Friday
2022-12-09
8:20 AM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
Nizak krvni pritisak (Hipotenzija) »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 58

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Nizak krvni pritisak (Hipotenzija)

Nizak krvni pritisak se definiše kao vrednost krvnog pritiska koja je niža od normalno očekivane za pojedinu osobu u određenim uslovima i relativan je pojam. Vrednosti krvnog pritiska razlikuju se zavisno od aktivnosti, godina starosti, lekova i zdravstvenog stanja. Veliko je pitanje koliko nizak treba biti krvni pritisak kako bi se dugotrajno stanje niskog krvnog pritiska označilo kao bolest - hronična hipotenzija sa simptomima i/ili smanjenjem kvaliteta života.

 

Podela i uzrok nastanka

Hipotenzija definiše se krvnim pritiskom manjim od 100/60 mmHg izmerenim više puta u ambulantnim uslovima uz postojanje simptoma (umor, poremećaj sna, vrtoglavica, omaglice, nesvestice, anksioznost ili depresija, osećaj jakog lupanja srca, znojenje) i odsutnost drugih bolesti. Osim trajno prisutnog niskog krvnog pritiska (hronična primarna, idiopatska) kome se ne može otkriti uzrok, postoji sekundarna hipotenzija uzrokovana različitim bolestima, stanjima i lekovima, i akutna stanja s naglim padom krvnog pritiska od kojih su ortostatska (posturalna) i postprandijalna hipotenzija najučestalije.

 

Klinička slika

Trajno nizak krvni pritisak retko je pokazatelj ozbiljnog zdravstvenog poremećaja, telo se na njega prilagodilo i često ne uzrokuje simptome. Problem nastaje kod naglog pada pritiska kada mozak i drugi vitalni organi ostaju bez snabdevanja krvlju i nemaju vremena za prilagođavanje. U tom slučaju može nastati vrtoglavica, omaglice, slabost tela, poremećaj vida pa i kratka nesvest (sinkopa).                                             

Primarna hipotenzija - trajno nizak krvni pritisak kome se ne može otkriti uzrok naziva se primarna, idiopatska ili konstitucionalna hipotenzija. Osim naslednih faktora, istraživanja pokazuju značajan uticaj geografskog područja, ishrane (naročito količine soli u hrani), telesne mase, vežbanja i stresa na krvni pritisak. 

Sekundarna hipotenzija - stanja koja mogu uzrokovati nizak pritisak su: krvarenje, infekcije, dehidratacija, različite bolesti srca - infarkt, aritmije, adrenalna insuficijencija, trudnoća, produženo odmaranje u krevetu, trovanje, toksični šok sindrom, alergijske reakcije, anafilaksija, moždani "udar", šok, pad pritiska nakon obavljanja male i/ili velike nužde, strah, Parkinsonova bolest, neuropatija, hemodijaliza, opekotine, uznapredovali dijabetes, oštećenja kičmene  moždine. Lekovi koji mogu uzrokovati hipotenziju: antihipertenzivi, diuretici, antagonisti kalcijuma, beta blokatori, antidepresivi, analgetici iz grupe narkotika, alkohol.         
      
Ortostatska (posturalna) hipotenzija je nagli pad pritiska nakon zauzimanja stojećeg položaja. Ako je uzrokovana bolestima, stanjima i lekovima naziva se sekundarna ortostatska hipotenzija. Idiopatska ortostatska hipotenzija postoji kad se ne može utvrditi bolest ili lek koji bi je uzrokovao; često je pokazatelj poremećaja funkcije određenih delova nervnog sistema. 
                                                                          
Postprandijalna hipotenzija - javlja se kod određenog broja osoba neposredno nakon jela. Češća je kod starijih osoba, osoba s inače povišenim krvnim pritiskom i onih s određenim poremećajima autonomnog nervnog sistema. Osobe s ovim stanjem ne smeju uzimati antihipertenzive pre jela i nakon jela trebaju prileći. Uzimanje određenih lekova pre jela može pomoći npr. nesteroidni antiinflamatorni lekovi, oktreotid, kofein, dihidroergotamin. hipotenzija)

 

Dijagnoza

Prvo treba utvrditi da li je hipotenzija primarna ili sekundarna, odnosno treba isključiti bolesti, stanja ili lekove koji dovode do sekundarne hipotenzije. Nakon pregleda celog tela potrebno je u više navrata izmeriti krvni pritisak i frekvencu srca u ležećem, sedećem i u stojećem položaju. Laboratorijska testiranja treba ograničiti na glukozu, kompletnu krvnu sliku i funkciju bubrega. Nakon toga je preporučljivo obaviti praćenje krvnog pritiska tokom svakodnevnih aktivnosti, odnosno njegovo 24-satno merenje.

 

Lečenje

Lečenje je usmereno ka olakšanju simptoma, nije potrebno ako nizak krvni pritisak ne uzrokuje simptome niti smanjuje kvalitet života. Mere lečenja su sledeće: mere u vezi ishrane uključuju povećanje uzimanja soli, ustajanje iz kreveta treba biti postupno, povećati telesnu aktivnost, kofein, ako opisane mere ne dovode do zadovoljavajućeg povišenja krvnog pritiska i olakšanja simptoma  preporučuju se lekovi. Mogući terapijski režim uključuje dihidroergotamin, etilefrin, amezinium, njihovu kombinaciju ili postupno dodavanje mineralokortikoida. Lečenje sekundarne hipotenzije zavisi od uzroka.
=================================

Vratite pritisak u normalu

Deset načina da brzo regulišete hipotenziju i oslobodite se nesvestice i umora. Hipotenzija najčešće nastaje zbog slabog dotoka krvi, trebalo bi poboljšati cirkulaciju

 

Ako ste često umorni i iscrpljeni, nedostaje vam energija i pospani ste, imate povremenu nesvesticu, vrtoglavicu, osećate opštu slabost i muti vam se vid, najverovatnije imate nizak krvni pritisak ili hipotenziju. Simptomi mogu da budu različiti i uglavnom se ne ispoljavaju svi odjednom. Pored već pomenutih, mogu da se jave i malaksalost, apatija, loše pamćenje, kao i rasejanost.

 

Nizak pritisak češće imaju žene. Najugroženije su one srednjih godina, u četvrtoj i petoj deceniji, koje se bave intelektualnim radom. Hipotenzija može da poremeti menstruaciju, a žene koje imaju nizak pritisak ne bi trebalo da drže stroge dijete jer to ciklus može dodatno da zakomplikuje. Muškarcima koji imaju nizak pritisak ovo stanje može da uzrokuje pad potencije.

Nizak pritisak može da se javi kao posledica dehidracije, depresije, kardiovaskularnih bolesti, obilnih krvarenja, bakterijske infekcije, ali i zbog zavisnosti od alkohola i nikotina. Kako simptomi niskog pritiska najčešće nastaju zbog smanjenog dotoka krvi, trebalo bi poboljšati cirkulaciju. Brži protok kroz krvne sudove mogu da podstaknu neki lekovi, ali i prirodni preparati.

1. DVA LITRA VODE

Odrasli bi dnevno trebalo da popiju oko dva litra tečnosti. Žeđ bi trebalo na prvom mestu gasiti vodom. Prema japanskoj metodi, trebalo bi ujutru, pre pranja zuba, popiti četiri čaše vode. Nakon toga 30-45 minuta ne treba ništa jesti ni piti. Posle toga normalno doručkovati, pa naredna dva sata opet ništa ne jesti. Nikada ne treba piti hladnu, koja usporava varenje, već toplu vodu.

2. ČAJ PRE PODNE

Pritisak mogu da podignu i čajevi od ruzmarina, koprive ili gloga, a preporučuje se i zeleni. U narodnoj medicini čaj od ruzmarina je verovatno najpoznatiji prirodni lek za podizanje niskog krvnog pritiska. Mogu da se popiju dve do tri šolje ovog napitka dnevno, a priprema se tako što se jedna kašičica ruzmarina prelije šoljom ključale vode i ostavi da odstoji 10 minuta. Savet: Ovaj čaj ne treba piti kasno po podne ili uveče, jer povećava budnost.

3. VINO OD RUZMARINA

U litar kvalitetnog crnog vina treba dodati šaku listova ruzmarina. Ovu mešavinu čuvati u staklenoj flaši sedam dana. Svakoga dana je treba nekoliko puta dobro promućkati. Osmog dana se vino procedi i protiv niskog krvnog pritiska pije svakog dana po jedna rakijska čašica, ujutru pre doručka i jedna pre ručka.

4. KAFA ZA BRZ EFEKAT

Postoji ubeđenje da kafa podiže krvni pritisak i uglavnom zbog toga mnogi ovim napitkom započinju dan. I zaista, kafa kao diuretik, u prvom momentu podiže pritisak, ali ga kasnije obara i zato je ne treba piti previše. Ovo pravilo posebno važi za kafe s jačom koncentracijom kofeina kao što su nes i espreso. Ne bi trebalo piti više od dve-tri šoljice na dan. Posle jutarnje kafe osobe koje imaju hipotenziju trebalo bi da pojedu sendvič s maslacem i sirom, jer slana hrana podiže pritisak.

5. SO, JODIRANA

Jedite nešto slaniju hranu, jer so vezuje vodu u organizmu. Preporučuje se jodirana jer jod stimuliše cirkulaciju i podstiče proizvodnju hormona štitne žlezde koji deluju stimulativno. Ako jodiranu so koristite za kuvanje, začinite jelo neposredno pre serviranja jer se jod kuvanjem uništava.

6. VIŠE MANJIH OBROKA

Neredovni obroci usporavaju dotok krvi, pa se osobe sa hipotenzijom osećaju još umornijim i bez energije koja je neophodna za normalno svakodnevno funkcionisanje. Međutim, nije dobro ni preterano prejedanje, jer nakon obilnog obroka pritisak pada. Najbolje rešenje je uzimati više manjih obroka, što će pomoći da pritisak ostane u zdravoj ravnoteži. Osim toga, takav način ishrane doprineće i normalnoj telesnoj težini. Preporučuju se đumbir, žen-šen, beli luk, peršun, celer, žalfija, kopriva, ren, borovnice, dinja, jagode, limun, spanać, paradajz, rotkvice, kukuruz i krompir.

7. ŠAKA KOŠTUNJAVOG VOĆA

Voće i semenke podstiču rad žlezda, sužavaju krvne sudove i poboljšavaju cirkulaciju. Možete da pojedete šaku koštunjavih plodova i semenki dnevno, recimo badema, lešnika, oraha ili semenki bundeve.

8. ČAŠA SOKA OD CVEKLE

Poznata je kao prirodni lek protiv starenja i anemije. Po jedna čaša svežeg soka od cvekle dnevno za nedelju dana može znatno da umanji simptome niskog pritiska.

9. VITAMINI C I B

Oni su takođe značajni u borbi protiv niskog pritiska. Posebno blagotvorni u prevenciji i lečenju hipotenzije su vitamin C, vitamini B grupe i proteini.

10. VEŽBAJTE UMERENO

Vežbanje je neophodno da bi se pritisak doveo u ravnotežu. Ipak, nikako ne bi trebalo početi naglo sa vežbanjem, jer to može da izazove potpuno suprotan efekat. Preporučuju se za početak lagane šetnje, a kasnije može da se nastavi sa trčanjem, čak i na duže staze. Savetuju se brzo hodanje, lagano trčanje, plivanje, umerena vožnja biciklom ili rolerima
Calendar
«  December 2022  »
SuMoTuWeThFrSa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Site friends
  • Create your own site


  • Copyright MyCorp © 2022
    Free website builderuCoz