Friday
2024-02-23
6:14 AM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
Dokument o strateškim ciljevima SKLVI »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 59

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Dokument o strateškim ciljevima SKLVI*


Kaji su naši strateško ciljevi i šte je smisao naših okupljanja na skajp konferencijama?

1) Razmena gledišta o gorućim pitanjima koja se tiču vere i uopšte razumevanja Svetog Pisma. Ciljevi treba da budu visoko postavljeni, ali ne takvi koji su nedostižni za smrtnike poput nas. Tu pre svega mislim na teme kao što su definisanje Boga, sjedinjenje božanske i ljudske prirode u ličnosti Isusa Hrista, troičnost Boga i tome slično. Držimo da o njima treba razmišljati i nismo za to da se zabranjuju, ali raspravljanje o takvim predmetima smatramo da treba zaobilaziti u širokom luku. Primećeno je naime da, kad god diskutujemo o navedenim temama rezultat je svađa. Jer, ako neko veruje da je Bog troičan, a drugi da je dvoičan, a treći da je jednoičan, javlja se misao da ne verujemo u ISTOG BOGA što stvara zlu klimu u međusobnim odnosima koju treba izbeći tako što ćemo ostaviti te stvari na miru do dana kada se znanje o Bogu ne produbi dovoljno da bi mogli nešto više da kažemo o tome.

2) Ima pokušaja nekih da nametnu svoj omiljeni prevod Biblije kao najtačniji odnosno najmerodavniji. Naš cilj nije da favorizujemo ni jedan prevod ma koliko nam bio drag ili smo emotivno vezani za njega, jer je i to neka vrsta idolatrije. Nema idealnog i nepogrešivog prevoda Svetog Pisma, svaki je manjkav u odnosu na raspoložive rukopise, a da ne govorim o originalu koji na žalost nije sačuvan. Predlažem stoga da stavimo na sto sve prevode kojima raspolazemo te da ih uporedimo sa biblijskim interlinerom i da konsultujemo komentare i tekstualne analize pojedinih teških mesta da bi došli to prevoda koji zadovoljava i kontekst i smisao. Ukoliko se prepustima da nas vodi samo jedan prevod Pisma onda radimo stvar koja je već viđena u istoriji hrišćanstva i pokazala se lošom.

3) Sledeći cilj se odnosi na prikupljanje znanja i informacija o svemu što se tiče Svetoga pisma koje treba svaki od nas da pohranjuje na nekom od elektronskih medujuma tako da mu uvek stoje na raspolaganju i da ih čuva za buduće generacije.

4) Raditi svim silama na postizanju čiste ljubavi između članova SKLVI. To podrazumeva razvijanje učtivosti, međusobno ispomaganje u razumevanju važnih doktrina Svetoga pisma, a obeshrabrivati čitanje šund literature koja nanosi veliku štetu svim ljudima, što svako od nas ko se duhovnim stvarima bavi, veoma dobro zna.

5) U pogledu toga koji je kanon Svetog Pisma nadahnut nema konsenzusa u religioznim krugovima, zbog toga mislim da je najbilje da to pitanje držimo otvorenim te da svako odabere za sebe koji će smatrati bogonadahnutim. Ako se učaurimo u samo jednom kanonu bojim se da ćemo duhovno biti sputani.

6) Isus je rekao: Matej 18,19 Još vam kažem zaista: ako se dva od vas slože na zemlji u čemu mu drago, za što se uzmole, daće im otac moj koji je na nebesima.
(Preveo Vuk Karadžić)

''Опет вам заиста кажем: Ако се два од вас сложе на земљи у било којој ствари за коју се узмоле, даће им Отац мој који је на небесима.''
(Нови завет по преводу Вука Караџића и светог архијерејског синода, по исправкама и преводима светог владике Николаја)

Matej 18,19 "Nadalje, kažem vam, ako dvojica od vas na zemlji jednodušno zaištu što mu drago, dat će im Otac moj, koji je na nebesima.
(Jerusalimska Biblija)

Možda je ovo i najvažniji cilj koji treba da postignemo. Naime, trenutno smo nejedinstveni po mnogim pitanjima. ''Živela različitost'', uzviknuo bi neko, ali kada su u pitanju duhovne stvari trudimo se da se složimo jer je to na korist svima, a mislim i da se Bog tome raduje.

7) Ostvarenje hrišćanskog sna, a to je spasenje dušama je naš vrhunski cilj koji možemo postići samo ako dobijemo znanje od Boga u pravo vreme i na pravom mestu. Bilo kakvo umišljanje da smo ga već postigli je zabluda koja samo pokazuje jednu veliku nezrelost. Izlazak na svetlo je moguć jedino ozbiljnim izučavanjem Hristovog učenja koje se toliko dugo od strane čovečanstva gura pod tepih i zamenjuje nečim što je surogat Hristovog zakona.

8) UČENJE !
Jer smatramo da nemam svu istinu.
I da možemo mnogo toga naučiti od braće koja su na SK;
Što se do sada mnogo puta potvrdilo;

9) DRUŽENJE !!
Često mi prvih 10-15 minuta, a ponekad i duže pričamo o nebiblijskim temama.
Već o svakodnevnim stvarima.
A pošto dolazimo iz različitih delova sveta, i to je lepo čuti.

10) BOLJE JE PROVESTI VREME NA SK, nego uz TV.
Ili nešto drugo. Uvek je bolje provesti vreme u razgovoru o Bogu i Bibliji, no o nekim ovosvetovnim stvarima.
Možemo mi to i bez SK, ali – Mi to već radimo (u našim svakodnevnim životima).
Pa nam promena sa SK, sigurno dobro dođe.

11) ŠIRENJE Evanđelja.
SK, vidimo kao jednu od opcija !


12) Podsticanje članova SKLVI da se bave razotkrivanjem tajnih znanja. Naime, živimo u svetu manipulacija svakakvih vrsta. Od kada je eksplodirala prva atomska bomba nauka se podelila na zvaničnu i tajnu. Lideri vodećih države ovoga sveta nastoje da sakriju istinu o stvarima koje se tiču života i sreće običnih ljudi, jer im neznanje naroda daje ogromnu moć. Zato su nam potrebni ljudi koji su posvećeni otkrivanju čistih naučnih činjenica posebno u oblasti prirodnih nauka. Na primer, ako neko ima infracrvenu kameru za posmatranje neba dobro bi nam došao sa svojim otkrićima.
Hristos je rekao: Matej 10,27 Što vam govorim u tami, kazujte na vidiku; i što vam se šapće na uši, propovijedajte s krovova.

S verom u Izbavitelja i Stvoritelja univerzuma
+++++++++++
* Akronim od naziva ''skajp konferencija lutalica koje vole istinu''


Napisao
Miloš Popadić

PS
Ciljeve od broja 8 do 11 je predložio brat Bojan Rutešić na čemu sam mu zahvalan. Zahvaljujem i drugim članovima SKLVI bili oni ustaljeni ili u prolazu koji su dali svoje lajkove, komentare, ili sugestije na fejzbuk stranici SK.

Calendar
«  February 2024  »
SuMoTuWeThFrSa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829

Site friends
  • Create your own site


  • Copyright MyCorp © 2024
    Free website builderuCoz