Friday
2024-02-23
6:20 AM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
Nastavak II »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 59

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Супарнички краљеви улазе у 20. век

1. Шта је један историчар рекао о томе ко је био на челу европске моћи у 19. веку?

„ЕВРОПА деветнаестог века била је прожета динамичношћу која надмашује све дотад познато“, пише историчар Норман Дејвис. Он додаје: „Европа је треперила од моћи као никада раније: од технолошке моћи, економске моћи, културне моћи, међународне моћи.“ На челу „европског тријумфалног ’века моћи‘“, каже Дејвис, „била је најпре Велика Британија... а у каснијим деценијама Немачка“.

’О ЗЛУ ЋЕ МИСЛИТИ‘

2. Ко су биле водеће силе које су испуњавале улоге ’краља севера‘ и ’краља југа‘ како се 19. век завршавао?

2 Како се 19. век примицао крају, Немачко царство је било ’краљ севера‘, а Британија је заузимала положај ’краља југа‘ (Данило 11:14, 15). „Два ће краља“, рекао је Јеховин анђео, „о злу мислити и за једним ће се столом лагати.“ Он је наставио: „Али то неће успети; јер ће крај доћи у одређено време“ (Данило 11:27).

3, 4. (а) Ко је постао први цар немачког Рајха, и какав савез је био формиран? (б) Коју политику је следио кајзер Вилхелм?

3 Дана 18. јануара 1871, Вилхелм I је постао први цар немачког Рајха, или царства. За канцелара је поставио Ота фон Бизмарка. Концентришући се на развијање новог царства, Бизмарк је избегавао конфликте с другим нацијама и формирао је савез са Аустро-Угарском и Италијом, познат као Тројни савез. Али интереси тог новог краља севера ускоро су се сукобили с интересима краља југа.

4 Након што су Вилхелм I и његов наследник, Фредерик III, умрли 1888, на престо је ступио 29-годишњи Вилхелм II. Вилхелм II, или кајзер Вилхелм, присилио је Бизмарка да поднесе оставку и следио је политику ширења немачког утицаја широм света. „Под Вилхелмом II“, каже један историчар, „[Немачка] је заузела један арогантан и ратоборан став.“

5. Како су два краља ’седела за једним столом‘, и шта су тамо говорили?

5 Када је руски цар Никола II дана 24. августа 1898. сазвао једну мировну конференцију у Хагу, у Холандији, осећала се атмосфера међународне тензије. На тој конференцији и на другој која је уследила 1907, основан је Стални арбитражни суд у Хагу. Тиме што су немачки Рајх и Велика Британија постали чланице тог суда, одавали су утисак да унапређују мир. Седели су ’за једним столом‘, изгледом као пријатељи, али ’они су о злу мислили‘. Та дипломатска тактика ’лагања за једним столом‘ није могла да унапреди стварни мир. Што се тиче њихових политичких, трговачких и војних амбиција, ’ништа није могло успети‘, јер ће крај та два краља доћи „у одређено време“ од Јехове Бога.

„ПРОТИВ СВЕТОГ САВЕЗА“

6, 7. (а) На који начин се краљ севера ’вратио у своју земљу‘? (б) Како је краљ југа реаговао на ширење утицаја краља севера?

6 Настављајући, Божји анђео је рекао: „Он [краљ севера] ће се вратити у своју земљу с великим богатством; срце ће његово бити против светог савеза, он ће против њега радити, па ће се вратити у своју земљу“ (Данило 11:28).

7 Кајзер Вилхелм се вратио у „земљу“, то јест земаљско стање, древног краља севера. Како? Тако што је изградио једну царску владавину обликовану да прошири немачки Рајх и његов утицај. Вилхелм II је тежио за колонијалним циљевима у Африци и на другим местима. Желећи да оспори британску надмоћ на мору, почео је да ствара моћну морнарицу. „Немачка поморска сила је за нешто више од деценије прешла из једне незнатне силе у силу одмах до британске“, каже The New Encyclopædia Britannica. Како би задржала своју надмоћ, Британија је у ствари морала да прошири свој поморски програм. Британија је такође склопила Антанту кордијал (Срдачни споразум) с Француском и један сличан споразум с Русијом, оснивајући Тројну антанту. Европа је сада била подељена на два војна табора — Тројни савез с једне стране и Тројну антанту с друге.

8. Како је Немачко царство добило ’велико богатство‘?

8 Немачко царство је водило агресивну политику, што је за последицу имало ’велико богатство‘ за Немачку, јер је она била главни део Тројног савеза. Аустро-Угарска и Италија биле су римокатоличке. Зато је Тројни савез имао и папску наклоност, док краљ југа, са својом углавном некатоличком Тројном антантом, није.

9. Како је краљ севера у срцу био „против светог савеза“?

9 А како је с Јеховиним народом? Он је већ дуго објављивао да ће се „одређена времена нација“ завршити 1914.* (Лука 21:24). Те године је на небесима успостављено Божје Краљевство у рукама наследника краља Давида, Исуса Христа (2. Самуилова 7:12-16; Лука 22:28, 29). Још марта 1880, часопис Кула стражара је повезао владавину Божјег Краљевства с крајем ’одређених времена нација‘, или „времена незнабожаца“ (Даничић-Караџић). Али срце немачког краља севера ’било је против светог савеза за Краљевство‘. Уместо да призна владавину Краљевства, кајзер Вилхелм је ’радио против њега‘ тиме што је унапређивао своје планове за остваривање светске доминације. Међутим, чинећи то он је посејао семе за Први светски рат.

КРАЉ ПОСТАЈЕ „ОЧАЈАН“ У РАТУ

10, 11. Како је почео Први светски рат, и како је то било „у одређено време“?

10 „У одређено време опет ће [краљ севера] кренути на југ“, прорекао је анђео, „али овога пута неће проћи као први пут“ (Данило 11:29). Божје „одређено време“ да оконча паганску доминацију на земљи дошло је 1914. када је он успоставио небеско Краљевство. Дана 28. јуна те године, аустријског надвојводу Франца Фердинанда и његову жену, убио је Гаврило Принцип у Сарајеву, у Босни. То је била искра која се распламсала у Први светски рат.

11 Кајзер Вилхелм је подстицао Аустро-Угарску да се освети Србији. Сигурна у немачку подршку, Аустро-Угарска је 28. јула 1914. Србији објавила рат. Али Србији је у помоћ притекла Русија. Када је Немачка објавила рат Русији, Француска (један од савезника у Тројној антанти) пружила је подршку Русији. Немачка је затим објавила рат Француској. Да би се боље примакла Паризу, Немачка је напала Белгију, чију неутралност је гарантовала Британија. Тако је Британија објавила рат Немачкој. Укључиле су се и друге нације, а Италија је променила страну. Током рата, Британија је ставила Египат под свој протекторат како би спречила краља севера да пресече Суецки канал и нападне Египат, древну земљу краља југа.

12. На који начин током Првог светског рата ствари ’нису биле исте као први пут‘?

12 „Упркос величини и снази савезника“, каже The World Book Encyclopedia, „Чинило се да је Немачка била близу тога да добије рат.“ У претходним сукобима између два краља, Римско царство као краљ севера стално је побеђивало. Али овог пута, ’није било као први пут‘. Краљ севера је изгубио рат. Пружајући разлог за то, анђео је рекао: „Лађе Китејске ће на њ доћи, и он ће се очајан натраг вратити“ (Данило 11:30а). Шта су биле те „лађе Китејске“?

13, 14. (а) Шта су углавном биле „лађе Китејске“ које су дошле на краља севера? (б) Како је док се Први светски рат настављао дошло још китејских бродова?

13 У Данилово време Китеј је био Кипар. Почетком Првог светског рата, Кипар је анектирала Британија. Осим тога, према делу The Zondervan Pictorial Encyclopedia of the Bible, име Китеј „у проширеном смислу укључује З[апад] уопште, а нар[очито] поморски З[апад]“. New International Version преводи израз „лађе Китејске“ као „бродови западних приморских земаља“. Током Првог светског рата, лађе китејске су углавном били бродови Британије која лежи на западној обали Европе.

14 Како се рат отезао, британска морнарица је ојачана с више лађа китејских. Дана 7. маја 1915, немачка подморница У-20 потопила је путнички брод Лузитанију, близу јужне обале Ирске. Међу погинулима је било 128 Американаца. Касније је Немачка проширила подморнички рат и на Атлантик. Онда је, 6. априла 1917, председник САД, Вудроу Вилсон објавио рат Немачкој. Ојачан ратним бродовима и трупама САД, краљ југа — сада Англо-Америчка светска сила — био је у потпуности у рату са својим супарничким краљем.

15. Када је краљ севера постао „очајан“?

15 Краљ севера је под нападом Англо-Америчке светске силе постао „очајан“ и новембра 1918. признао пораз. Вилхелм II је побегао у Холандију, а Немачка је постала република. Али краљ севера још није био готов.

КРАЉ ДЕЛУЈЕ „УСПЕШНО“

16. Како ће према пророчанству краљ севера реаговати на свој пораз?

16 „Он [краљ севера] ће се очајан натраг вратити и, љут на свети савез неће остати миран [„деловаће успешно“, NW], и на повратку управиће поглед свој на оне који буду напустили свети савез“ (Данило 11:30б). Тако је анђео прорекао, и тако је и било.

17. Шта је довело до успона Адолфа Хитлера?

17 По окончању рата, 1918, победнички савезници су Немачкој наметнули казнени мировни уговор. За Немце су услови уговора били тешки, и нова република је од почетка била слаба. Немачка је неколико година посртала у крајњој беди и доживела велику економску кризу која је на крају оставила шест милиона људи без посла. Почетком 1930-их ситуација је била зрела за успон Адолфа Хитлера. Он је постао канцелар јануара 1933, а следеће године је постао председник оног што су нацисти називали Трећи рајх.*

18. Како је Хитлер ’деловао успешно‘?

18 Одмах по доласку на власт, Хитлер је покренуо жесток напад на „свети савез“, који су представљала помазана браћа Исуса Христа (Матеј 25:40). Тиме је он деловао „успешно“ против тих лојалних хришћана, окрутно прогонећи многе од њих. Хитлер је имао економске и дипломатске успехе, делујући „успешно“ и на тим пољима. За неколико година он је од Немачке створио силу с којом се морало рачунати на светској сцени.

19. Коме се Хитлер улагивао у тражењу подршке?

19 Хитлер је ’управио поглед свој на оне који напуштају свети савез‘. Ко су били они? Очигледно вође хришћанског света, које су тврдиле да имају савезни однос с Богом, али су престале да буду ученици Исуса Христа. Хитлер је с успехом тражио подршку ’оних који напуштају свети савез‘. На пример, склопио је конкордат с папом у Риму. Године 1935, Хитлер је објавио стварање Заједнице протестантских цркава под државном контролом.

ВОЈСКЕ“ КОЈЕ ДОЛАЗЕ ОД КРАЉА

20. Које „војске“ је краљ севера употребио, и против кога?

20 Хитлер је ускоро кренуо у рат, као што је анђео тачно и прорекао: „Војске ће на његову заповест доћи; оне ће оскврнити светилиште, град, оне ће прекинути жртву ваздашњу“ (Данило 11:31а). Те „војске“ су биле војне снаге које је краљ севера употребио како би се борио с краљем југа у Другом светском рату. Дана 1. септембра 1939, нацистичке „војске“ су напале Пољску. Два дана касније, Британија и Француска су објавиле рат Немачкој како би помогле Пољској. Тако је почео Други светски рат. Пољска је брзо поражена, а убрзо након тога немачке снаге су окупирале Данску, Норвешку, Холандију, Белгију, Луксембург и Француску. „Крајем 1941“, каже The World Book Encyclopedia, „нацистичка Немачка је доминирала континентом.“

21. Како су се ствари промениле против краља севера током Другог светског рата, и какав је био исход?

21 Иако су Немачка и Совјетски Савез потписали уговор о пријатељству, сарадњи и границама, Хитлер је извршио напад на Русију 22. јуна 1941. Та акција је навела Русију да стане на страну Британије. Совјетска армија је пружила снажан отпор упркос сјајним напрецима немачких снага на почетку. Дана 6. децембра 1941, немачка војска је у ствари претрпела пораз код Москве. Следећег дана, немачки савезник Јапан бомбардовао је Перл Харбор, на Хавајима. Сазнавши за то, Хитлер је својим ађутантима рекао: „Сада је немогуће да изгубимо рат.“ Он је 11. децембра брзоплето објавио рат Сједињеним Државама. Али потценио је снагу и Русије и Сједињених Држава. Са совјетском војском која је нападала са истока и британским и америчким снагама које су стезале обруч са запада, ствари су се ускоро окренуле против Хитлера. Немачке снаге су почеле да губе једно подручје за другим. После Хитлеровог самоубиства, немачке снаге су се 7. маја 1945. предале Савезницима.

22. Како је краљ севера ’оскврнио светилиште и прекинуо жртву ваздашњу‘?

22 „Оне [нацистичке снаге] ће оскврнити светилиште, град, оне ће прекинути жртву ваздашњу“, рекао је анђео. У древној Јуди, светилиште је било део храма у Јерусалиму. Међутим, када су Јевреји одбацили Исуса, Јехова је одбацио њих и њихов храм (Матеј 23:37-24:2). Од првог века н. е., Јеховин храм је у ствари један духовни храм, са светињом над светињама на небесима и с духовним предворјем на земљи, у коме служе помазана браћа Исуса, Првосвештеника. Од 1930-их, „велико мноштво“ врши обожавање у заједништву с помазаним остатком, па се зато и за њих каже да служе у ’Божјем храму‘ (Откривење 7:9, 15; 11:1, 2; Јеврејима 9:11, 12, 24). Краљ севера је у земљама под његовом контролом оскврнио земаљско предворје храма тиме што је немилосрдно прогонио помазани остатак и њихове другове. Прогонство је било толико жестоко да је ’жртва ваздашња‘ — јавна жртва хвале Јеховином имену — била прекинута (Јеврејима 13:15). Међутим, упркос страшној патњи, верни помазани хришћани заједно с ’другим овцама‘ наставили су да проповедају током Другог светског рата (Јован 10:16).

ОДВРАТНА СТВАР‘ ПОСТАВЉЕНА

23. Шта је била ’одвратна ствар‘ у првом веку?

23 Када је крај Другог светског рата био на видику, дошло је до једног другог развоја догађаја, баш као што је Божји анђео прорекао. „И поставиће гнусобу пустошну [„одвратну ствар која узрокује пустошење“, NW]“ (Данило 11:31бДК). И Исус је говорио о ’одвратној ствари‘. У првом веку, показало се да је то била римска војска која је дошла у Јерусалим 66. н. е. како би угушила јеврејску побуну* (Матеј 24:15; Данило 9:27).

24, 25. (а) Шта је ’одвратна ствар‘ у савремено доба? (б) Када и како је постављена ’одвратна ствар‘?

24 Која „одвратна ствар“ је постављена у савремено доба? Очигледно је то „одвратна“ имитација Божјег Краљевства. То је било Друштво народа, скерлетна дивља звер која је отишла у бездан, или престала да постоји као организација за светски мир, када је избио Други светски рат (Откривење 17:8). Међутим, требало је да „дивља звер“ „изађе из бездана“. То је и учинила када су 24. октобра 1945. основане Уједињене нације са 50 држава чланица, укључујући и бивши Совјетски Савез. Тако је била постављена „одвратна ствар“ коју је прорекао анђео — Уједињене нације.

25 Немачка је током оба светска рата била водећи непријатељ краља југа и заузимала је положај краља севера. Ко ће бити следећи у тој позицији?

[Фусноте]

Види 6. поглавље ове књиге.

Свето римско царство је било први рајх, а Немачко царство други.

Види 11. поглавље ове књиге.

 

У Јалти 1945, британски премијер Винстон Черчил, председник САД Франклин Д. Рузвелт, и совјетски премијер Јосиф Стаљин договорили су се око планова да окупирају Немачку, формирају нову владу у Пољској, и одрже конференцију за оснивање Уједињених нација

 

Адолф Хитлер је био уверен у победу након што је немачки ратни савезник, Јапан, бомбардовао Перл Харбор

Calendar
«  February 2024  »
SuMoTuWeThFrSa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829

Site friends
  • Create your own site


  • Copyright MyCorp © 2024
    Free website builderuCoz