Sunday
2022-11-27
4:44 AM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
Da li će Teslino oružje napasti IRAN? »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 58

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Da li će Teslino oružje napasti IRAN?


 

Autor: 

VAŠINGTON - Oružje 21. veka. Američka mornarica uskoro će dobiti najmoćnije oružje na svetu, i to zahvaljujući istraživanjima čuvenog srpskog naučnika Nikole Tesle. Reč je o elektromagnetnom topu rejlgan (šinski top), koji će smrtonosne projektile, bez trunke baruta, ispaljivati supersoničnom brzinom.

sad, nikola tesla, Amerikanci, marinci, Teslino oružje, elektromagnetni top

VAŠINGTON - Oružje 21. veka.
Američka mornarica uskoro će dobiti najmoćnije oružje na svetu, i to zahvaljujući istraživanjima čuvenog srpskog naučnika Nikole Tesle. Reč je o elektromagnetnom topu rejlgan (šinski top), koji će smrtonosne projektile, bez trunke baruta, ispaljivati supersoničnom brzinom.

Naime, nakon Tesline smrti nestali su neki njegovi radovi za koje se veruje da kriju tajnu moćnog elektromagnetnog oružja. Dugo se sumnjalo da su Amerikanci došli do tih radova i da na osnovu njih razvijaju oružje. To je potvrđeno pre nekoliko dana, kad je američka štampa objavila da je mornarica SAD potpisala ugovor vredan deset milijardi dolara s firmom „Rejteon", koja inače radi za vojsku, za pravljenje napajanja za novi elektromagnetni top.

Oružje 21. veka, kako su ga nazvali ruski stručnjaci, testira se već nekoliko godina. Američki eksperti u oblasti odbrane zadovoljni su poslednjim testovima, tako da su sad započeli proizvodnju oružja.

Električna struja teče od napajanja preko šine, zatim preko armature na drugu šinu. Te dve šine deluju kao žice koje se odbijaju, a oko njih se stvara jako magnetno polje. Sile koje deluju u topu daju veliku brzinu armaturi na kojoj se nalazi projektil. Projektil, koji nije punjen nikakvim eksplozivnim sredstvom, postaje razarajuć usled supersoničnog ubrzanja.

Amerika je prvi put testirala ovaj top 2008. Tada se ispostavilo da projektil ispaljen iz rejlgana može da dostigne brzinu od čak 9.000 kilometara na sat. Poslednji test obavljen je u decembru 2010. Tokom tog testa postavljen je rekord jer je projektil izbačen silom od 33 megadžula.

Svrha tog novog oružja biće da se pogode mete na udaljenosti do 400 kilometara, a glavna prednost mu je to što nije opasan za rukovanje jer nema eksplozivno punjenje.

Tajni jugoslovenski projekti

Jugoslovenski vojni institut tokom osamdesetih je razvio dva šinska topa. To su bili tajni projekti „EDO-0" i „EDO-1". Prvi projekat urađen je 1985, kad je napravljen šinski top koji je stvarao sedam kilodžula kinetičke energije. Dve godine kasnije razvijen je projekat „EDO-1", prema kojem je top projektil mase 0,7 kilograma ispaljivao brzinom od 3.000 metara u sekundi. Projektil težak 1,1 kilogram dostizao je brzinu od 2.400 metara u sekundi. Taj top koristio je šine dugačke 0,7 metara. Sa modifikacijama projektil je mogao da dostigne brzinu od čak 4.500 metara po sekundi, a cilj je bio da se napravi top koji će izbacivati projektile brzinom od 7.000 metara po sekundi.

Calendar
«  November 2022  »
SuMoTuWeThFrSa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Site friends
  • Create your own site


  • Copyright MyCorp © 2022
    Free website builderuCoz