Monday
2022-12-05
4:08 AM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
ISUS JE BIO POCETAK JEHOVINIH DJELA STVARANJA »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 58

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Ovo je vjerovatno, jedna od najbitnijih tema u Bibliji, gdje mnogi krscani se prepiru. Da li Isus ima pocetak ili je postojao od vjecnosti? Iako postoje jasni dokazi u Bibliji da Isus ima pocetak, danas cu detaljno analizirati kljucne rijeci u odredenim stihovima koje krscani pogresno tumace. Vecina bibliskih ucenjaka se slazu da izvjestaj iz Izreka 8:22-30, jasno ukazuje na Isusovo predljudsko postojanje. Rijec koja je koriscena u Izreke 8:22, je "qanah", je slicna rijeci koja je zapisana u Postanku 4:1. Kad je Eva izjavila, dobila sam sina uz pomoc Yahweh, ona nije mislila da je postigla djete na neki cudan nacin, niti je djete kupljeno. Ona je ucestovala na neki nacin u davanju zivota svom djetetu uz pomoc Boga. Sama rijec ima dublji smisao i moze se razumjeti kao, "napraviti, roditi ili stvoriti." Rijec "roditi" ima alegorisko znacenje i moze biti ekvivalent s rijecju "stvoriti".
 

Tacno je da se radi o personificiranoj mudrosti, jer se naglasava da je mudrost stvorena.
Nemoguće je da ovi reci govore samo o Božjoj mudrosti ili mudrosti općenito. Zašto? Zato što se u njima kaže da je mudrost ’stvorena‘ na početku Jehovinog stvaralačkog puta. Jehova Bog oduvijek postoji i oduvijek je mudar

(Psalam 90:1, 2). Njegova mudrost nema početka niti je stvorena. Ona nije ’rođena‘. Osim toga, u tim se recima mudrost opisuje kao osoba, prikazana je kako govori i radi (Priče Salamunove 8:1).

Ako pogledamo izvjestaj iz Otkrivenja 3:14, Isus je nazvan, "pocetak Bozijih djela stvaranja." Tekst na Grckom jeziku glasi ovako, hJ ajrchÉ th'" ktiÈsew" tou' qeou', he arche tes ktiseos tou theou. Da li ovaj stih stvarno govori da je Isus pocetak stvaranja? Trinitarijanci pokusavaju dokazati da rijec, "arche" ima vise znacenja i nemora se odnositi na pocetak necega. Ovaj stih jasno je izrazen u genitivu, i ako pogledamo kad je sve koriscen u Grckom pismu uvjek oznacava pocetak ili pocetak nekog djela. Cak ako je arche napisan bez genitiva i u tom slucaju ima znacenje "pocetak". Nalazi se 32 puta u Bibliji i uvjek oznacava pocetak necega. Za konsultaciju pogledaj u svojoj Bibliji sledece stihove:

Matej 19:4, 8; 24:21; Marko 1:1; 10:6; Luka 1:2; Ivan 1:1, 2; 6:64; 8:25, 44;

15:27; 16:4; Djela 11:15; 26:4; Kolosanima 1:18; 2Th 2:13; Heb 1:10; 2:3; 3:14; 1Ivanova 1:1; 2:7, 13,

14, 24; 3:8, 11; 2Ivanova 1:5, 6; Juda 6; Otkrivenje 21:6; 22:13.

Kada sagledamo sve cinjenice i nacin kad je sve koriscen izraz arche, bilo da je zapisan u jednini ili izrazen u genitivu, uvjek ima samo jedno znacenje i to oznacava pocetak. Pojedinci koriste kao svoj argument i navode Grcko-Engleski Leksikon koji objasnjava grcko pismo i autoritete kao: William Arndt i F. Wilbur Gingrich. Oni objasnjavaju da znacenje rijeci arche u Otkrivenju 3:14, ima smisao "prvi uzrok". Na zalost ovi ucenjaci nisu bili u stanju navesti ni jedan paralelni stih iz Biblije da dokazu svoju tvrdnju. Ni manje ni vise, oni naglasavaju da je pocetak cisto simbolican izraz i nema znacenje da oznacava pocetak neke radnje. Ja zelim sad dokazati na osnovu drugih stihova iz Biblije da se ne radi o cistoj simbolici, vec o stvarnoj radnji koja ima svoj uzrok i pocetak.

U Mateju 24:8 [arche odinon], "pocetak bolnih nevolja." Ovde pocetak [arche], jasno u skladu s stihovima od 4-7, objasnjava pocetak znakova, koji ukazuju na ociti znak da mogu prepoznati kad pocinju ta vremena. Ovde se ne radi o simbolici vec o stvarnom pocetku neke radnje koja u vremenskom periodu oznacava neki pocetak.

Marko 13:19 (arches ktiseos), "pocetak svijeta". Ovaj termin moze oznacavati pocetak necega u vremenskom periodu a moze imati i drugo znacenje. Rijec pocetak u Bibliji ima razlicito znacenje, na primjer u Postanku 1:1 jasno poucava da u pocetku je Bog poceo stvarati materijalni svemir.

Ivan 2:11 (archen ton semeion), "pocetak njegovih znakova". Ovde pocetak jasno ukazuje na prvi znak ili cudo koje je Isus ucinio u toku svoje sluzbe na zemlji.

Filipljanima 4:15 (arche tou evangeliou), "pocetak dobre vijesti". Ovde pocetak, oznacava radnju kad je Pavle poceo poucavati dobru vjest kad je napustio Makedoniju.

Hebrejima 3:14 (ten archen tes hypostseos), "povjerenje koje smo imali na pocetku". Jasno ukazuje na pocetak kad je netko poceo pokazivati vjeru i pouzdanje u dobru vjest.

Hebrejima 6:1 (ton tes arches tou christou logon), "poucavanje osnovnih stvari u vjeri u povezanosti s Isusom Kristom." Ovde se radi o pocetku kad osoba pocinje uciti osnovne stvari koje su bitne za spasenje vezano za ucenike. Vremenom osoba napreduje k mudrosci i postaje duhovno zrela osoba. Svaki proces ucenja neke nauke zahtjeva vrijeme i duzi vremenski period.

Hebrejima 7:3 (archen hemeron), "pocetak njegovi dana": Ovde ukazuje da Melhizedek je ziveo kao covjek i imao je svoj pocetak. Biblija ne naglasava njegovu lozu, medutim on je bio roden i imao je svoj pocetak.

2 Peter 3:4 (ap’ arches ktiseos), "od pocetka stvaranja": Nauka je utvrdila da pocetak stvaranja materijalnog svemira se desio u proslosti, nekih 13 milijardi godina u proslosti. Takode kad se govori o pocetku stvaranja covjeka i to oznacava na odredenu godinu u proslosti kad se radnja desila. Burner pokusava objasniti stih iz Otkrivenja 3:14, na neki cudni nacin. Po njemu arche, moze znaciti; "izvor", "vladar" ili pocetak. On pokusava objasniti da Isus je pocetak u tom smislu sto je on sve stvorio. Da bi to dokazao mora logicno uskladiti svoje objasnjenje s drugim djelovima Biblije. Jer ne postoji ni jedan stih u Bibliji koji jasno kaze da je Isus sve stvorio. Niti moze nositi titulu Stvoritelj, jedino po Bibliji on je pomocnik u djelima stvaranja. I na taj nacin je on graditelj, a ne Stvoritelj.

Za trenutak obratimo paznju na povezanost stihova u Hebrejskom pismu, Job 40:14, koji na slican nacin ima povezanost s Otkrivenjem 3:14. Ovde je naglasen izraz, "prvo djelo stvaranja." Na grckom je izrazeno ovako, :
ajrchV plavsmato kurivou, (arche plasmatos kyriou). Koriscena je rijec plazma, koja ima znacenje nesto "oblikovati". Paralelni stih je Postanak 2:7,8, kad je Adam "oblikovan". U Septuaginiti koriscen je glagol plasso [plavssw), sto oznacava oblikovati nesto, kao sto sam naveo primjer Adama. Hebrejski tekst vise ukazuje i najblizi oblik koji odgovara tom smislu je koriscen u Jobu. Moze se izraziti kao, "pocetak Bozijih puteva." To je ista rijec koja je koriscena u Izrekama 8:22.

Na kraju vidjeli smo da arche iz mnogih primjera oznacava pocetak, neke radnje koja se desila u vremenskom periodu. S punim povjerenjem mogu izjaviti, da izraz u Otkrivenju 3:14, "pocetak Bozijih djela stvaranja" jasno ukazuje da je Isus stvoren od Yahweh. On ima svoj pocetak i Biblija je vise nego jasna po tom pitanju. Na taj nacin Isus nije Stvoritelj, vec stvorenje koje je Bog stvorio. Svi oni koji pokusavaju prevesti arche s ''izvorom, prvi uzrok ili vladar'' u Otkrivenju 3:14. moraju dokazati logicnim putem uz potporu mnogih bibliskih stihova svoju tvrdnju. Na zalost to nece biti lako, jer danas sam dokazao uz mnoge dokaze da arche ima puni smisao i znacenje "pocetak".

Zakljucak detaljne analize

Biblija opisuje Isusa kao duhovnog Sina Bozijeg. On je ujedno prvi stvoren i zauzima posebno mjesto kod svog Oca na nebu. On je ziveo u duhovnom podrucju, prije nego je dosao na zemlju da zivi i poucava kao savrseni covjek. Pogledaj Filipljanima 2:6-8; Ivan 1:14. Poucavao je svoje ucenike da je potpuno zavisan od svog Boga Yahweh [Ivan 5:19; 6:57]. Nakon uskrsnuca dobio je naveci polozaj na nebu iznad svih andela. On je takode Kralj i Sudac, i takode zasluzuje da svi mi njemu odamo duzno postovanje kao vladajucem Kralju, kojeg je Jehova postavio na taj polozaj. Jedino sto Isusu ne pripada je obozavanje. Sam Isus je naglasio da obozavamo samo Yahweh [Luka 4:8].

Calendar
«  December 2022  »
SuMoTuWeThFrSa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Site friends
  • Create your own site


  • Copyright MyCorp © 2022
    Free website builderuCoz