Sunday
2022-11-27
4:55 AM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
MODERNA DRŽAVA IZRAEL U BIBLIJSKIM PROROŠTVIMA »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 58

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

MODERNA DRŽAVA IZRAEL U BIBLIJSKIM PROROŠTVIMA
MBS 189Dr. Arnold G. Fruchtenbaum

A na dom Davidov i na stanovnike Jerusalima izliću Duh milosti i molitve; i gledaće mene, onoga koga su proboli (Zaharije 12:10)

Na temu savremene države Izrael u Biblijskim proročanstvima danas se može čuti četiri različita mišljenja koja se daju iz četiri različite perspektive. Tri perspektive biće razmatrane u uvodnom delu ove studije. Četvrta perspektiva biće razmatrana u kontekstu Isaije 11:1112:6. Peta perspektiva biće uvedena u ovu raspravu u vezi sa dva opšte-svetska ponovna okupljanja.

UVOD

A.Tri Gledišta o Savremenoj Državi Izrael u Biblijskim Proroštvima

1. Prvo Gledište: Teologija Zamene Mesta

Prva perspektiva jeste gledište teologije zamene mesta. Konkretno, Amilenijalizam, koji vidi modernu Jevrejsku državu kao čistu istorijsku slučajnost, u potpunosti nepovezanu sa bilo kojom vrstom Biblijskih proroštava. Ovaj prvi pogled veruje da u trenutku kada je Izrael odbacio Mesijanstvo Isusovo, Gospod je završio s Jevrejskim narodom. Stoga, nema neispunjenih proroštava za Jevrejski narod i nema nikakve buduće konačne obnove. Kada je Izrael odbacio Mesiju, sva obećanja Božijih saveza prešla su sa Izraela na Crkvu, zato se to naziva teologija zamene mesta. Ili, rečeno na drugi način, kada je Izrael odbacio Mesiju, Crkva je zamenila Izrael u Božijim obećanjima, zato se naziva teologija zamene. Na taj način, Crkva će ispuniti obećanja koja su bila data Izraelu. Kada upitate šta je onda sa svim tim proroštvima koja govore o sveopštem ponovnom okupljanju Jevrejskog naroda, odgovor ovih ljudi je da se ta proroštva ne smeju tumačiti doslovno, već prenešeno (alegorički), govore o izabranima koji će postati deo Crkve dok se Crkva ne upotpuni. Jevreji mogu da budu spašeni danas, ali će jednostavno biti stopljeni u veće telo Crkve; Bog u budućnosti ne predviđa obnovu za Izrael u etničkom smislu nacije. Stoga, ništa šta se dešava sa Izraelom danas, ni na koji način nije povezano s proročanstvima. Nema budućih proroštava za Izrael, i zato moderna Jevrejska država nije ništa drugo nego istorijska slučajnost.

2. Drugo Gledište
Drugo gledište zauzima suprotan stav, u smislu da veruje da će biti konačne obnove Izraela. Oni uzimaju proroštva koja govore o sveopštem ponovnom okupljanju naroda doslovno i veruju da će u budućnosti da se desi konačno obnovljenje Jevrejskog naroda u Obećanoj Zemlji. Međutim, kada pogledaju u savremenu Jevrejsku državu, uistinu im je teško da je nekako smeste u Biblijska proročanstva. Razlog je šta ta proročanstva opisuju konačno ponovno okupljanje Izraela kao nacije koja veruje u Hrista. Hronološki sled dešavanja ovih proročanstava je: nacionalno pokajanje, a potom sledi nacionalna obnova. Kada pogledaju ovu sadašnju, postojeću Jevrejsku državu, ogromna većina njihovog stanovništva nisu vernici u Hrista. U stvari, činjenično stanje jeste da od 5,1 milion Jevreja u Izraelu danas, maksimum četiri ili pet hiljada jesu vernici u Isusa Hrista. Da stvari budu još gore, ogromna većina Izraelaca nisu čak ni pravoverni Izraelci. Uglavnom određuju sebe poprilično svetovno, ili kao ateisti, ili kao neznabošci. Ovo se uopšte neuklapa u proročanstva na način na koji ih ovo drugo gledište čita. Ta proroštva jasno govore o nacionalnom spasenju koje prethodi nacionalnoj obnovi zemlje, uključujući; Ponovljeni Zakon 30:1-5; Isaija 27:12-13; i Jezekilj 39:25-29, a ima i drugih. Stoga,od prvog mišljenja, oni se razlikuju na način da veruju da će se desiti konačna obnova Izraela, ali se slažu sa prvim mišljenjem da je moderna država Izrael istorijska slučajnost i da se na nju Biblijska proročanstva uopšte ne odnose.


3. Treće Gledište
Treće gledište tvrdi da ono što se dešava danas jeste zapravo konačna obnova Izraela; znači, ovo je početak ispunjenja svih ovih proročanstava. Biće sve više i više Jevreja koji se vraćaju u svoju zemlju, dok se na kraju svi ne vrate. U određenom trenutku vremena, oni će se podvrći nacionalnoj regeneraciji i spasenju i onda će se Mesija vratiti. Kada ih pitate o proročanstvima koji govore o periodu Božijeg gneva i o Velikoj Nevolji koja prethodi tom vremenu, reći će vam da su proroštva o Velikoj Nevolji već ispunjena u vremenu nacističkog Holokausta i stoga nema nikakve Velike Nevolje koja tek dolazi. To se već desilo i ono što danas gledamo jeste konačna obnova. Emisari ovog načina gledanja na stvari putuju celim svetom, pokušavajući ohrabriti Jevreje da sevrate. Često prilaze grupama Jevrejskih vernika, Mesijanskim društvima i kongregacijama, stavljajući na njih breme krivnje, tvrdeći im da ako odmah ne krenu natrag za Izrael u stvari žive u grehu. Oni tvrde da Gospod upravo sada poziva sve Jevreje, posebno Jevrejske vernike u Hrista, da se vrate u svoju zemlju. Živeti van Zemlje, recimo, „u telesnošću opsednutoj Americi“, značilo bi živeti u grehu. Kada im tražite Biblijski odlomak kojim bi potvrdili svoje stajalište, oni vas upućuju na proroštva gde proroci pozivaju Jevreje da napuste Vavilon. Tumače odlomke koji se odnose na Vavilon ne kao doslovni, stvarni Vavilon, prošli ili budući, već za njih Vavilon predstavlja Sjedinjene Američke Države. Kada im se ukaže da ova proroštva pominju reku Eufrat, koja senalazi u Vaviloniji, oni pak tvrde da ta reka nije stvarni Eufrat već je to Hudson River u New York City-u! Ovo bi verovatno iznenadilo i proroke poput Jeremije. I tako, u ovoj trećoj perspektivi postoji konačno obnovljenje, postoji konačno ispunjenje ovih proroštava, i ono se upravo dešava, barem u početnoj fazi.
Calendar
«  November 2022  »
SuMoTuWeThFrSa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Site friends
  • Create your own site


  • Copyright MyCorp © 2022
    Free website builderuCoz