Monday
2022-12-05
4:11 AM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
Koagulacija »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 58

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Problem zgrušavanja u hemofiliji

PDF Print E-mail
  

Krv se prenosi kroz telo kroz mrežu krvnih sudova. Kada je tkivo povređeno, oštećenje krvnog suda može rezultovati oticanjem krvi kroz zidove krvnih sudova.

Krvni sudovi mogu biti povređeni blizu površine pri posekotini ili u unutrašnjosti tela uzrokujući modrice ili unutrašnja krvarenja

Krvne pločice (Trombociti) su male ćelije koje cirkulišu krvlju. Svaka pločičica je manja od 1/10000 centimetra u prečniku. U litri normalne krvi postoji 150 do 400 milijardi pločica. One imaju značajnu ulogu u zaustavljanju krvarenja, time što se gomilaju jedna na drugu formirajući čep i stoga otpočinjući proces zaceljivanja oštećenog krvnog suda. Zgrušavajući faktori VIII i IX su nakon toga neophodni da zalepe (fiksiraju) čep na mesto i stoga formiraju oblogu na mestu oštećenja.

Pri oštećenju krvnog suda, postoje četiri faze u formiranju normalne obloge. Videti prikaz 1.

Prikaz 1.

Faza 1:  Krvni sud je oštećen i krvarenje počinje.

Faza 2: Kontrakcija krvnog suda kako bi se usporio dotok krvi u povređeno područje krvnog suda.

Faza 3: Pločice se lepe i proširuju na okolinu povređenog mesta po zidovima oštećenog krvnog suda. Ovo se naziva adhezijom krvnih pločica. Ove raširene pločice odaju supstance koje aktiviraju druge obližnje pločice koje se gomilaju i formiraju čep od pločica. Ovo se naziva agregacijom pločica.

Faza 4: Površina ovih nagomilanih pločica predstavlja prostor na kome se događa zgrušavanje.Zgrušavajući proteini kao što su Faktor VIII ili IX koji cirkulišu u krvi, aktivirani su na površini pločica kako bi formirali mrežasti fibrin ugrušak.

Ovi proteini (Faktori I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX, i Von Willerbrandov faktor) rade kao domine, u lančanoj reakciji. Ovo predstavlja koagulacionu (zgrušavajuću) kaskadu. Videti prikaz 2.

Prikaz 2.

Šta je problem zgrušavanja u Hemofiliji?

Kada je jedan od proteina, na primer Faktor VIII, odsutan, pad domina se zaustavlja i lančana reakcija je prekinuta. Zgrušavanje se ne događa ili se događa mnogo sporije nego normalno. Pločice na mestu povrede se ne umrežavaju kako bi formirale stalan ugrušak (videti Prikaz 1, fazu 4). Ugrušak je mek i lako se uklanja. Bez terapije krvarenje se nastavlja dok se pritisak izvan povređenog krvnog suda ne izjednači sa pritiskom u krvnom sudu. Ovo može trajati danima i ponekad nedeljama.

Calendar
«  December 2022  »
SuMoTuWeThFrSa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Site friends
  • Create your own site


  • Copyright MyCorp © 2022
    Free website builderuCoz