на све ово, наравно].

Предлажемо линију датума за дан светковања. Ово је дефинитивно нешто другачије од обичног ИДЛ-а који обележава дане за које се сматра да почињу и завршавају у поноћ. Многи људи се могу изненадити да ће дан светковања на бази Библије почети и завршити у заласку сунца. И само која би могућа разлика могла то да донесе нашем погледу на могућу датумску границу? Па погледајте следећу слику децембарског солстиција и уживајте!

 

Децембарског солстиција

Не можете јасно да видите кривуљу заласка сунца? Не бих могао, али додавање испрекидане линије чини мало јаснијим:

 

Децембарски солстициј испрекиданом линијом

Да ли неко види лепу мртву равну окомиту линију од пола до пола који дан и ноћ означава ову правокутну слику света? Не можете? Па, није то занимљиво. Да ли је мртва равна окомита линија вероватно добар датум за цртање дана овог слављења? Шта мислите? Мислите ли да сам забринут због тога што ћемо нашу датумску линију за прославњање више савити око Аљаске?

Сада би неко могао рећи, Стефане, правиш планину од брежуљка. Сигурно је да је линија заласка сунца овде закривљена - али то је једноставно зато што је ова карта искривљен поглед на светски глобус, јер је приморана у правоугаони облик. Линија дан / ноћ на земаљској кугли изгледаће вертикално и равно, али због нагиба осе имате ово превођење на ову чудно обликовану кривуљу на овом правоугаоном приказу.

У реду - али ово је заиста суштина коју овде желим да напишем! Користимо правоугаону мапу - то је углавном она коју гледамо са Међународном датумском линијом! Покушавам да кажем да, с обзиром на могућу датумску линију дана богослужја, с обзиром на горњу кривуљу заласка сунца у правоугаоном свету, ни на који начин нисмо закључани да наша датумска линија буде вертикална или равна на правоугаоној мапи!

Сада да будемо фер, посматрамо екстремне тачке у години. А јунски солстициј дао би нам следећи поглед на залазак сунца:

 

Јунско солстицију

И можете видети да је стаза савијена у супротном смеру и креће се у правцу север-исток. И могу замислити да неко каже, ту је Стеван, вертикална равна линија вероватно ће дати разуман просек за годину. И то је разумна поента.

Али запамтите да ће се због Земљине орбите око Сунца линија заласка сунца на правоугаоном приказу карте појавити близу вертикалне само мали део године. Остатак године линија ће бити закривљена. Дакле, размислите о следећем разумном размишљању. Имамо проблем са равном вертикалном линијом која пролази кроз насељене регионе.

Криволинеарни приступ дефинитивно решава овај проблем. Врло лако можемо заобићи Аљаску и кроз средину Тихог океана лако раздвојити било које насељене области. А горње слике јасно показују да ми дефинитивно имамо слободног простора у начину на који можемо да се боримо. Не мора бити мртво равно или вертикално. А то би до сада требало бити сасвим јасно.

Имајте на уму да је друга вертикална линија [приказ аксијалног нагиба] и прва кривуља заласка сунца управо око пресека Тихог океана на путу који размножава насељене крајеве разумно ефикасно - премда је крива можда мало екстремнија него што нам је потребно. Али, као крајности они дају добар водич у погледу флексибилности која нам је дозвољена у одлучивању где да поставимо своју линију.

А закључак из Библије је да можемо сигурно поставити своју линију било где усред Тихог океана да бисмо решили било какве потешкоће у насељеном региону. Зато без икаквог даљњег оклевања предлажем следећу линију као разумну датумску линију за дан богослужења за библијски дан богослужења:

 

Линија датума богослужја
Мапа је прилагођена са ввв.мапсофворлд.цом

И ово је наша последња предложена датумска линија за дан богослужења за библијски дан богослужења. Имајте на уму да ова линија решава проблем са Аљаском и Француском Полинезијом, а Јевреји на Хавајима и даље могу радо одржавати суботу у петак.

ВДДЛ следи 169 ° западног меридијана од Северног пола према југу да би се срео са ИДЛ у Беринговом тјеснацу. Затим следи савијање ИДЛ-а између Русије и Аљаске и следи ИДЛ-а док се поново савија од Алеутских острва, али наставља кривудавом стазом на југоистоку, преко Тихог океана док не досегне 120 ° западни меридијан, приближно на пола пута између Француске Полинезије и Ускршњих Острва. Одатле ВДДЛ следи 120 ° западног меридијана према Јужном полу.

Подешавања или мање измене
Можда су потребне неке мање измјене ако било која насељена подручја која се на овој карти не виде јасно падну близу линије. Ако се то догоди за средину Пацифичког региона, линија се лако може померити само мало према истоку, како би мали насељени део постао део ширег региона на западу.

Чудна запажања
Главна карта која се овде користи следи приступ Мерцатор-ове пројекције. Ово је у основи покушај представљања светског глобуса на правоугаоној мрежи. То је стандардна мапа коју би већина људи упознала, али како се одмичете даље од Екватора, предели у близини полова су испружени више како би се карта правилно уклопила. Као резултат тога, облици земаља нису баш тачни, али су искривљени док се приближавате половима. Све вертикалне линије би теоретски почеле и завршавале на половима. Дакле, ИДЛ и ВДДЛ приказани као паралелне линије на врху ове мапе теоретски би се срели на Северном полу. Слично је и за ИДЛ и ВДДЛ на дну мапе. Као две паралелне линије они би се теоретски поново среле на Јужном полу!
Оваква мапа се не може мењати и ако погледате у доњи леви угао, то вам је наведено.

 


Референце

Библијски стихови из Ревидиране стандардне верзије, осим ако није другачије наведено.

Субота, међународна датумска линија и јеврејско право
Како промена на Самои утиче на суботу на локалне Јевреје?
Аутор: Иехуда Схурпин
хттп://ввв.цхабад.орг/либрари/артицле_цдо/аид/1736567/јевисх/Тхе-Саббатх-тхе-Интернатионал-Дате-Лине-анд-Јевисх-Лав.хтм

Слонимски је Меридиан линија. види
хттп:

//ввв.јевисхенцицлопедиа.цом/артицлес/10697-меридиан-дате Карта Хаваја са хттп:
//хи.ватер.усгс.гов/студиес/ГВРП/студиареа.хтмл

Мапа Француске Полинезије са
хттп: // ввв .маппери.цом / мап-оф / Француска-Полинезија-Туристичка-мапа

Дан и Ноћ мапе са хттп: //ввв.тимеанддате.цом/ворлдцлоцк/сунеартх.хтмлНапомене

* Можда више од два пута. НТ Библијски модел за 2013. годину дао је следеће дане:
чет, [пет, суб], нед, уто, [сре, чет], пет, [суб, нед], пон, сре, [чет, пет], суб, [ Нед, пон], уто.
То је 18 дана. Укочени дани су за оне месеце који имају два кодешка дана због бројчане вредности која пада близу заласка сунца.
Напомена: ако уклоните закошени додатни дан, преостаје нам 13 дана. Нешто мање од две недеље. Иако то можда није случај сваке године!

Мапе са места Дан и Ноћ нису усредсређене на Пацифички регион. Само сам пресекао мапе доле и мењао половине да бих добио овај поглед. Ако пажљиво погледате ове мапе, можда ћете моћи видети централни рез који сам користио да залепим две половине заједно да центрирам пацифички регион. 


 

 

Степхен Буцклеи
Е-маил:
Задња измјена: 28. маја 2016.
Започета градња: 20. новембра 2013. године.
Calendar
«  December 2022  »
SuMoTuWeThFrSa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Site friends
  • Create your own site


  • Copyright MyCorp © 2022
    Free website builderuCoz