Friday
2022-12-09
8:55 AM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
Tinitus »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 58

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Tinitus

 

Milioni ljudi boluju od tinitusa, konstantnog zvuka u glavi. Zvukovi mogu biti različiti, od zvižduka, piska, šuštanja do jakog lupanja. Zvuk u ušima ili glavi je konstanto tu, u svako doba dana i noći, smeta i psihički opterećuje osobe koje ga imaju.  

Popratni simptom je i slabljenje sluha. U slučaju tinitusa, što prije otići ljekaru.

Razlozi za dobijanje tinitusa su različiti. Svaka bolest uha, od bolova, upale srednjeg uha, tumor mogu prouzrokovati tinitus.

Najčešći razlog je trauma prouzrokovana preglasnim zvukovima, na primjer za Novu godinu (petarde, vatromet), preglasni koncerti, disko. U tom slučaju tinitus traje 8 do 12 sati i nakon toga se smiruje i nestaje. Konstantna buka, preglasno slušanje muzike, posebno sa slušalicama, dugoročno šteti sluh.

U nekim slučajevima su i ortopedski problemi, posebno u prodručju ramena i vrata ili problemi vilice razlozi za dobijanje tinitusa.

Pretpostavlja se da je uzrok bolesti u prevelikom aktivitetu nervinih ćelija u slušnom dijelu mozga.  

Ljekari često ne mogu naći organske razloge za tinitus koji se tada me može mjeriti objektivnim metodama. Stres je jedan od faktora koji utiču na dobijanje ovog subjektivnog tinitusa, te njegovog intenziteta.  

Ukoliko zvukovi u glavi potraju duže od šest mjeseci, radi se o hroničnom tinitusu. Sve dok zvuk u glavi ne smeta, ne treba se ništa poduzimati. Kod mnogih pacijenata dolazi do problema u koncentraciji, kod slušanja drugih. Opuštanje ne pomaže puno, jer se tada iritirajući zvuk u glavi subjektivno pojača i može dovesti do problema u spavanju.  

Ko pored tinitusa još slabo čuje, trebao bi nositi slušni aparat.  

Ne postoji terapija tinitusa koja pomaže svakom pacijentu. Ljekar treba da odredi terapiju, koja može da bude i vježba opuštanja, disanja, različite psihološke terapije (šta neću, ne mogu da čujem), različiti aparati za sluh itd.  

U nekim slučajevima pomaže biljka ginko čiji se ekstrakt uzima tri puta dnevno po 40 mg.

Nekoliko studija je pokazalo da rutosid (nalazi se u Venoruton preparatu) relativno brzo može da izliječi neke forme tinitusa.
=================================
 

Zašto je ogluveo Betoven?

 

Jedan od najpoznatijih svetskih kompozitora i pijanista Ludvig van Betoven, pretrpeo je teški oblik tinitusa što je vremenom dovelo do hroničnog, a kasnije i potpunog oštećenja sluha.

 

 

Zašto je ogluveo Betoven? Foto: YouTube

 Uzrok Betovenovog gubitka sluha pripisivan je sifilisu, trovanju, tifusu, ali je tek nedavno otkriveno da se radilo o tinitusu, koji se definiše pojavom zujanja u ušima koje remeti sluh.

Tim naučnika Univerziteta u Južnoj Kaliforniji veruje da ima konkretan odgovor i smatraju da je uzrok gen pod nazivom Noks3, koji se nalazi u unutrašnjem uhu, a koji je ključan u određivanju koliko je ranjiva osoba za razvoj sluha.

Betoven je počeo da gubi sluh u 26. godini. Postoje pisma prijateljima u kojima opisuje simptome i govori o poteškoćama koje mu nagluvost pravi u profesionalnom i socijalnom okruženju. Po savetu lekara se preselio u mali austrijski grad Hejlingštad 1802. godine, kako bi se "pomirio sa stanjem". Tamo je napisao testament, pismo braći u kojem otkriva da je pomišljao na samoubistvo, ali i odluku da nastavi da živi kroz svoju umetnost.

Gubitak sluha ga nije sprečio da nastavi sa komponovanjem, ali su nastupi na koncertima, što je bio izvor prihoda umetnika, postajali nemogući. Nakon neuspelog pokušaja 1811. da izvede koncert za klavir, rešio je da prestane sa nastupima. Ponovo je izašao na scenu tek 1824. godine na premijeri  Devete simfonije kada je morao da se okrene da bi video reakciju publike, koja je izvođenje tog dela nagradila burnim aplauzom.

Calendar
«  December 2022  »
SuMoTuWeThFrSa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Site friends
  • Create your own site


  • Copyright MyCorp © 2022
    Free website builderuCoz