Sunday
2022-11-27
5:59 AM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
Кибуц »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 58

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Кибуц

Из Википедије, слободне енциклопедије

Кибуц (јевр. קיבוץ, састанак, скуп) је друштвена, по правилу земљорадничка комуна у Израелу са заједничким имањем и демократским стуктурама. Кибуци су имали важну улогу у стварању Израела и у ционистичком покрету, а у почетку су били под снажним утицајем социјалистичких идеја. Данас је земљорадничка производња у кибуцима допуњена другим економским гранама од индустријских засада до високо-технолошке производње. Мање од пет процената Израелаца живи у кибуцима.

Кибуци по разлозима свог постанка и начину живота унутар заједнице личе на српске задруге.

Генерално

Данас постоје око 270 кибуц „села" са већином до 1700 житеља. Нових оснивања де факто више нема. За време стварања државе Израел у кибуцима је живело око 8% Израелаца, данас је нешто мање од 3%. Било је и исељивања из кибуца, посебно младих, то се али опет ухватило досељавањем најпре из САД. Сличне кибуцима су комуне типа мошавим (око 400 села), које за разлику од кибуца имају јаче изражену приватну својину. Трећи тип земљорадничких комуна су мошавот (око 100 села) које имају европски карактер.

Члан кибуца зове се хавер (у плуралу хаверим) или кибуцник (у плуралу кибуцникс)

Историја

Први кибуц основан је 1910. од једне ционистичке групе пореклом из Белорусије на југу галилејског мора. Појам кибуц потиче од Јехуда Јари, јеврејског песника пореклом из данашње Украјине

Кибуци су имали виталну улогу у јеврејском насељавању Израела. Предност кибуца у њиховом почетку била је у лаком оснивању и евентуалној одбрани (нпр. од Арапа) у дотад слабо насељеним и развијеним регионима. Земља на којој је основан кибуц је обично припадала такозваном јеврејском националном фонду.

За време стварања државе Израел 1948. настао је талас нових основаних кибуца, истовремено кибуци су изгубили неке улоге ранијег времена, пре свега у насељавању и у одбрани које су прешле на државу Израел.

Данас су кибуци изгубили доста од ранијег времена, насеља пате од недостатка млађих генерација која се сели у градове. Многи кибуци су покушавали да иду са временом, учињене су реформе у приватним својинама до тога да у неким кибуцима више нема заједничког имања, док чланови добијају обичну плату. Кибуци се све јаче развијају у „нормално село" да се више и не може говорити о социјалистичким комунама ранијег времена. Нестанак кибуца у будућности је зато јако могуће. Противни покрет таквој будућности су покушаји да се идеја кибуца пренесе у градове (градски кибуци).

''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

100 godina Kibuca

 

Povodom osnivanja prvog kibuca, Deganije-Alef, na Gecimanskom jezeru, 29. oktobra 1910, izraelska vlada je pre nekoliko dana u njemu održala sednicu kako bi istakla značaj kibuckog pokreta za nastanak i opstanak zemlje. "Istorija kibuca je slavna strana Izraela", rečeno je na sednici izraelske vlade.

Deganiju su osnovali Jevreji doseljenici iz Rusije na zemlji kupljenoj od Arapa. Ubrzo nastaje i drugi kibuc, Deganija-Bet. Najviše ih je osnovano, oko 150, između 1940. i 1950. godine.

Ovo je jedan kibuc-moshav

Degania.jpg

Ulaz u kibuc Degania

Reč kibuc (plural: kibicim) znači okupljanje. Osnovna ideja bila je zapravo socijalistička, želelo se da se zemlja zajedniči obrađuje.

Dok su u kolhozima radnici bili bez vlasništva, stanovnici kibuca su zajednički posednici zemlje. Svaki član je radio po mogućnostima i sposobnostima, a trošio je po stvarnim potrebama.

Težilo se da Izrael postane država radnika i seljaka. Obeduje se zajednički, deca rastu u dečijem domu, a ne kod roditelja, plate nema. Žene su potpuno ravnopravne. Osim zajedničke trpezarije, objedinjeno je pranje rublja, popravka kućnih predmeta, obuće, krojačnica.

Kibuc ima lekara i apotekara, usluge se ne plaćaju. Praktikuje se "bazična demokratija". Rukovodstvo se menja na godinu dana, ređe na dve.

Proteklih decenija, posebno zbog privrednih kriza u Izraelu, došlo je do brojnih izmena u osnovnoj "ideologiji", ali osnova je sačuvana. Neki su uveli elemente tržišne privrede i davanja neke vrste malih plata.

 

Degania1.jpg

Početak izgradnje kibuca

Iz arhive kibuca Degania - prvi dani

U kibucima su rođeni i odrasli mnogu poznati Izraelci. Među njima je bio u svetu poznati političar i šef generalštaba Moše Dajan. Sadašnji predsednik Šimon Perez rastao je u obližnjem kibucu Avuot.

Danas ima 267 kibuca, od kojih je 16 verskih, u njima živi 130.000 stanovnika. Poslednjih godina nije stvoren nijedan novi.

U njima je danas samo oko 3,5 posto stanovnika Izraela. Oni proizvode 40 odsto poljoprivrednih proizvoda. Na opšte iznenađenje, poslednjih meseci broj onih koji su se opredelili da žive u kibuci porastao je za više hiljada.

U Izraelu ima i oko 400 polukibuca, zasnovanih za zajedničkoj zadrugarskoj imovini.

 

Calendar
«  November 2022  »
SuMoTuWeThFrSa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Site friends
  • Create your own site


  • Copyright MyCorp © 2022
    Free website builderuCoz