Friday
2017-04-28
6:26 AM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
Tinitus »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 33

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Tinitus


Milioni ljudi boluju od tinitusa, konstantnog zvuka u glavi. Zvukovi mogu biti različiti, od zvižduka, piska, šuštanja do jakog lupanja. Zvuk u ušima ili glavi je konstanto tu, u svako doba dana i noći, smeta i psihički opterećuje osobe koje ga imaju.  

Popratni simptom je i slabljenje sluha. U slučaju tinitusa, što prije otići ljekaru.

Razlozi za dobijanje tinitusa su različiti. Svaka bolest uha, od bolova, upale srednjeg uha, tumor mogu prouzrokovati tinitus.

Najčešći razlog je trauma prouzrokovana preglasnim zvukovima, na primjer za Novu godinu (petarde, vatromet), preglasni koncerti, disko. U tom slučaju tinitus traje 8 do 12 sati i nakon toga se smiruje i nestaje. Konstantna buka, preglasno slušanje muzike, posebno sa slušalicama, dugoročno šteti sluh.

U nekim slučajevima su i ortopedski problemi, posebno u prodručju ramena i vrata ili problemi vilice razlozi za dobijanje tinitusa.

Pretpostavlja se da je uzrok bolesti u prevelikom aktivitetu nervinih ćelija u slušnom dijelu mozga.  

Ljekari često ne mogu naći organske razloge za tinitus koji se tada me može mjeriti objektivnim metodama. Stres je jedan od faktora koji utiču na dobijanje ovog subjektivnog tinitusa, te njegovog intenziteta.  

Ukoliko zvukovi u glavi potraju duže od šest mjeseci, radi se o hroničnom tinitusu. Sve dok zvuk u glavi ne smeta, ne treba se ništa poduzimati. Kod mnogih pacijenata dolazi do problema u koncentraciji, kod slušanja drugih. Opuštanje ne pomaže puno, jer se tada iritirajući zvuk u glavi subjektivno pojača i može dovesti do problema u spavanju.  

Ko pored tinitusa još slabo čuje, trebao bi nositi slušni aparat.  

Ne postoji terapija tinitusa koja pomaže svakom pacijentu. Ljekar treba da odredi terapiju, koja može da bude i vježba opuštanja, disanja, različite psihološke terapije (šta neću, ne mogu da čujem), različiti aparati za sluh itd.  

U nekim slučajevima pomaže biljka ginko čiji se ekstrakt uzima tri puta dnevno po 40 mg.

Nekoliko studija je pokazalo da rutosid (nalazi se u Venoruton preparatu) relativno brzo može da izliječi neke forme tinitusa.

Calendar
«  April 2017  »
SuMoTuWeThFrSa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Site friends
  • Create your own site


  • Copyright MyCorp © 2017
    Free website builderuCoz