Friday
2024-02-23
7:30 AM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
Šta se dogodilo sa kovčegom zaveta? »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 59

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Šta se dogodilo sa kovčegom zaveta?
Pitanje: Šta se dogodilo sa kovčegom zaveta?

Odgovor:
Sudbina kovčega zaveta vekovima je zaokupljala teologe, studente Biblije i arheologe. Osamnaeste godine svoje vladavine judejski kralj Josija naredio je da se kovčeg zaveta vrati u hram u Jerusalimu (2. Dnevnika 35:1-6; uporedi sa 2. Carevima 23:21-23). To je i poslednji put da se u Bibliji pominje mesto na kome se kovčeg nalazi. Četiri godine kasnije, vavilonski car Navuhodonosor osvaja Jerusalim i pljačka hram. Vraća se posle nepunih deset godina, uzima ono što je preostalo u hramu i spaljuje ga zajedno sa celim gradom. Šta se dogodilo sa kovčegom? Da li ga je Navuhodonosor odneo? Da li je izgoreo zajedno sa Jerusalimom? Ili je možda odnesen i sakriven na sigurno mesto, što se očigledno desilo u vreme vladavine Solomunovog sina Rovoama kad je faraon Sisak opljačkao hram (kažem „očigledno" jer da je Sisak odneo sa sobom i kovčeg, zašto bi Josija tražio od levita da ga vrate u hram? Da je kovčeg završio u Egiptu, kao što se to dešava u filmu „Indijana Džons i otimači izgubljenog kovčega", ne bi više bio u posedu levita).

Apokrifna knjiga 2. Makabejcima 2:4-5 kaže da je uoči vavilonskog napda prorok Jeremija "po Božijem nadahnuću sa sobom poneo šator i kovčeg zaveta, pa se uspeo na goru na koju se bio popeo Mojsije i odakle je gledao Božije nasledstvo [tj. goru Navav, vidi 5. Mojsijeva 32:48]. Stigavši onamo, Jeremija nađe stan u pećini, unese u nj šator i kovčeg i kadioni oltar, a ulaz zagradi.” Međutim, "Neki od njegovih pratilaca došli su zatim da označe put, ali ga nisu mogli naći. Kad je to saznao Jeremija, prekorio ih je ovako: ‘Ovo mesto biće nepoznato sve dok Bog ponovo ne sabere svoj narod i ne smiluje mu se. Tada će Gospod ponovo pokazati sve ove predmete i videće se Gospodnja slava i oblak, kao što se pojavio za Mojsija i kad se Solomun molio da hram bude veličanstveno posvećen’” (2. Makabejcima 2:6-8). Ne znamo koliko je ovaj izveštaj iz druge ruke (vidi 2:1) verodostojan, a nećemo ni saznati sve dok Gospod ne dođe ponovo, kao što i sam stih govori.

Još jednu teoriju o lokaciji kovčega dali su rabini Šlomo Goren i Jehuda Gec. Po njima, kovčeg je bio zakopan ispod Hramskog brda pre nego što je Navuhodonosor došao u pljačkaški pohod. Nažalost, na Hramskom brdu se sada nalazi Kupola na steni, sveto mesto muslimana koji ne dozvoljavaju da se tu vrše iskopavanja, tako da ne možemo da proverimo da li su rabini Goren i Gec u pravu.

Istraživač Vendil Džouns veruje da je jedan od svitaka sa Mrtvog mora, zagonetni "Koperov svitak” pronađen u Kumranu u pećini 3, u stvari mapa s blagom koja vodi do mesta na kome su, uoči valilonske okupacije, sakrivene hramske dragocenosti i kovčeg zaveta. Da li je to istina tek ćemo da vidimo, pošto još niko nije uspeo da locira sve važne geografske tačke koje su navedene u svitku. Neki stručnjaci misle da bi Koperov svitak mogao da bude opis Jeremijinog sakrivanja kovčega, o kome govore stihovi u 2. Makabejcima 2:1,4. Ova pretpostavka je interesantna, ali još uvek nije potvrđena.

Bivši dopisnik "Ekonomista” iz istočne Afrike Grejem Henkok objavio je 1992. knjigu "Znak i pečat: potraga za kovčegom zaveta” u kojoj je pokušao da dokaže da se kovčeg nalazi u starom etiopskom gradu Aksum, u crkvi Device Marije od Siona. Istraživač Robert Kornuk iz Instituta BA.S.E. takođe veruje da bi kovčeg mogao da bude u Aksumu. Ipak, još niko ga nije pronašao tamo. Arheolog Majkl Sanders veruje da je kovčeg sakriven u starom egipatskom hramu koji se nalazi u izraelskom selu Džaharja i da tek treba da bude pronađen.

Neuverljiva priča iz irske tradicije kaže da je kovčeg zakopan ispod brda Tara u Irskoj. Neki stručnjaci veruju da je iz toga nastala irska legenda o ćupu sa zlatom na kraju duge. Još neuverljivije zvuče tvrdnje Rona Vajata i Toma Krostera. Vajat tvrdi da je video izgubljeni kovčeg ispod brda Kalvarija, a Kroster ga je video na gori Pisga koja se nalazi pored gore Navav. Ova dvojica ne uživaju ugled među arheolozima, a svoje tvrdnje do sada nisu potkrepili nijednim dokazom.

Na kraju ostaje zaključak da jedino Bog zna gde se nalazi kovčeg. Stalno izranjaju nove teorije o njegovoj lokaciji, ali on je i dalje sakriven od nas. Pisac 2. Makabejcima bi vrlo lako mogao biti u pravu: možda zaista nećemo saznati šta se desilo s njim dok se Gospod ne vrati.
Calendar
«  February 2024  »
SuMoTuWeThFrSa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829

Site friends
  • Create your own site


  • Copyright MyCorp © 2024
    Free website builderuCoz