Monday
2022-12-05
3:31 AM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
Nastavak »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 58

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

GA

Ja sam u spisima EGW citao da je ona strepela za nas narod, ali da je izjavila da Crkva nemoze pasti ne secam se da sam negde procitao u njenim knjigama. Cak mislim da bi takva izjava bila u duhovnom smislu kontra produktivna jer bi dovela do negativnog opustanja vernika, neznam da li me razumete?


Da li bi bio ljubazan da navedes gde to pise u spisima Duha prorostva da Crkva nemoze pasti ili da nece pasti?


Razumem ja tebe, ali i ti trebaš razumeti mene.


Može izgledati da je Crkva pred padom, ali ona neće pasti. Ona će ostati, dok će grešnici u Sionu biti izrešetani i pleva odvojena od dragocenog zrna. To je bolan proces, ali se ipak mora obaviti. (Događaji poslednjih dana, 147)


Interesantno mi bilo ovo:


Bog je svojoj Crkvi dao poseban autoritet i moć, i niko se ne može opravdati ako ga ne poštuje ili ga prezire, jer bi, čineći tako, prezreo Božji glas. (isto, 38)


Bog je svojoj Crkvi na zemlji dao najveću vlast pod nebom.  Božji glas preko Njegovog sjedinjenog naroda, koji deluje u svojstvu Crkve, treba da bude poštovan.

(isto, 39)


A šta reći za ovaj citat:


Vi uzimate textove iz Svedočanstava koji govore o kraju vremena milosti, ili o rešetanju među Božjim narodom, i onda govorite o izdvajanju iz tog naroda, o nekom svetijem i čistijem narodu koji će nastati. Sve je to veoma prijatno neprijatelju...Kada bi mnogi prihvatili gledišta koja vi širite, kada bi govorili i postupali u skladu sa njima, pojavio bi se najteži oblik fanatizma koji se ikada mogao videti među adventistima sedmog dana. A sotona bi upravo to želeo. (isto, 41,42)


Čudno, izgleda je sotoni pošlo za rukom. Zapazi tek ovaj citat:


Gospod vam nije poverio poruku da adventiste sedmog dana nazivate Vavilonom i da pozivate Božji  narod da izađe iz Crkve. Svi razlozi koje biste vi mogli da navedete ne bi  mogli da utiču na moje mišljenje o tom pitanju jer mi je Bog dao jasnu svetlost koja se protivi toj poruci...Ja znam da Gospod voli svoju Crkvu. Ona ne sme da bude dezorganizovana ili razbijena u nezavisne atome. To gledište je potpuno neodrživo; nema ni traga ni dokaza da tako nešto treba da se dogodi. (isto, 42)


Što bi rekli advokati u onim filmovima - nemam više komentar.
ELbatas

Ako tako pise u Svedocanstvima onda nema bolje crkve od ASD na svetu u kojoj bi covek mogao biti i pripadati joj.


Jedna osoba mi je poslala dokaze o otpadu ASD, ja to primam sa rezervom, steta sto ne uspevam da vam postavim ceo fajl, izgleda da je preglomazan, ipak ovo sam kopirao pa izvolite.


Ako Crkva Božja postane mlaka, ona se ne nalazi u Božjoj naklonosti više

od crkava koje su predstavljene palima i postale stanište đavola i tamnica

svakom duhu nečistom i kavez svih ptica nečistih i mrskih. – Pismo 35, 1898,

str. 6-7


St. Luis, januar 1999 - Obraćanje pastora B.T. Rajsa (Northside Seventh-day Adventist Church) papi Jovanu Pavlu II:

„Vaša Svetosti, vaša istorijska posjeta Sent Luisu Misuri poslužila je kao katalizator u stvaranju ovog programa (ekumenskog programa) i ona preobražava vaše prisustvo u trajno nasleđe ovog regiona. Danas vam predstavljamo ovaj proglas, objavljujući stvaranje Vjere izvan zidova, vaš angažman na unapređenju međuvjerskih odnosa podstakao je ambijent u kojem se može razvijati duh pozitivne akcije kolektivne vjere. Osim toga, takođe vam darujemo ovu zastavu, amblem Vjere izvan zidova. Nadamo se i molimo da će (ova organizacija) inspirisati međuvjerske zajednice širom svijeta da fokusiraju svoje napore na unapređenju zdravlja i kvaliteta života cijelog čovječanstva. Još jednom, želimo vam dobrodošlicu u naš region."

Prema izvještaju Dayton Daily News od 28. januara 1999, „predstavnici više vjera – judaizma, hinduizma, adventizma – sjedinili su se sa njim (papom) u molitvi." U to vrijeme aktivisti udruženja Modern Manna dijelili su primjerke knjige „Da li je devica Marija mrtva ili živa," i po okončanju ove misije Generalna konferencija je uputila izvinjenje papi moleći ga za oproštaj zbog njihovog navodnog fanatizma.


Svjedočanstva Dr Alberta Rivere, bivšeg jezuite - Siže

- Protestantske crkve sve su infiltrirane od strane jezuitskih agenata.

- Jezuitski teolozi posebno se bave proročanstvima koja ukazuju na antihrista kako bi ih preusmjerili u pogrešnom pravcu.

- Drugi njihov osnovni cilj je prikriti ideju da RKC nikad nije bila hrišćanska crkva.

- Oni čak pokreću i pitanje dana od odmora kako bi papa u planiranom Trećem hramu u Jerusalimu mogao uspostaviti „Vladavinu Zakona." To znači da će se misa moći održavati i subotom.

- Kao dio tog plana, Vatikan je odobrio knjigu „Od subote do nedjelje" autora Dr Samuele Bakiokija (Samuele Bacchiocchi),


„Dragi Power of Pride,


LEZBOS, MIČIGEN 49104

Pohađanje (univerziteta) Endrjus bilo je sjajno za mene. Ima puno akcije u djevojačkom domu, a nikom od onih dosadnih muškaraca nije dozvoljeno da uđe! Ukupno uzevši, uživala sam u ovoj nebeskoj ljubavi čiste savjesti jer teolozi u našoj crkvi su pozivali na gej teologiju bez pardona."


Da li je ovo sve istina ili je to necija zla namera?


D

Čini mi se da baš nisam bio jasan.


Izaći iz Babilona ne znači izaći iz bilo kakve ili koje vjerske organizacije. Izići iz Babilona znači samo jedno, napustiti mogućnost (koju smo si fiktivno stvorili), da se možemo spasiti bilo kakvim svojim djelima, već je spasenje jedino u Isusu Kristu i Njegovim zaslugama.


Ja nisam član crkve SDA zbog spasenja, jer crkva ne spašava. Tu sam jer imam istomišljenike s kojima mogu na primjeren način i po mom razumijevanju obožavati Nebeskog oca. Tu sam jer po mom razumijevanju mogu pridruživši darove koje nam je Bog dao objaviti svijetu posebnu vijest. Osobno me baš i ne pogađaju odluke bilo kakvih odbora ili konferencija, jer moj temelj nije u crkvenom učenju, već u Svetom pismu i u Isusu Kristu. Crkva mi je samo sredstvo, a ne cilj.


Elbatas

Citat

Ja nisam član crkve SDA zbog spasenja, jer crkva ne spašava.


Ok. Sa zavrsnim delom recenice se slazem, jer je zaista tako. Crkva ne spasava. Medjutim, da li za mene koji sam pripadnik odredjene crkve, to sto pripadam njoj, ima ikakog znacaja u smislu mog spasenja ili sam ja tamo samo radi toga da zadovoljim svoju drustvenu potrebu, ako je ovo drugo onda mislim da promasujem glavni cilj, a zadovoljavam samo tekucu zivotnu potrebu. Ja smatram da uloga crkve nije ili ne bi trebala da bude samo zadovoljavanje drustvenih potreba svojih clanova i prikupljanje sredstava od vernika radi sirenja evandjelja, ovo zadnje se cesto izmece u bogacenje crkvene oligarhije prema svedocenju nekih, nego i to da vernika usmerava ka spasenju, ako ona nema i tu funkciju onda mi se cini da za coveka i nije vazno kojoj crkvi pripada. Jer, crkva je heterogena organizacija. Ona se sastoji od razlicitih pojedinaca. Npr. glavni odbor ''moze'' da vozi u jednom pravcu, a pojedini vernici u drugom, tako da se istomisljenici mogu naci svuda. Kazu da medju mladim adventistima ima sve vise onih koji ne veruju da je Sveti Duh Bog. Tu bi oni mogli naci istomisljenike i izvan svoje crkve, zar ne?


Zato ja smatram da je od prevashodne vaznosti za coveka da pronadje zajednicu koja nosi istinu.


D

Elbatas! Hvala ti na upozorenju na nedorečenost koju sam napravio u mom zadnjem javljanju.


 Već sam opisao ulogu koju crkva ima, ali svakako da je vrlo važna (a možda i njena primarna uloga) prosvječivanje svojih vjernika. Ipak tu ima neki problem. Ukoliko neka crkva ima svoje službeno učenje, bilo da je ono ispravno ili ne, ipak na tebi osobno ostaje odgovornost za prihvaćanje istog. To znači da ću ja prihvatiti neko učenje koje uči crkva samo zato što po mom razumijevanju svetog pisma to smatram ispravnim. Tada to više nije crkveno učenje, već to postaje moj stav po tom predmetu. Ono što je najbitnije je da se moji stvovi u velikoj večini poklapaju sa učenjem CASD. Nijednu novu "istinu" koja dolazi od bilo koga ne prihvaćam zato što je to službeni stav, već jednostavno provjeravam dali je to tako.


Nadam se da sam ovaj puta bio malo jasniji


Elbatas

Ok. Razumeo sam i slazem se sa tobom.


M

Nisam siguran da bi Crkva mogla postati Vavilon---govorim o Crkvi SDA. Nisam siguran da ce to ikada postati. Ni u duhu, ni u ucenju.


Jedno je kad ja verujem da mogu delima i verom da se spasim, jer je to doktrina i stav Vavilonske religije, kao i duh Vavilona, pripadanje svetu je takodje duh Vavliona, a sasvim nesto drugo kada verujem da se mogu spasiti samo verom bez dela Zakona. Uz cinjenicu da pravo spasenje verom dovodi do ljubavi prema Bogu i tako nas cini sposobnima da ugadjamo Bogu drzeci se moralnih principa Njegovih zapovesti.


Ono sto u svojoj strukturi, sustini i duhu nosi prava Crkva jeste vera Isusova. Bozje zapovesti i na kraju trpljenje svetih. Kada pogledamo pravilno ono sto Crkvu cini da je jedina od svih sistema odvojena od zbrke Vavilonskog ucenja ( pa da ne govorimo o laznim tumacenjima stanja mrtvih. Pa ucenju da je nedelja sveti dan. Odbacivanje istine o Sv.nad Svetinjama ... kao i druge lazne nauke ), mi jasno vidimo da ova Crkva SDA nije i ne moze biti cak ni u duhu Vavilonska. Juce, danas a ni sutra.


Gde Crkva moze pasti? Gde se ona moze kao INSTITUCIJA prevariti? Pa u naklonosti svetu, prihvatanjem da takva kakva jeste prilagodi sebe sistemu koji se sve jasnije pokazuje na svetskoj sceni. Ugadjajuci kreatorima novog svetskog poretka, koje nalazimo kako u drzavnoj politici tako i u velikim i snazniim verskim sistemima. Na primer clanstvo i ucestvovanje u radu Ekumenskog pokreta pa jos i vise snazna prisutnost u svetskom savezu Crkava... i jos nekim takvim slicnim organizacijama koje su pune agenata tajnih sluzbi tajnih elemenata. Koji vise i ne kriju da rade na stvaranju jedne svetske Crkve.


Ja tu vidim opasnost, ali ne za mene kao pojedinca u Crkvi.Ili za druge iskrene pojednice u nasoj Crkvi. Vec jedino na visokim mestima - rukovodecim - pa i u GK. Meta nisam ja pojedinac... vec vodje. Ako oni sruse nase vodje... vodje ce sve uciniti da sruse nas-vernike. A ja nameravam da im to ne dozvolim u mom slucaju.l


Ali znam da cak i ako bi se rukovodstvo navelo da se pokloni tim silama ( naravno tajno ), sto se i naveliko cini, nece srusiti duh Hristovog svedocanstva medju nama, prema tome ostace jezgro i dalje zdravo - toliko da ce se jos snaznije medju nama pokazati trpljenje svetih koje je vec na delu zbog svega sto nam se desava, vere Isusove koju mnogi izgradjuju u svom srcu, pa i na kraju savrsenom postovanju Bozjih zapovesti. Zato znam da nasa Crkva nece pasti. U tom smislu, sta, prava Crkva, stvarno znaci. Nije vodstvo Crkva. Nisu zli elementi medju nama Crkva. To su oni koji hodaju putem vesti tri andjela i primenjuju je u svom zivotu.

Jedan od dobrih primera, koji nam mogu pokazati da vodstvo nije imuno na ucene drzavnih zakona, nalazimo u forsiranju homoseksualaca u nasoj sredini, pod pritiskom drzave. Ima tu jos nekih stvari koje bi se mogle navesti.


U tom smislu... tu negde mi mozemo INSTITUCIONALNO da promasimo.


Ali kada gledamo u duh Crkve, i Njeno ucenje ( ujedno da se popravi i ponovo propoveda pravo opravdanje verom iz 1888 godine. Sto se vidimo vec cini i ulazu napori u tom pravcu. ), istine koja je ona donela ovom svetu, to nikada ne moze biti Vavilonska istitucija ili bilo kakav njen deo pa cak i duh.


Oni koji ne razumeju dobro ovo pitanje, lako ce biti zavedeni da ustanu protiv Crkve i zbog velikih problema koje imamo, optuze je da je postala Vavilon. Sto je cista glupost. Glupost jer po njenoj strukturi ucenja i duhu koje to ucenje nosi u sebi, ona to nikada ne moze biti. I zato ne bi trebala da padne. Bar ne u duhu ako vec bude oduvana kao institucija-mislim na zgrade, neke vodje i propovednike pa i vernike koji dozvoljavaju da budu pod njihovim velikim uticajem i pricanju im opradavajuce price, kao i takvih slicnih stvari.


to je moje iskreno misljenje.


D

Ako tako pise u Svedocanstvima onda nema bolje crkve od ASD na svetu u kojoj bi covek mogao biti i pripadati joj.


Jedna osoba mi je poslala dokaze o otpadu ASD, ja to primam sa rezervom, steta sto ne uspevam da vam postavim ceo fajl, izgleda da je preglomazan, ipak ovo sam kopirao pa izvolite.


Misliš "dokaze"? Ja ovdje vidim 2 primjera rekla-kazala, jedan slučaj postupka pojedinca koji vrši službu pastora u jednoj crkvi, i jedan citat EGW, koji bi, ako bi se tumačio kao dokaz otpada SDA crkve, onda bi bio u suprotnosti sa citatima EGW koje je iznio GA. Očito nije riječ o kontradikciji, nego se ovaj citat treba tumačit drugačije, i onda je sve u skladu jedno s drugim.


Kad ovako pogledaš, vidiš da su to ipak vrlo klimavi dokazi, karakteristični za sve ljubitelje teorija zavjere.


M

Ako tako pise u Svedocanstvima onda nema bolje crkve od ASD na svetu u kojoj bi covek mogao biti i pripadati joj.


Jedna osoba mi je poslala dokaze o otpadu ASD, ja to primam sa rezervom, steta sto ne uspevam da vam postavim ceo fajl, izgleda da je preglomazan, ipak ovo sam kopirao pa izvolite.


Misliš "dokaze"? Ja ovdje vidim 2 primjera rekla-kazala, jedan slučaj postupka pojedinca koji vrši službu pastora u jednoj crkvi, i jedan citat EGW, koji bi, ako bi se tumačio kao dokaz otpada SDA crkve, onda bi bio u suprotnosti sa citatima EGW koje je iznio GA. Očito nije riječ o kontradikciji, nego se ovaj citat treba tumačit drugačije, i onda je sve u skladu jedno s drugim.


Kad ovako pogledaš, vidiš da su to ipak vrlo klimavi dokazi, karakteristični za sve ljubitelje teorija zavjere.Prvi citat od Elene Vajt nije uopste cela izjava, vec je skrojena iz dva dela. Tako da se radi o cistoj maniplaciji i prevari onih koji koriste njene izjave. Kao i uvek, pobornici Vavilona u nasoj Crkvi... redovno i stalno istrzu iz konsteka i od njih prave vestacke cele izjave.


Takvih mi je pun kufer.


GA

Ako tako pise u Svedocanstvima onda nema bolje crkve od ASD na svetu u kojoj bi covek mogao biti i pripadati joj.


Jedna osoba mi je poslala dokaze o otpadu ASD, ja to primam sa rezervom, steta sto ne uspevam da vam postavim ceo fajl, izgleda da je preglomazan, ipak ovo sam kopirao pa izvolite.E dragi moj elbatase, ako je tebi ovo dokaz da je SDA otpala, onda no comment.  Tuzan Takva naklapanja i preklapanja, koja su čisto fikcija nekog uma, možeš naći gde hoćeš. Ja sam dosta viđao sličnih textova, viđao sam obmanute adventiste koji su napuštali našu Crkvu jer su, eto, slično razmišljali, a da realno nije bilo nikakvih dokaza, koliko je u pitanju pogrešna interpretacija, manipulacija, zamena teze, etc. Jedno je reći kako u našoj Crkvi nema grešnika - itekako ih ima. Niko to ne spori. Niko ne može sporiti da su mnoge vođe bili prevaranti, lažovi, licemeri, šta god. Lopovi. Imali problema sa sexualnim aferama. Nastavi niz.


Ali, sasvim je drugo reći da je SDA otpala - ja to ne smem da kažem, prosto iz razloga što je Bog taj koji ima svoj narod, Bog daje objavu, i za Njega Crkva je mnogo više nego li jedna institucija koja ima propovednike. Ovo što pišete i ti i David o Crkvi, malo mi je neutemeljeno - biblijski, a upravo se na Bibliju pozivate oboje. David je rekao:


Citat

Tu sam jer po mom razumijevanju mogu pridruživši darove koje nam je Bog dao objaviti svijetu posebnu vijest. Osobno me baš i ne pogađaju odluke bilo kakvih odbora ili konferencija, jer moj temelj nije u crkvenom učenju, već u Svetom pismu i u Isusu Kristu. Crkva mi je samo sredstvo, a ne cilj. 


Nigde, ni Egw a ni samo Pismo, ne podupire jedan ovakav stav. Svuda se poziva na lično istraživanje Božje reči, ali nezavisnost u odnosu na Crkvu je jako opasna stvar. Individualci nikako ne mogu da ukapiraju da Crkva ima vlast od Boga, a ne pojedinci, pa ako se neko nađe uvređen i suproti se pojedincima, on misli da dobro čini, no nije uvek tako. Na stranu ako su neke vođe Crkve zastranili, ali ako nisu - onda individualnost je koštala našu Crkvu osnivanjem mnogih nezavisnih pokreta koje više niko ne može da pobroji (a što je sotonin cilj, jel te, interesantno - egw piše protiv toga, a onda dođu pametnjakovići koji su pametniji od nje, pa pozivaju da se napusti SDA. Di tu vidiš logiku?).


Dalje, elbatas, ti si rekao:


Citat

Ja smatram da uloga crkve nije ili ne bi trebala da bude samo zadovoljavanje drustvenih potreba svojih clanova i prikupljanje sredstava od vernika radi sirenja evandjelja, ovo zadnje se cesto izmece u bogacenje crkvene oligarhije prema svedocenju nekih, nego i to da vernika usmerava ka spasenju, ako ona nema i tu funkciju onda mi se cini da za coveka i nije vazno kojoj crkvi pripada.


Vidiš, ja smatram da nije tako. Crkva treba i mora da širi uticaj u ovom svetu - inače ne ispunjava svoju misiju. To što mi kao Crkva (ili su to radije pojedinci koji su zaostali u vremenu) ne shvatamo našu ulogu, misiju, zadatak, cilj - naš je problem. Bog je imao nešto drugo u planu, a širiti evanđelje, to se može na bezbroj načina - doslovno, bezbroj, baš kao što Bog nije ograničen, tako ne možemo ograničiti Njegovu ulogu u objavljivanju evanđelja. A to što, opet, mi ne kapiramo sve te stvari i često ograničavamo Boga na evangelizacije i kolportersku službu kao na jedina 2 načina propovedanja, naš je problem. Malo harikiram, ali siguran sam da ciljam u sam centar (nisam rekao da ti, ili neko od nas ovde, tako posmatra, ali da Crkva ima velik problem na ovim našim prostorima sa shvatanjem svoje uloge, misije, cilja, etc. - ima).


Citat

Jer, crkva je heterogena organizacija. Ona se sastoji od razlicitih pojedinaca. Npr. glavni odbor ''moze'' da vozi u jednom pravcu, a pojedini vernici u drugom, tako da se istomisljenici mogu naci svuda. Kazu da medju mladim adventistima ima sve vise onih koji ne veruju da je Sveti Duh Bog. Tu bi oni mogli naci istomisljenike i izvan svoje crkve, zar ne?


Duh Sveti se nikada ne suprotstavlja svojoj prethodnoj objavi. Egw je najavila otpad od nekih učenja, a i Pismo slično. To što neko ne veruje u, ovom slučaju, božanstvo Duha - nije problem Duha, naše Crkve ili Biblije. Na kraju - neki ni ne veruju u svetinju, dok neki ne smatraju da je Egw prorok. Drugi ne veruju u stvaranje, a treći ne veruju u nešto osmo. Razlog zašto ovo postoji u našim redovima upravo se krije u činjenici da se mi uzdižemo iznad Crkve.


Bog je Crkvi, a ne pojedincima, dao veliku svetlost. Pojedinci mogu biti saglasni ili ne. Ništa drugo. To što ti shvataš neke stvari bolje od većine vođa, npr., nije ti nikakav garant da si sasvim i za sve u pravu. Zašto? Zato što je Bog svetlost razasuo Crkvi, a odatle ona kreće pojedincima. Zato pojedinci nekad bolje razumeju određenu svetlost, ali cela svestlost ipak pripada Crkvi.


Ovde govorim o učenjima naše Crkve, ne o greškama vođa, njihovih mana, šta god (to su dela, a ne vera). Razlog zašto svaka šuša iz naše Crkve smatra da je pametnija od Tela Crkve jeste dvostruka:


1) Ne razume ulogu, zadatak, misiju, cilj Crkve.


2) Previše je tu prisutno oholosti, gordosti.


Prvo - kada bi svaki adventista razumeo šta je Crkva, te da je Isus dao Njegov život za tu Crkvu, onda bi on korenito promenio svoj stav o istoj. Manje bi kritikovao, više bi je voleo. Ne bi toliko primećivao neke negativnosti, niti bi konstantno ukazivao na njih (a sve u cilju svakakvih skrivenih motiva), nego bi gledao da bude što bolji praktičan hrišćanin. Kada pogledamo kako braća pravoslavci i katolici poštuju njihove Crkve, koje prosečan adventista smatra otpadničkima (!), treba da nas bude sramota. Od njih se itekako možemo naučiti poštovanju Tela Hristovog, a ne kako nam dune, tako kritikujemo sve i svakoga, izlazimo iz nje, etc. Doktrina o Crkvi, odnosno nerazumevanje prirode, uloge i cilja Crkve, za mene je jedan od najvećih problema u našim redovima. Crkva, naravno, ne znači samo zgrada, ali koliko mi to slabo razumemo - vidi se iz mnogih primera.


Drugo - svaka osoba kojoj Bog otkrije izvesnu svetlost postaje metom lične oholosti i uzdizanja iznad ostalih. Nije lepo da kažem, da ne ispadnem baš ja neko ko je ohol, ali viđao sam adventiste koji su nešto shvatili što drugi nisu, ali umesto da im to bude povod za još veću poniznost i služenje, njima je to bilo na štetu, da ne kažem na prokletstvo, jer su se uzdizali iznad drugih svojim znanjem. Mnogi ljudi imaju komplexe, pa im neka novija saznanja ili svetlost, o nekim predmetima, pomažu da ih leče, tako što se grade pametnijima od ostalih, ponižavaju druge, kritikuju Crkvu, omalovažavaju sve i svakog ko im se suprotstavlja.


Ni jednog, ali NI JEDNOG ne videh da je daleko dogurao sa ovim stavom. Jednostavno, zaborave se hrišćanske vrline, a veliča se razum. Razum, koji je tako zabludiv i sklon samoobmani. Zaboravlja se poniznost, ili se pod plaštom poniznosti čovek veliča, dok u isto vreme on zaista nije ponizan. Čim primetiš da neko previše kritikuje Crkvu, njena učenja, i slično - onda neka ti se upali lampica u glavi.  Imam ideju! Tu nešto nije u redu. Ne možeš i nemaš prava da iznosiš negativnosti o Crkvi na neprimeren način. Zna se kako to ide. Oni koji se pozivaju na Bibliju i spise Egw, kada trebamo napustiti SDA koja je, prema njihovom shvatanju, deo Vavilona, pali su odavno na testu i zaboravili su da citiraju textove Pisma a posebno Egw, a koji se tiču, recimo, kriticizma, ukora, saveta, kako se obratiti nekome, etc. To je empirijski dokaz da je neko zastranio, iako upire prstom u drugog. To što neko donekle može biti u pravu nije velika stvar. Uostalom, i đavo je u pravu za sve kritike koje iznosi na naš račun. Doslovno - za SVE kritike. Ali, način kako to on radi (i poluposvećeni vernici) i kako je to Isus radio (i posvećeni vernici) - nebo i zemlja su.


A znaš šta egw kaže? Ako nisi spreman dati život za tvog brata, onda nemoj ništa da mu prigovaraš.  cerim se Kada bi se naši fariseji pridržavali ovoga, onda ne bi bio problem. Ovako, oni selektivno koriste i spise Egw i citate Pisma, a ove koji jesu ključni i iz kojih se mogu nazirati nečiji motivi i pobude, za to imaju veliku nulu. Šta misliš, šta je Isus mislio kada je rekao: "Mnogi će meni reći u onaj dan...?" Mnogo se hvale, uzdižu, ali Isusu nije bitno da li je svako razumeo Kserksov dekret o izradnji Hrama, koliko Mu je bitan odnos prema bližnjima.


E moj dragi brate, ovo je druga, ključna stvar koja je problematična u mnogim našim Crkvama. Čudno, povezana je sa prvom - a prva je neshvatanje Crkve. Kada imaš duboko osvedočenje da je Crkva Hristovo Telo, da je Isus dao Njegov život radi toga, onda ćeš da promeniš svoj odnos sa bližnjima, posmatraćeš ih u drugačijem svetlu (ovo "ti" je više retoričko, nije lično), nećeš toliko da se baviš kriticizmom, sumnjama, etc., ili ćeš bar pokušavati da ih rešiš uz mnogo molitve i posta, bar sam ja tako rešio svoje nedoumice. umeren osmeh


Kada sam se susreo sa najvećim izazovima i kritikama na račun naše Crkve, ja nisam pitao puno ljude za savet, jer sam shvatio da mi oni ne mogu pomoći. Ja sam, što je bilo interesantno, kleknuo i molio se. Interesantno je jer, kako sam krenuo da čitam Bibliju i posebno da dolazim u našu Crvku? Krenuo sam čitajući Bibliju, a ona na kolenima, tražeći iskreno, najiskrenije iz dubine moje duše, da me Bog vodi i da mi pomogne, jer ja ništa ne mogu. Kasnije sam pošao u Crkvu - i to isto tražio od Boga. Nisam sve prihvatao zdravo za gotovo. A onda kada sam se susreo sa kritikama i napadima, što ne-adventista što ex-adventista, nastavio sam po toj istoj metodi, nisam želeo da je menjam, jer je oprobana. Na kolenima. umeren osmeh


I uspelo mi je. Nisam odmah dobio odgovor na sva pitanja koja su me mučila, ali sam dobio dubok mir i osvedočenje da je Bog uz mene. To mi je bilo važno. Uostalom - zar nije sam Isus rekao da će nam dati mir?  A ne ispravno razumevanje učenje o svetiniji - to dolazi kasnije. Kada imaš nemir i pitanja te muče, onda brate tražiš iznad svega Boga Živoga, a On će ti rasvetliti vrlo jasno, kristalno jasno, istinu od zablude.


To je moje iskustvo.  umeren osmeh


ELbatas

Ok, slazem se.

Iz mojih pisanija mogao si da vidis da ja samo opisujem ono sto se sa adventizmom desava, nema tu mnogo kriticizma sa moje strane, sve sto sam napisao nosi dozu umerenosti i usmereno je na izgradnju i poboljsanje medjuljudskih odnosa. Guranjem glave u pesak nepostize se nista. Neka svako slobodno iznese svoje misljenje i ono sto oseca, pa kad se to ukrsti sa misljenjima drugih i osecanjima drugih onda dolazi do nekakvog napretka, zar ne? Ako bi samo jedni druge sapkali sta bi imali od toga? Nista! umeren osmeh


GA

Pa, ruku na srce, mislim da sam prilično upućen u adventizam, imam iskustva u toj Crkvi, neka sam ti izneo a svakako da si i ti slobodan, kao i svako drugi, iznositi svoje mišljenje. Ja sam još uvek prilično siguran da sam u pravu, i ne volim dezinformacije. Upravo su me protivnici adventizma i takozvani ex-adventisti "naučili" da sve kritički posmatram. Oni iznesu jedan citat, čovek se hvata za glavu i pomisli "wow, vidi ti ovo." To dok sam ne proveri dublje šta je problem, a kada proveri dublje - kako lepo se vidi manipulacija i prevara (da li svesna ili ne - ne znam). Ispada da si ti u pravu, a ti manipulatori nisu. Strašno.


Tipičan primer su ti lakrdije oko Velike Borbe. Žao mi je što nemam bolji izraz, pristojniji, ali baš ovaj izraz najbolje opisuje to što se radi sa njenim spisima i sa Velikom Borbom. umeren osmeh


Elbatas

Izgleda da je tako. I ja sam stekao utisak pricajuci sa nekim ex adventistima i sa onima koji su jos clanovi crkve ali se nesto bune protiv nje da se oni naprezu da dokazu svoja gledista iako je to protivno logici. Zasto to oni cine neznam ali mi izgleda da su te osobe iskompleksirane ili nisu uspeli sebe da realizuju u crkvi onako kako su to planirali pa su frustrirani. Po svemu sudeci najcesce, ali ovo je samo moja predpostavka, to je vezano za neku prelepu osobu suprotnog pola koja je rekla ''ne'' i onda oni iz revolta nastoje da dokazu sebi i drugima da je sve u ASD trulo. Mozda nisam u pravu ali tako nekako osecam da se upravo o tome radi, jer reci otkrivaju coveka kada se pazljivo analiziraju to mnogi nesvataju. E sad neki ipak to znaju pa gledaju da manje govore, a neki su naivniji pa nesvesno rezotkrivaju svoje skrivene pobude. Dakle pravi razlog kocoperenja je uvek nesto drugo, a povod je bez izuzetka nesto deseto.

Pozdrav


D

Dragi moj GA.


Čini mi se da nisam u svom postu bio dorečen, ili ti (nedaj Bože) prema meni imaš predrasude. Nigdje mi i nikada nije bio cilj privatizirati bilo što, a najmanje crkvu.


Kao prvo, želja mi je bila da definiramo što crkva uopće je i koja je njena uloga. Za mene pored onoga što sam već napisao, crkva ima iizmeđu ostalog i prosvjetiteljski zadatak. To znači, ukoliko postoje neka crkvena učenja, onda ih crkva preko svojih "istrumenata" djelovanja prenosi na vjerništvo učeći ih da se toga pridržavaju. Ono što ja želim posebno naglasiti, da ta učenja kod mene ne smiju nikako biti crkvena učenja, već to mora biti moj stav po tom pitanju. To znači da neću prihvatiti neka učenja zato što ih je izglasao nekakav odbor bez obzira na kojem nivou, već ako ih prihvatim, onda ću ih prihvatiti zato što sam osobno osvjedočen da je to pravo. Za mene crkva nije cilj, već sredstvo. Nikada se neću uzdizati nekim svojim spoznajama, već ću uvijek biti otvoren za nove spoznaje, koje u svakom slučaju moraju biti utemeljene isključivo na svetom pismu. (to što ne spominjem Duh proroštva, ima svog smisla, jer ako Duh proroštva nije utemeljen na Svetom pismu, onda nam on i ne treba. Iz tog razloga ne želim stati u red vjerskih slijedbi koje uz Bibliju imaju još neke svoje proroke, kao što su Mormoni, Jehovini svjedoci i još neki. Molim vas da ovo ne protumačite da sam protiv Duha proroštva, već mi je želja spise EGW stavim na pravo mjesto.)


(Pre)naglašavanjem neke uloge crkvene administrativne crkve, skačemo sami sebi u stomak. Posebno gledam ljude koji dolaze iz svjeta, i koji su sa svojim svjetonazorom postmodernisti, te u mnogim segmentima relativiziraju neke crkvene odnose koji su nama možda bitni. Baš sam nedavno razgovarao s nekim mladim adventistima iz Slovenije, koji uopće nemaju pojma o generalnoj Konferenciji, niti im bilo što znači pozicija njihovog predsjednika konferencije Zmage Godine. Oni ga poštuju kao uspješnog pastora, koji im je izuzetno drag i zanimljiv, vole slušati njegove propovijedi, ali njegovu funkciju predsjednika slovenske konferencije doživljavaju kao njegovu privatnu stvar. I sada dragi moj GA, pokušaj ti takvim mladim ljudima objašnjavati odluke GC i važnost toga da se trebaju podvrgavati takvim odlukama. Oni jednostavno ukoliko u tome ne vide smisla sve će odbaciti. Ono što ja vidim kao problem, ustvari je inzistiranje na provođenju neke forme koju je još davno uveo neki crkveni vođa, a koja je sada prihvaćena kao vjerski oblik ponašanja. Ono što je najžalosnije je da smo gotovo uvjek spremni izbaciti ljude koji se takvih formi ne pridržavaju. Baš nedavno čuo sam kako se žale na nekog mladog brata da ne dolazi u crkvu. Odmah su pokazali sumnju u njegovu duhovnost. Budući da tog brata poznam, otišao sam kod njega razgovarati, i onda sam se postidio. Taj isti brat svake subote vodio bi tri male skupine u Baniji i s njima proučavao. Njegovo Bogoslužje trajalo je minimalno 6 sati. Koliko smo nekada spremni pribiti nekoga na stup srama samo za to što se ne pridržava one naše zacrtane forme.


S druge pak strane, pogrešno je misliti da smo po pitanju doktrine dodirnuli plafon. Uvjeren sam bez obzira na našu iskrenost da u mnogim stvarima teoligije imamo krivi stav. Istina to ne možemo dokazati, jer se krećemo na nivou vjere. Ono što je za mene najbitnije, nije teologija, već Isus Krist. Ono što ja mogu potvrditi kao vjernik SDA crkve, je da mi ona teologija koja mi je na raspolaganju najbolje otkriva Krista i njegov karakter. Uopće se neću opterečivati sa tim kada jednog dana Isus dođe i ukaže mi na moje pogrešno shvačanje nekih teoloških pojmova. Moja sigurnost spasenja nije u "ispravnoj" teologiji CASD, već u osobnom odnosu s Isusom Kristom.


Stoga da zaključim. Globalno vjerujem da Bog vodi ovu crkvu. Na žalost nisam siguran da je vodi u Hrvatskoj onako kako bi ON to želio. jer da je tako onda bi (po nekim statistikama) crkva rasla, a realnost je drukčija. Čuo sam neke nove stističke podatke a to je da je 1960 godine u Hrvatskoj bilo 3080 vjernika. Danas 50 godina poslije ima ih 2600. Očito je crkva u Hrvatskoj strašno duhovno bolesna. Ako je kod vas bolje, Hvala Bogu za to, ali mislim da ste slika i prilika nas u Hrvatskoj.


J

Nisam mogao da ostanem nem na ove detalje koje iznosim, jer se ne mogu složiti sa ovakvim verovanjem.


Citat

Niko to ne spori. Niko ne može sporiti da su mnoge vođe bili prevaranti, lažovi, licemeri, šta god. Lopovi. Imali problema sa sexualnim aferama. Nastavi niz.

 Na stranu ako su neke vođe Crkve zastranili, ali ako nisu - onda individualnost je koštala našu Crkvu osnivanjem mnogih nezavisnih pokreta koje više niko ne može da pobroji


Koga narod (slepo) sluša, ako ne vođe!  Ako su oni zastranili i narod je, jer većina se oslanja na to šta vođa kaže , a ne šta kaže Božja reč.


Citat

Individualci nikako ne mogu da ukapiraju da Crkva ima vlast od Boga, a ne pojedinci


Ako se vođe slušaju, a oni čine vlast i predstavljaju crkvu, kako onda crkva može imati vlast od Boga ako je vode grešnici?


Citat

Osobno me baš i ne pogađaju odluke bilo kakvih odbora ili konferencija, jer moj temelj nije u crkvenom učenju, već u Svetom pismu i u Isusu Kristu.


Citat

Nigde, ni Egw a ni samo Pismo, ne podupire jedan ovakav stav. Svuda se poziva na lično istraživanje Božje reči, ali nezavisnost u odnosu na Crkvu je jako opasna stvar.


Zašto bi nezavisnost bila opasna stvar ako su vođe onakve kakvim si ih gore opisao?


Citat

Crkva treba i mora da širi uticaj u ovom svetu - inače ne ispunjava svoju misiju. To što mi kao Crkva (ili su to radije pojedinci koji su zaostali u vremenu) ne shvatamo našu ulogu, misiju, zadatak, cilj - naš je problem


Postavio bih pitanje: Ko to koči izvršenje zadatka?

Ako to koče pojedinci, kako ti navodiš, onda se mora videti ekstreman napredak u rastu crkve. A ako su ti pojedinci sa velikim uticajem u crkvi, to je onda već veliki problem.

Šta se dešava kad Bog crkvi poveri zadatak da objavi vest, a ona svoj zadatak ne ispuni?

Pa sigurno je da se vest uzima od njih i poverava se onima koji će je ispuniti.


Citat

ali da Crkva ima velik problem na ovim našim prostorima sa shvatanjem svoje uloge, misije, cilja, etc. - ima).


Zašto se ne ukloni problem? Zašto se ne ukloni onaj ko pravi problem?


Citat

Bog je Crkvi, a ne pojedincima, dao veliku svetlost.


Dragi brate u velikoj si zabludi.

Ko čini crkvu ako ne pojedinci!!!!!!!!

Jesu li pojedinci dobili od Boga objavu doktrine ili crkva (građevina)?


Citat

Ovde govorim o učenjima naše Crkve, ne o greškama vođa, njihovih mana, šta god (to su dela, a ne vera).


Mane i greške čine karakter, a karakter, koji svaki pojedinac poseduje, su dela koje čini kao proizvod vere.


 

Citat

To što ti shvataš neke stvari bolje od većine vođa, npr., nije ti nikakav garant da si sasvim i za sve u pravu.


Šta je sa onim delom za koji je u pravu, a vođe to ne prihvataju?


Citat

Prvo - kada bi svaki adventista razumeo šta je Crkva, te da je Isus dao Njegov život za tu Crkvu, onda bi on korenito promenio svoj stav o istoj.


Ovo je totalno pogrešno razumevanje Isusove misije.

Koliko je meni poznato Isus je dao svoj život za svakog pojedinca, a ne za crkvu, pa i za one koji ga nikad nisu prihvatili i koji nikad nisu prekoračili prag bilo koje crkve.

Adventistička crkva je nastala 18 vekova posle Hrista, ako je On dao život za ASD, šta je onda sa onima koji su živeli do trenutka kad je osnovana ASD? Po tvojoj logici nema im spasenja.


Citat

Manje bi kritikovao, više bi je voleo. Ne bi toliko primećivao neke negativnosti, niti bi konstantno ukazivao na njih (a sve u cilju svakakvih skrivenih motiva), nego bi gledao da bude što bolji praktičan hrišćanin.


Da li si svestan da ovom tvojom  rečenicom pozivaš da se toleriše greh? Greh se mora nazvati svojim pravim imenom, isto kako je Isus radio. Da li je Isus kritikovao iz pogrešnih pobuda ili iz LJUBAVI?


Citat

Doktrina o Crkvi, odnosno nerazumevanje prirode, uloge i cilja Crkve, za mene je jedan od najvećih problema u našim redovima. Crkva, naravno, ne znači samo zgrada, ali koliko mi to slabo razumemo - vidi se iz mnogih primera


Svo tvoje pisanje u ovom postu ukazuje da samo misliš na zgradu, a ne na vernike.


Citat

Mnogi ljudi imaju komplexe, pa im neka novija saznanja ili svetlost, o nekim predmetima, pomažu da ih leče, tako što se grade pametnijima od ostalih, ponižavaju druge, kritikuju Crkvu, omalovažavaju sve i svakog ko im se suprotstavlja.


Jedini koji objavljuje svetlost je Onaj koji je dihtirao Bibliju.

Pitam: Od kada to Isus daje svetlost ljudima (iskompleksiranim) koji će je upotrebiti u pogrešne svrhe?


 

Citat

Ne možeš i nemaš prava da iznosiš negativnosti o Crkvi na neprimeren način. Zna se kako to ide.


Koji je primeren način i kako to ide?


Citat

Mnogo se hvale, uzdižu, ali Isusu nije bitno da li je svako razumeo Kserksov dekret o izradnji Hrama, koliko Mu je bitan odnos prema bližnjima.


Isusu je veoma bitno da svi ispravno razumeju Njegovu reč, jer pogrešno razumevanje dovodi do pogrešne doktrine, pa zbog toga imamo ovoliko crkava i sve tvrde da su one prave.

Pogrešnom objavom Božje reči samo se sotona naslađuje.

Postavljam pitanje:  JESTE LI 1000% SIGURNI DA ONO ŠTO VERUJETE JE ISPRAVNO TUMAČENJE BOŽJE REČI?


Koliko ste puta uzeli knjigu Adventistički hrišćani veruju (naša doktrina) i detaljno je uporedili sa Biblijom?

Koliko ste našli neslaganja?


 

Citat

Kada imaš duboko osvedočenje da je Crkva Hristovo Telo, da je Isus dao Njegov život radi toga, onda ćeš da promeniš svoj odnos sa bližnjima

Kada sam se susreo sa najvećim izazovima i kritikama na račun naše Crkve, ja nisam pitao puno ljude za savet, jer sam shvatio da mi oni ne mogu pomoći.


Ako je ovo tačno što si napisao onda je Isus veoma bolestan, telo mu se raspada jer nema pomoći.


Citat

Nisam sve prihvatao zdravo za gotovo


Mnogi vernici su naučeni doktrini, a o proveri te doktrine nema ni govora. Tako i ti i ovo malo što si shvatio zdravo za gotovo proveri što pre, jer ćeš zbog toga biti doveden pred zemaljske sudove da odbraniš svoju veru.

Jesi li spreman da pogineš za svoju veru ako je ona pogrešna, a ti si imao najveće mogućnosti da to ispitaš od postanja sveta?

Mi smo jedina generacija koja ima mogućnost da putem Biblijskih pretraživača imamo Božju reč "na dlanu".


 

Citat

Kada imaš nemir i pitanja te muče, onda brate tražiš iznad svega Boga Živoga, a On će ti rasvetliti vrlo jasno, kristalno jasno, istinu od zablude.


I ja čvrsto verujem u ovo i hvala dragom Gospodu što u životu moje porodice polako otklanja zablude.


A da li ste vi otkrili koju?


Ovim pismom nisam želeo da te povredim, jer mi to nije namera, ali sam morao da reagujem na nelogičnosti jer si ih javno izneo pred Bogom, pa sam ih morao pomenuti.

Ne zaboravim da sve što ovde pišemo prepisuje se u nebeske knjige i ostaje kao trajan dokaz naše vere.


Svojim ćeš se rečima osuditi ili opravdati.


Dodao bih još nekoliko reči na ono što je David napisao


 

Citat

Baš sam nedavno razgovarao s nekim mladim adventistima iz Slovenije, koji uopće nemaju pojma o generalnoj Konferenciji, niti im bilo što znači pozicija njihovog predsjednika konferencije Zmage Godine. Oni ga poštuju kao uspješnog pastora, koji im je izuzetno drag i zanimljiv, vole slušati njegove propovijedi, ali njegovu funkciju predsjednika slovenske konferencije doživljavaju kao njegovu privatnu stvar. I sada dragi moj GA, pokušaj ti takvim mladim ljudima objašnjavati odluke GC i važnost toga da se trebaju podvrgavati takvim odlukama. Oni jednostavno ukoliko u tome ne vide smisla sve će odbaciti. Ono što ja vidim kao problem, ustvari je inzistiranje na provođenju neke forme koju je još davno uveo neki crkveni vođa, a koja je sada prihvaćena kao vjerski oblik ponašanja.


Mi trebamo prihvatiti jedino Boga kao autoritet i nikoga više. Predsednik Generalne ili Unije ili bilo čega nije mogao biti izabran na funkciju bez svog ličnog pristanka. Samim pristankom oni prihvataju teško breme odgovornosti koje, istorija pokazuje, nisu baš svi izneli do kraja kako treba.

Biti predsednik Generalne je najveća odgovornost pred Bogom jer jedna pogrešno doneta odluka može zavesti milione onih koji više veruju Generalnoj nego Isusu.

Zato mi te ljude koji su na funkcijama trebamo poštovati samo kao vernike i ništa više, jer ponavljam sami su pristali na funkciju. Ne ulazim koliko je ko svestan odgovornosti za funkciju koju prihvata jer za učinjena dela odgovaraće pred Bogom.

I nisam siguran da li će ovi mladi slovenci ili bilo koji drugi, sve odbaciti, ali bih bio radostan kada bih znao da će odbaciti samo ono što nije po Božjoj volji.


Citat

Uvjeren sam bez obzira na našu iskrenost da u mnogim stvarima teoligije imamo krivi stav. Istina to ne možemo dokazati, jer se krećemo na nivou vjere


Zašto misliš da se ne može dokazati?


Kretanje na nivou vere je odlika površnih istraživača Božje reči.

Ukoliko ne ukopamo duboko okno u rudniku...   sećaš se šta po tom pitanju kaže E. Wajt?


Citat

To znači da neću prihvatiti neka učenja zato što ih je izglasao nekakav odbor bez obzira na kojem nivou, već ako ih prihvatim, onda ću ih prihvatiti zato što sam osobno osvjedočen da je to pravo.


Ovo treba da bude stav svakoga ko veruje Bogu.


Isus svima nudi svoju čistu reč i mogućnost da nam je razjasni.

Hoćemo li Ga prihvatiti u svoje srce zavisi samo od nas. Nikada iza nas neće stati ni crkva ni generalna i reći Isuse mi smo krivi što on nije spašen.


D

Pozdrav Jonatane!


Mislim da su tvoji osvrti primjereni nekome tko se usudi misliti svojom glavom, i pokušati zbrojiti 2+2. Da ti odgovorim na pitanje zašto nisam siguran da nam je naša doktrina 100% ispravna. Prije mnogo godina učestvovao sam u jednom većem misionarskom međunarodnom projektu, i tada sam prošao misiološki tečaj koji me je u istinu iznenadio.


Evo nekoliko smjernica s tog tečaja, za koje mislim da su rezultat temelnih istraživanja.


1. Naša duhovnost formalno se manifestira kroz teologiju, i kroz kulturu. Ono što je jako bitno teologija ili doktrina u tome učestvuje svega 25%, dok kultura učestvuje 75%. To znači npr. Subota je teološki pojam, ali način svetkovanja subote je isključivo kulturni.


2. Kod našeg proučavanja biblije, moraš uvjek uzeti u obzir vremenski jaz i sve ostalo što sprečava na neki način naše potpuno i čisto razumijevanje Božje riječi. Upravo ispred čistoće Božje riječi i našeg razumijevanja ispriječilo se nekoliko prizmi (sočiva kako vi u Srbiji to zovete) koje iskrivljuju tu čistu i istinsku spoznaju. Eve nekoliko takvih prizmi.

      a) najveća prizma je GRIJEH koji strašno iskrivljuje tu sliku.

      b) kultura također iskrivljuje tu sliku

      c) tradicija (nemojmo se zavaravati da SDA nema tradiciju koja iskrivljuje tu sliku)

      d) profil osobnosti pojedinca i njegovo zanemarivanje ili prenaglašavanje

      e) odgoj

      f) ostalo


Stoga ni u kojem slučaju ne možemo govoriti o čistoj istini. Sam apostol Pavao govori o nejasnoj slici kao u ogledalu, o nagađanju i sl. U svakom slučaju kako god okrenuo, moja slika o Bogu je različita od tvoje, jer imamo različite spoznaje. Na kraju ipak ostaje samo odnos sa Kristom. Stoga kada Isus bude dolazio, meni je tako svejedno dali će u ruci imati srp ili trubu. Tako mi je svejedno dali će ga pratiti 2 miliona ili 10 miliona anđela. Za mene je najbitnije da on dolazi po mene, i da ću ga prepoznati kada bude došao. Osobno ne patim od nikakvog scenarija, i od svega me zanima samo Isus Krist. Nije mi značajan ni zlatni grad, ni zlatne ulice, niti stakleno more, niti biserna vrata. Mene zanima samo Krist. S Njim mi je sve darovano.  

Calendar
«  December 2022  »
SuMoTuWeThFrSa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Site friends
  • Create your own site


  • Copyright MyCorp © 2022
    Free website builderuCoz