Monday
2022-12-05
4:58 AM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
Када је Јован видео „велико мноштво“ како приноси свету службу у Јеховином храму, у ком делу храма с »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 58

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form


 

Када је Јован видео „велико мноштво“ како приноси свету службу у Јеховином храму, у ком делу храма су они то чинили? (Откривење 7:9-15).

Логично је рећи да велико мноштво обожава Јехову у једном од земаљских предворја његовог великог духовног храма, посебно у оном предворју које одговара спољашњем дворишту Соломоновог храма.

Раније је било речено да је велико мноштво духовни еквивалент предворја за пагане које је постојало у Исусово време. Међутим, даљње истраживање је открило најмање пет разлога због чега то није тако. Прво, нису сва обележја Иродовог храма била прототип Јеховиног великог духовног храма. На пример, Иродов храм је имао предворје за жене и предворје за Израелце. У предворје за жене су могли да уђу и мушкарци и жене, али је у предворје за Израелце било дозвољено да уђу само мушкарци. У земаљским предворјима Јеховиног великог духовног храма, мушкарци и жене нису одвојени док обожавају (Галатима 3:28, 29). Стога, у духовном храму не постоји нешто што би одговарало предворју за жене и предворју за Израелце.

Друго, ни у божански датом архитектонском плану Соломоновог храма нити у храму који је Језекиљ видео у визији, не постоји двориште за пагане; нити га има у храму који је Зоровавељ поново изградио. Стога, нема основа закључити да двориште за пагане треба да има улогу у Јеховином великом духовном храмском уређењу за обожавање, нарочито након разматрања следећег разлога.

Треће, двориште за пагане је саградио едомски краљ Ирод да би прославио себе и придобио наклоност Рима. Ирод је започео обнову Зоровавељевог храма можда 18. или 17. године пре н. е. The Anchor Bible Dictionary објашњава: „Класички стил империјалистичке власти на Западу [Рим]... захтевао је већи храм од сличних у источним градовима.“ Међутим, величина самог храма је већ била утврђена. Овај речник објашњава: „Док са̂м храм треба да има исте размере као и храмови пре њега [Соломонов и Зоровавељев], могућа величина Храмске горе није била ограничена.“ Зато је Ирод проширио подручје храма тако што је доградио оно што се данас назива двориште за пагане. Зашто би грађевина таквог порекла предочавала Јеховино духовно храмско уређење?

Четврто, у двориште за пагане су могли да уђу скоро сви — слепи, хроми и необрезани пагани (Матеј 21:14, 15). Истина, то двориште је испуњавало сврху за многе необрезане пагане који су желели да принесу жртве Јехови. И то је било место где је Исус понекад говорио мноштву и одакле је двапут истерао мењаче новца и трговце, говорећи да су обешчастили дом његовог Оца (Матеј 21:12, 13; Јован 2:14-16). Ипак, The Jewish Encyclopedia каже: „Ово спољашње двориште, строго узевши, није било део храма. Његово тло није било свето и у њега је могао ући било ко.“

Пето, грчка реч (хијерон) преведена са „храм“ која се користи у вези с двориштем за пагане „указује на читав комплекс, а не само на саму зграду храма“, каже A Handbook on the Gospel of Matthew од Барклија Њумана и Филипа Стајна. Насупрот томе, грчка реч (наос) преведена са „храм“ у Јовановој визији великог мноштва, има одређеније значење. У вези с Јерусалимским храмом, она се обично односи на Светињу над светињама, на зграду храма или на простор око храма. Понекад се преводи са ’светилиште‘ (Матеј 27:5, 51; Лука 1:9, 21; Јован 2:20).

Чланови великог мноштва исказују веру у Исусову откупну жртву. Они су духовно чисти, јер су ’опрали своје дуге хаљине и убелили их у Јагњетовој крви‘. Зато су проглашени праведнима са изгледом да постану Божји пријатељи и преживе велику невољу (Јаков 2:23, 25). На многе начине, они су слични прозелитима у Израелу који су се подложили Савезу Закона и обожавали заједно са Израелцима.

Наравно, ти прозелити нису служили у унутрашњем дворишту, где су свештеници обављали своје дужности. Ни чланови великог мноштва нису у унутрашњем дворишту Јеховиног великог духовног храма, које је симбол тога да су чланови Јеховиног ’светог свештенства‘ у савршеном, праведном односу с њим као његови синови док су на Земљи (1. Петрова 2:5). Али, као што је небески старешина рекао Јовану, велико мноштво заиста јесте у храму, а не ван храмског подручја које одговара неком духовном дворишту за пагане. Каква част! И како то истиче потребу да свако непрекидно одржава духовну и моралну чистоту!
(Подвучено је моје)

Коментар:
Запазио сам нешто јако индикативно да Сведоци који кажу да се строго држе Писма не само да се позовају на ванбиблијску литературу да би подупрли свој став него још дају примат тој литератури над Библијским наводима, а овај чланак је само један леп пример тога.(в.
Језекиљ 43:12 )
Ево одломка који то јасно показује: ''И то је било место где је Исус понекад говорио мноштву и одакле је двапут истерао мењаче новца и трговце, говорећи да су обешчастили дом његовог Оца (Матеј 21:12, 13; Јован 2:14-16). Ипак, The Jewish Encyclopedia каже: „Ово спољашње двориште, строго узевши, није било део храма. Његово тло није било свето и у њега је могао ући било ко.“''

Calendar
«  December 2022  »
SuMoTuWeThFrSa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Site friends
  • Create your own site


  • Copyright MyCorp © 2022
    Free website builderuCoz