Saturday
2024-05-04
12:30 PM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
Blog »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 59

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Main » 2020 » February » 15 » 3. TRECA ZAPOVEST
8:13 AM
3. TRECA ZAPOVEST

3. TRECA ZAPOVEST

 

U „Bibliji prevodu Martina Lutera“, Treća Zapovest glasi: „Spominji se Sabata i drži ga svetim. Šest dana treba da radiš i sve poslove da obaviš. Ali sedmog dana je Sabat Gospoda Boga tvoga. Tog dana ne treba ništa da radiš, a takođe ni tvoj sin, tvoja kći, tvoj sluga, tvoja sluškinja, tvoja stoka, a ni stranac koji u tvom gradu živi.“

Kako treba da slavimo Sabat? Kako to čine prahrišćani?

Ova Zapovest ne kazuje da u jednom danu u nedelji baš ništa ne treba da se radi, već mi to ovako razumemo:

Toga dana treba da se sakupimo u zajednicu, da se zajedno osvrnemo na proteklu sedmicu i da je snagom Gospoda okončamo. Ono grešno koje još nismo očistili treba sa našim bližnjim da očistimo, da bismo oslobođeni mogli da uđemo u novu sedmicu. Ako je sve što je bilo moguće okončano, onda treba da Boga slavimo i hvalimo, da mu se zahvalimo i govorimo o Njemu, koji je beskrajna ljubav i koji nas je pratio u sedmici koja je iza nas. Tako činimo mi prahrišćani svake subote uveče. Zajedno se molimo i zajedno se osvrnemo na nedelju koja je iza nas; zaokružujemo proteklu sedmicu i odlazimo na zajedničku večeru. Zahvaljujemo Bogu, slavimo Ga i hvalimo i sa Hristom svesno ulazimo u nastupajuću sedmicu i molimo Ga da nam pomogne da ispunjavamo Zapovesti i Besedu na Gori.

Mi prahrišćani, na „Sabat“ zajednički slavimo našeg večnog Oca i toga dana svesno negujemo unutarnje, više od spoljašnjeg. Tako je taj dan za nas izvor snage. Ne rasipamo svoju energiju nepromišljeno, već ćemo toga dana sa izvora, koji je Bog, crpeti nadu, snagu, poverenje, a takođe i radost za nedelju koja dolazi. Osim toga, radujemo se slobodnim satima u kojima možemo da uradimo nešto za sebe lično, ono što nam čini zadovoljstvo. Takozvani „stres slobodnog vremena“ izbegavamo, jer bi posledice odredile našu sledeću nedelju. Kako bi onda izgledalo u ponedeljak, koji treba da bude dinamičan radni dan, dan delovanja.

Mi prahrišćani se trudimo da u slobodnim danima budemo mirniji i svesniji, da uđemo dublje u svoje unutarnje, da crpimo snagu, da bismo puni snage, sa Hristom, našim Spasiteljem, mogli da krenemo u sledeću nedelju.

U Bibliji „Dobra vest“ Treća Zapovest doslovce glasi: „Ne zaboravi dan odmora. To je naročit dan, dan koji pripada Gospodu. Šest dana u nedelji imaš vremena da obaviš svoje poslove. Sedmi dan treba da bude dan odmora“.

Uporedimo li ova dva biblijska teksta, uočićemo ponovo: istina je u svakoj od ovih knjiga opisana drugim rečima. Vidimo: ne treba da se striktno držimo slova, već da shvatimo smisao, a njega možemo doseći samo ako u svakodnevnom životu težimo ostvarivanju Deset Zapovesti i Besede na Gori i sve više po njima živimo.

Izvor: 10 ZAPOVESTI – Univerzalni Zivot

http://www.universelles-leben.org/cms/rs/mi-o-sebi/deset-zapovesti.html

Views: 184 | Added by: bibleboy | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Calendar
«  February 2020  »
SuMoTuWeThFrSa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829

Entries archive

Site friends
  • Create your own site


  • Copyright MyCorp © 2024
    Free website builderuCoz