Friday
2022-12-09
8:19 AM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
Nastavak V »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 58

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Јехова обећава Данилу дивну награду

1, 2. (а) Коју важну особину треба да има тркач како би успео? (б) Како је апостол Павле упоредио живот верности у Јеховиној служби с једном трком?

ЈЕДАН тркач стреми ка циљној линији. Скоро је исцрпљен, али с циљем на видику, он улаже сваки делић своје снаге у тих последњих неколико корака. Напрежући сваки мишић, коначно прелази линију! Лице му одаје утисак олакшања и тријумфа. Истрајност до краја се исплатила.

2 У закључку 12. поглавља Данила, налазимо вољеног пророка како се приближава финишу своје сопствене „трке“ — свог живота у служби Јехови. После навођења различитих примера вере међу Јеховиним претхришћанским слугама, апостол Павле је написао: „Зато дакле и ми, пошто око себе имамо толики облак сведока, скинимо сваки терет и грех који нас лако заплиће, и са истрајношћу трчимо трку која стоји пред нама, док пажљиво гледамо на Главног Заступника и Усавршитеља наше вере, Исуса. Због радости која је стајала пред њим претрпео је мученички стуб, презревши срамоту, и сео с десне стране Божјег престола“ (Јеврејима 12:1, 2).

3. (а) Шта је Данила мотивисало да ’трчи с истрајношћу‘? (б) Које три различите ствари је Јеховин анђео рекао Данилу?

3 Међу тим ’толиким облаком‘ био је и Данило. Он је сигурно био човек који је морао ’трчати с истрајношћу‘, а да то чини био је мотивисан дубоком љубављу према Богу. Јехова је Данилу открио много тога о будућности светских владавина, али сада му је послао следеће лично охрабрење: „А ти иди ка крају своме; почиваћеш и бићеш на ногама [„устаћеш“, NW] за наслеђе своје на крају дана“ (Данило 12:13). Јеховин анђео је Данилу рекао три различите ствари: (1) да Данило треба да „иде ка крају своме“, (2) да ће ’почивати‘, и (3) да ће поново ’устати‘ у неко будуће време. Како те речи могу да охрабре данашње хришћане да у трци за живот истрају до циљне линије?

„ИДИ КА КРАЈУ СВОМЕ“

4. Шта је Јеховин анђео мислио тиме што је рекао „иди ка крају своме“, и зашто је то могло представљати изазов за Данила?

4 Шта је анђео мислио када је Данилу рекао: „А ти иди ка крају своме“? Крају чега? Будући да је Данило имао скоро 100 година, то је очигледно указивало на крај његовог живота, који је вероватно био сасвим близу.* Анђео је подстицао Данила да верно истраје до смрти. Али то неће безусловно бити лако. Данило је доживео пад Вавилона и повратак јеврејских изгнаника у Јуду и Јерусалим. То мора да је остарелом пророку донело много радости. Међутим, нема извештаја да је и он кренуо на то путовање. Можда је у то време био превише стар и слаб. Или је можда Јеховина воља била да остане у Вавилону. У сваком случају, човек не може да се не запита да ли је Данило био помало чежњив док су његови земљаци одлазили за Јуду.

5. Која индиција постоји да је Данило истрајао до краја?

5 Данило је несумњиво црпио много снаге из анђелове љубазне изјаве: „Иди ка крају своме.“ То нас може подсетити на речи Исуса Христа које је он изговорио око шест векова касније: „Али ко истраје до краја, тај ће бити спасен“ (Матеј 24:13). Данило је несумњиво тако и учинио. Он је истрајао до краја, трчећи трку за живот верно до самог циља. То би могао бити један од разлога због чега се на њега касније у Божјој Речи указује у повољном светлу (Јеврејима 11:32, 33). Шта је Данилу омогућило да истраје до краја? Извештај о његовом животу помаже нам да добијемо одговор.

ИСТРАЈАТИ КАО ИСТРАЖИВАЧ БОЖЈЕ РЕЧИ

6. Како знамо да је Данило марљиво проучавао Божју Реч?

6 За Данила је истрајање до краја значило стално проучавање узбудљивих Божјих обећања и дубоко размишљање о њима. Знамо да је Данило био предани истраживач Божје Речи. Како би иначе знао за Јеховино обећање Јеремији да ће изгнанство трајати 70 година? Сам Данило је писао: „Ја... видех из књига да је требало да прође седамдесет година“ (Данило 9:2; Јеремија 25:11, 12). Данило је, у то нема сумње, истраживао књиге Божје Речи које су тада постојале. Списи Мојсија, Давида, Соломона, Исаије, Јеремије, Језекиља — сви који су му били на располагању — сигурно су Данилу пружили многе пријатне сате читања и медитирања.

7. Које предности у проучавању Божје Речи ми имамо, када упоредимо наше време с Даниловим данима?

7 Проучавање Божје Речи, потпуна заокупљеност тиме, од велике је важности да бисмо данас развијали истрајност (Римљанима 15:4-6; 1. Тимотеју 4:15). А ми имамо комплетну Библију, која укључује писани извештај о томе како су се нека Данилова пророчанства испунила вековима касније. Осим тога, ми смо благословљени тиме што живимо у ’времену краја‘ прореченом у Данилу 12:4. У наше време, помазаници су благословљени духовним увидом, и светле као светионици истине у овом мрачном свету. Као резултат тога, многа од дубоких пророчанстава у књизи Данила, од којих су га нека збуњивала, пуна су значења за нас данас. Зато, наставимо да свакодневно проучавамо Божју Реч, никада не узимајући те ствари олако. Чињење тога помоћи ће нам да истрајемо.

ДАНИЛО ЈЕ УСТРАЈАО У МОЛИТВИ

8. Који пример је Данило оставио када је у питању молитва?

8 Молитва је такође помогла Данилу да истраје до краја. Он се свакодневно обраћао Јехови Богу и отворено разговарао с њим срца пуног вере и поверења. Знао је да је Јехова ’слушач молитве‘ (Псалам 65:3; упореди с Јеврејима 11:6). Када је Данилово срце било обузето тугом због Израеловог бунтовног пута, он је своја осећања излио Јехови (Данило 9:4-19). Чак и кад је Дарије издао декрет да се 30 дана треба само њему молити, Данило није дозволио да га то спречи да се моли Јехови Богу (Данило 6:10). Зар не дира наша срца кад замислимо тог верног старца који радије одлази у јаму пуну лавова него да се одрекне драгоцене предности молитве? Не може бити сумње у то да је Данило верно отишао к своме крају, горљиво се молећи Јехови сваки дан.

9. Зашто никада не треба олако да гледамо на предност молитве?

9 Молитва је један једноставан чин. Можемо да се молимо практично у свако време, на сваком месту, гласно или тихо. Међутим, ту драгоцену предност никада не треба да узимамо олако. Библија повезује молитву с истрајношћу, устрајношћу и одржавањем духовне будности (Лука 18:1; Римљанима 12:12; Ефешанима 6:18; Колошанима 4:2). Зар није изванредно што имамо слободан и отворен канал комуникације с највишом особом у свемиру? И он слуша! Сети се прилике када се Данило молио, те је Јехова послао свог анђела као одговор. Тај анђео је стигао још док се Данило молио! (Данило 9:20-21). Сада можда није време да примамо такве анђеоске посете, али Јехова се није променио (Малахија 3:6). Као што је чуо Данилову молитву, он ће чути и наше. И док се молимо, ми ћемо се приближавати Јехови, стварајући везу која ће нам помоћи да истрајемо до краја, као што је истрајао Данило.

ИСТРАЈАТИ КАО УЧИТЕЉ БОЖЈЕ РЕЧИ

10. Зашто је за Данила било важно поучавање о истини из Божје Речи?

10 Данило је морао да ’иде ка крају‘ и у једном другом смислу. Он је морао да истраје као учитељ истине. Никада није заборавио да је један од изабраних људи за које је Писмо рекло: „Ви сте моји сведоци, вели Јехова, ви и слуга мој, кога изабрах“ (Исаија 43:10). Данило је учинио све што је могао да би живео доследно том задатку. Вероватно је његово дело укључивало и поучавање његовог народа који је био у изгнанству у Вавилону. Мало знамо о његовом поступању с другим Јеврејима осим да је био повезан с тројицом на које се указује као на ’његове другове‘ — Ананија, Мисаило и Азарија (Данило 1:7; 2:13, 17, 18). Њихово блиско пријатељство сигурно им је међусобно много помогло да истрају (Пословице 17:17). Данило, кога је Јехова благословио посебним увидом, имао је много тога чему је могао да поучи своје пријатеље (Данило 1:17). Али, он је морао да обави и једно друго поучавање.

11. (а) Шта је било јединствено у Даниловом делу? (б) Колико је Данило био успешан у извршавању свог необичног задатка?

11 Више него било који други пророк, Данило је имао да врши дело сведочења паганским достојанственицима. Иако је често морао да преноси непопуларне поруке, он се није опходио с тим владарима као да су вредни презира нити је на било који начин сматрао да су испод његовог нивоа. Обраћао им се с поштовањем и вешто. Било је неких који су желели да униште Данила — као што су они љубоморни сатрапи који су сковали заверу. Ипак, код других достојанственика он је стекао поштовање. Због тога што му је Јехова омогућио да објасни тајне које су биле мистерија за краљеве и мудраце, тај пророк је добио веома истакнуто место (Данило 2:47, 48; 5:29). Истина, док је старио, није више могао бити активан као у младости. Али је сигурно отишао свом крају још увек верно тражећи сваки начин на који би могао да служи као сведок свог вољеног Бога.

12. (а) У којим се активностима поучавања ми као хришћани данас ангажујемо? (б) Како можемо следити Павлов савет да ’мудро ходимо с обзиром на оне који су напољу‘?

12 Данас у хришћанској скупштини можемо наћи верне другове који ће нам помоћи да истрајемо, баш као што су Данило и његова три друга помагали један другом. Такође поучавамо један другог, пружајући ’размену охрабрења‘ (Римљанима 1:11, 12). Попут Данила, и ми имамо задатак да сведочимо неверницима (Матеј 24:14; 28:19, 20). Зато и ми треба да оштримо своје вештине како бисмо ’исправно управљали речју истине‘ док с људима разговарамо о Јехови (2. Тимотеју 2:15). И помоћи ће нам ако послушамо савет апостола Павла: „Ходите мудро с обзиром на оне који су напољу“ (Колошанима 4:5). Таква мудрост укључује уравнотежено гледиште о онима који не деле нашу веру. Ми на такве људе не гледамо с подозрењем, сматрајући себе супериорнијим (1. Петрова 3:15). Уместо тога, настојимо да их привучемо истини, користећи Божју Реч тактично и вешто како бисмо допрли до њиховог срца. И какву нам само радост даје то кад успемо да допремо до неког! Таква радост нам сигурно помаже да истрајемо до краја, као што је истрајао Данило.

„ПОЧИВАЋЕШ“

13, 14. Зашто је чињеница да ће умрети ужасавала многе Вавилонце, а како је Данилово гледиште било другачије?

13 Анђео је затим уверио Данила: „Почиваћеш“ (Данило 12:13). Шта су те речи значиле? Па, Данило је знао да га је чекала смрт. Смрт је неизбежан крај свих људи, од Адамових све до наших дана. Библија одговарајуће назива смрт ’непријатељем‘ (1. Коринћанима 15:26). Међутим, за Данила је смрт значила нешто сасвим друго од оног што је значила за Вавилонце свуда око њега. За њих, који су били огрезли у сложеном обожавању око 4 000 лажних божанстава, смрт је укључивала све могуће ужасе. Они су веровали да они који су живели несрећно или су умрли насилно, после смрти постају осветнички духови који прогањају живе. Вавилонци су такође веровали у застрашујући подземни свет, настањен грозним чудовиштима људских и животињских облика.

14 За Данила, смрт није значила ништа од свега тога. Стотинама година пре Даниловог времена краљ Соломон је био божански надахнут да каже: „Мртви ништа не знају“ (Проповедник 9:5). А о онима који умиру, псалмиста је певао: „Излази ли дух из њих, враћају се у прах свој, и тад пропадају све помисли њихове“ (Псалам 146:4). Тако је Данило знао да ће се речи које му је упутио анђео испунити. Смрт је значила починак. Без мисли, без жалосног огорчења, без мучења — и свакако без чудовишта. Исус Христ се на сличан начин изразио о томе када је Лазар умро. Он је рекао: „Наш пријатељ Лазар отишао је на починак“ (Јован 11:11).

15. Како дан смрти може бити бољи од дана рођења?

15 Осмотримо још један разлог због ког чињеница да ће умрети за Данила није представљала ужас. Божја Реч каже: „Боље је име него добро уље, и дан смртни него дан у који се ко роди“ (Проповедник 7:1ДК). Како би дан смрти, један од најтужнијих тренутака у животу, могао да буде бољи од радосног дана рођења? Кључ лежи у ’имену‘. „Добро уље“ би могло бити невероватно скупо. Лазарева сестра Марија је једном намазала Исусове ноге мирисним уљем које је коштало скоро једногодишњу зараду! (Јован 12:1-7). Како би обично име могло бити толико драгоцено? У Проповеднику 7:1, грчка Септуагинта каже „добро име“. Оно што је вредно није само име већ оно што стоји иза тог имена. Приликом рођења, не постоји репутација, не постоји досије добрих дела, не постоје драгоцена сећања на личност и на особине онога који носи то име. Међутим, на крају живота, име означава све те ствари. И ако је то име с Божјег гледишта добро, оно је далеко драгоценије него што би било који материјални посед икада могао бити.

16. (а) Како је Данило настојао да стекне добро име код Бога? (б) Зашто је Данило могао да оде на починак с пуним уверењем да је успео да стекне добро име код Јехове?

16 Целог свог живота, Данило је чинио све што је у његовој моћи да стекне добро име код Бога, и Јехова није превидео ништа од тога. Он је посматрао Данила и испитивао његово срце. Бог је исто то чинио с краљем Давидом, који је певао: „Окушао си ме и знаш ме, Јехова. Знаш кад седим и када устајем, ти знаш мисли моје из далека“ (Псалам 139:1, 2). Додуше, Данило није био савршен. Био је потомак грешног Адама и припадник једне грешне нације (Римљанима 3:23). Али Данило се покајао за своју грешност и стално се трудио да ходи са својим Богом исправним путем. Тај верни пророк је зато могао да буде уверен да ће му Јехова опростити грехе и да их никада неће потезати против њега (Псалам 103:10-14; Исаија 1:18). Јехова изабира да памти добра дела својих верних слугу (Јеврејима 6:10). Зато је Јеховин анђео двапут назвао Данила ’милим човеком‘ (Данило 10:11, 19). То је значило да је Бог волео Данила. Данило је могао задовољан да почива, знајући да је стекао добро име код Јехове.

17. Зашто је хитно да данас стекнемо добро име код Јехове?

17 Свако од нас може одговарајуће да се пита: „Јесам ли ја стекао добро име код Јехове?“ Живимо у тешким временима. Није морбидно већ просто реално да смрт може у сваком тренутку да задеси било ког од нас (Проповедник 9:11). Колико је онда битно да свако од нас буде одлучан да добро име код Бога стекне управо сада, без одлагања. Ако то чинимо, не треба да се бојимо смрти. То је само починак — попут сна. И као код сна, после тога следи буђење!

„УСТАЋЕШ“

18, 19. (а) Шта је анђео мислио када је прорекао да ће Данило ’устати‘ у будућности? (б) Зашто је Данило био упознат с надом у ускрсење?

18 Књига Данила се завршава једним од најдивнијих обећања које је Бог икада дао неком човеку. Јеховин анђео је рекао Данилу: „Бићеш на ногама [„устаћеш“, NW] за наслеђе своје на крају дана.“ Шта је анђео мислио? Па, пошто је ’починак‘ на који је управо указао смрт, обећање да ће Данило ’устати‘ у неко касније време могло је да значи само једну ствар — ускрсење!* У ствари, неки изучаваоци тврде да 12. поглавље Данила садржи прво јасно указивање на ускрсење које се може наћи у Хебрејским списима (Данило 12:2). Међутим, у томе нису у праву. Данило је већ био добро упознат с надом у ускрсење.

19 На пример, Данило је несумњиво знао за следеће речи које је Исаија забележио два века пре тога: „Да оживе мртви твоји! Да устану лешеви моји! — Пробудите се, радујте се, становници праха! Јер... земља ће дан сенима вратити“ (Исаија 26:19). Давно пре тога, Јехова је Илији и Јелисеју дао моћ да врше стварна ускрсења (1. Краљевима 17:17-24; 2. Краљевима 4:32-37). Раније је Ана, мајка пророка Самуила, признала да је Јехова способан да подиже људе из Шеола, гроба (1. Самуилова 2:6). Још раније, верни Јов је изразио своју наду следећим речима: „Кад умре човјек, хоће ли оживјети? Све дане времена које ми је одређено чекаћу докле ми дође промјена. Зазваћеш, и ја ћу ти се одазвати; дјело руку својих пожељећеш“ (Јов 14:14, 15ДК).

20, 21. (а) У каквом ће ускрсењу Данило сигурно имати удела? (б) На који начин ће се вероватно одиграти ускрсење у Рају?

20 Попут Јова, Данило је имао разлога за уверење да ће Јехова стварно пожелети да га врати у живот једног дана у будућности. Свеједно, мора да је било јако утешно чути и како моћно духовно створење потврђује ту наду. Да, Данило ће устати „о ускрсењу праведних“, које ће се одиграти током Христове Хиљадугодишње владавине (Лука 14:14). Шта ће то значити за Данила? Божја Реч нам говори пуно о томе.

21 Јехова „није Бог нереда, него мира“ (1. Коринћанима 14:33). Дакле, јасно је да ће се ускрсење у Рају одвијати на уредан начин. Можда ће проћи неко време од Армагедона (Откривење 16:14, 16). Сви трагови старог система ствари биће очишћени, и несумњиво ће бити припремљена добродошлица за мртве. Што се тиче редоследа по коме ће се мртви враћати, Библија даје следећи преседан: „Свако у свом реду“ (1. Коринћанима 15:23). Изгледа вероватно да ће када се ради о ’ускрсењу праведних и неправедних‘, праведни бити враћени први (Дела апостолска 24:15). На тај начин ће верни људи из давнина, као што је Данило, моћи да помогну у управљању земаљским стварима, укључујући и поучавање милијарди „неправедника“ који ће бити враћени у живот (Псалам 45:17).

22. Која су нека питања на која ће Данило несумњиво горљиво желети да добије одговор?

22 Пре него што Данило буде спреман да преузме такве одговорности, он ће сигурно имати нека питања. На крају крајева, о неким од дубоких пророчанстава која су му поверена, он је рекао: „Ја чух али не разумех“ (Данило 12:8). Како ће бити узбуђен кад коначно буде разумео те божанске тајне! Несумњиво ће желети да чује све о Месији. Данило ће с одушевљењем сазнати о следу светских сила од његових до наших дана, о идентификовању верних ’светаца Свевишњега‘ — који су истрајали упркос прогонству током ’времена краја‘ — и о коначном уништењу свих људских краљевстава од стране Божјег Месијанског Краљевства (Данило 2:44; 7:22; 12:4).

ДАНИЛОВО — И ТВОЈЕ — НАСЛЕЂЕ У РАЈУ!

23, 24. (а) Како ће се свет у коме ће се наћи ускрснути Данило разликовати од света који је он познавао? (б) Да ли ће Данило имати место у Рају, и како то знамо?

23 Данило ће желети да сазна о свету у коме ће се наћи у то време — о свету тако другачијем од света његових дана. Биће одстрањен сваки траг ратова и тлачења што су кварили свет који је он познавао. Неће бити туге, болести, ни смрти (Исаија 25:8; 33:24). А биће обиља хране, довољно стамбеног простора, и испуњавајућег посла за све (Псалам 72:16; Исаија 65:21, 22). Човечанство ће бити једна уједињена, срећна породица.

24 Данило ће дефинитивно имати своје место у том свету. „Бићеш на ногама за наслеђе своје“ (курзив наш), рекао му је анђео. Хебрејска реч овде преведена „наслеђе“користила се и за дословне земљишне парцеле.* Данило је могао бити упознат с Језекиљевим пророчанством о подели обновљене земље Израел (Језекиљ 47:13–48:35). На шта Језекиљево пророчанство сугерише у вези с рајским испуњењем? Да ће сав Божји народ имати своје место у Рају, да ће чак и сама земља бити подељена на један уредан и праведан начин. Наравно, Данилово наслеђе у Рају укључиваће много више од саме земље. Укључиваће и његово тамошње место у Божјој намери. Данилова обећана награда је загарантована.

25. (а) Који ти се изгледи живота у Рају нарочито свиђају? (б) Зашто се може рећи да људи припадају Рају?

25 А како је с твојим наслеђем? Иста обећања се могу применити и на тебе. Јехова жели да послушни људи ’устану‘ за своје наслеђе, да имају своје место у Рају. Помисли само! Биће сигурно узбудљиво лично упознати Данила, заједно с другим верним мушкарцима и женама из библијских времена. Биће затим ту и безбројни други који ће се вратити из мртвих, којима ће требати поука о томе како да упознају и воле Јехову Бога. Представи себи бригу за наш земаљски дом и помагање да се он претвори у један рај бескрајне разноликости и непролазне лепоте. Помисли на то да будеш поучен од Јехове, да учиш како да живиш на начин који је он предвидео за човечанство (Исаија 11:9; Јован 6:45). Да, у Рају постоји место за тебе. Ма како данас Рај некоме може звучати чудно, сети се да је Јехова на почетку обликовао људски род да живи на једном таквом месту (Постање 2:7-9). У том смислу, Рај је природно станиште за земаљске милијарде људи. Ту они припадају. Долазак у Рај биће сличан доласку на своје огњиште.

26. Како Јехова разуме да нам чекање на крај овог система ствари није лако?

26 Зар нам срца нису пуна од цењења када помислимо на све то? Зар и ти сам не чезнеш да будеш тамо? Није дакле никакво чудо што Јеховини сведоци горљиво желе да знају када ће доћи крај овог система ствари! Чекати није лако. И Јехова то схвата, јер нас подстиче да ’чекамо‘ крај чак и ако „оклијева“. Он мисли на то да с нашег гледишта може изгледати да оклева, јер у истом стиху нам је загарантовано: „Неће одоцнити“ (Авакум 2:3ДК; упореди с Пословицама 13:12.) Да, крај ће доћи баш на време.

27. Шта мораш да радиш како би стајао пред Богом кроз читаву вечност?

27 Шта ти треба да радиш док се крај приближава? Верно истрај, попут Јеховиног вољеног пророка Данила. Марљиво проучавај Божју Реч. Горљиво се моли. С љубављу се дружи са суверницима. Ревно поучавај друге истини. Док се крај овог злог система ствари из дана у дан приближава, остани одлучан да будеш лојалан слуга Свевишњег и чврст заступник његове Речи. На сваки начин, обрати пажњу на Данилово пророчанство! И нека ти Суверени Господ Јехова додели предност да радосно стојиш пред њим у сву вечност!

[Фусноте]

Данило је одведен у изгнанство у Вавилон 617. пре н. е., вероватно као тинејџер. Ову визију је примио треће године Кира, то јест 536. пре н. е. (Данило 10:1).

Према делу The Brown-Driver-Briggs Hebrew and English Lexicon, хебрејска реч за „устати“ која је овде употребљена односи се на „оживљавање после смрти“.

Та хебрејска реч је повезана с речју за „облутак“, пошто се мало камење користило за бацање жреба. Понекад се земља делила на тај начин (Бројеви 26:55, 56). A Handbook on the Book of Daniel каже да овде та реч значи „оно што је (Бог) одвојио за неку особу“.

Calendar
«  December 2022  »
SuMoTuWeThFrSa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Site friends
  • Create your own site


  • Copyright MyCorp © 2022
    Free website builderuCoz