Monday
2022-12-05
4:15 AM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
Šta je to otvoreni teizam? »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 58

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Šta je to otvoreni teizam?
Pitanje: Šta je to otvoreni teizam?

Odgovor:
"Otvoreni teizam," koji je isto tako poznat kao "otvorenost teologije" i "Božija otvorenost," je jedan pokušaj da se objasni Božije predznanje u odnosu na čovekovu slobodnu volju. Argument za otvoreni teizam je u osnovi sledeći: (1) ljudska bića su istinski slobodna, (2) ako Bog apsolutno zna budućnost, tada ljudska bića nisu istinski slobodna, (3) zbog toga, Bog ne zna apsolutno sve o budućnosti. Otvoreni teizam veruje da se budućnost ne može znati. Samim tim, Bog zna sve što se može znati – ali On ne zna budućnost.

Otvoreni teizam zasniva svoje verovanje na Pismu, stihovima koji opisuju Boga koji "menja Svoje mišljenje," ili "da je bio iznenađen," ili "izgleda da je saznao nešto" (Prva Mojsijeva 6:6; 22:12; Druga Mojsijeva 32:14; Jona 3:10). U svetlu mnogih drugih stihova iz Pisma koji objavljuju Božiji spoznaju budućnosti, ove stihove bi trebalo da shvatimo kao da Bog opisuje Samog sebe na način koji mi možemo da razumemo. Bog zna šta će biti naši postupci i odluke koje ćemo doneti, ali On "menja svoje mišljenje" po pitanju svojih postupaka u odnosu na naše. Kada kažemo da je Bog bio "iznenađen" i razočaran zlobom ljudskog roda to ne znači da nije bio svestan da to može da se desi.

U suprotnosti sa Otvorenim teizmom, Psalam 139, stihovi 4 i 16 kažu: "Još nema reči na jeziku mom, a ti, Gospode, gle, već sve znaš....U knjizi je tvojoj sve to zapisano i dani zabeleženi, kad ih još nije bilo ni jednog." Kako je Bog mogao da predvidi sve o Isusu Hristu, do najsitnijih detalja u Starom zavetu, ako nije znao budućnost? Kako Bog može na bilo koji način da garantuje naše večno spasenje ako ne zna šta budućnost nosi?

Na kraju, Otvoreni teizam nije u stanju da objasni ono što je neobjašnjivo – odnos između Božijeg predznanja i ljudske slobodne volje. Baš kao što i ekstremni oblik Kalvinizma ne uspeva ništa više nego da od ljudi napravi reprogramirane robote, tako isto i Otvoreni teizam jedino uspeva da odbaci Božije sveznanje. Boga moramo da razumemo verom, "a bez vere ne može mu se ugoditi" (Jevrejima 11:6a). Tako da, koncept Otvorenog Teizma nije biblijski. To je jednostavno samo pokušaj ograničenog čoveka da razume Beskonačnog Boga, svojim ograničenim umom, i to je kao da pokušava da presuši okean tako što će ga ispiti. Otvoreni teizam treba da odbace svi Hristovi sledbenici. I dok je Otvoreni teizam jedno objašnjenje odnosa između Božijeg predznanja i ljudske slobodne volje – to objašnjenje nije biblijsko.
Calendar
«  December 2022  »
SuMoTuWeThFrSa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Site friends
  • Create your own site


  • Copyright MyCorp © 2022
    Free website builderuCoz