Friday
2024-04-26
8:38 PM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
Blog »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 59

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Main » 2013 » December » 8 » Hor/Oziris u Egiptu
3:36 PM
Hor/Oziris u Egiptu
Hor/Oziris u Egiptu
Legende o Ozirisu/Horu stare su tisućama godina i mnogi su tisućljećima smatrali da je Oziris stvarna osoba. Neki su tvrdili da je doživio 22.000 godina. Kult Ozirisa, Izide i Hora bio je raširen u drevnom svijetu, uključujući Rim. U egipatskom mitu Hor i njegov nekadašnji i budući Otac, Oziris, često se zamjenjuju, kao na prim j e r kad se govori: „Ja i m o j Otac smo jedno."
Od svih bogova spasitelja koji su se štovali na početku kršćanske ere Oziris je možda dao više pojedinosti za sve značajniju figuru Isusa Krista od svih drugih. Već vrlo starog u Egiptu, Ozirisa se poistovjećivalo s gotovo svakim drugim egipatskim bogom i bio je na putu da ih sve apsorbira. Imao je preko 200 božanskih imena. Zvali su ga Gospodar Gospodara, Kralj Kraljeva, Bog Bogova. On je bio Uskrsnuće i Život, Dobri Pastir, Vječnost i Neuništivost, bog koji je učinio da se muškarci i žene ponovno rode. Oziris je Egipćanima bogočovjek koji je patio, umro i ponovno ustao te vječno vladao na nebu. Vjerovali su da će naslijediti vječni život poput njega...
Ozirisov dolazak navijestila su tri mudraca, tri zvijezde: Mintaka, Anilam i Alnitak u Orionovu pojasu koje pokazuju izravno na Ozirisovu zvijezdu na istoku, Sirijus (Sotis), koja ukazuje na njegovo rođenje..Oziris je svakako bio prototipski Mesija, kao i hostija. Njegovo se tijelo jelo u obliku pričesnih kolačića od pšenice, „biljke Istine"... Ozirisov kult dao je niz ideja i fraza Bibliji. U Psalmu 23 prepisuje se egipatski tekst u kojem se zaziva Dobri Pastir Oziris da mrtvaca odvede na „zelene poljane" i „vrutke tihane" zemlje nefer-nefer i okrijepi mu dušu i da zaštitu u dolini smrtne sjenke (Tuat).
Nagovještaj Očenaša nalazimo u egipatskoj himni Ozirisu-Amenu, koja je započinjala: „O Amene, o Amene, koji jesi na nebesima". Amen se također invocirao i na kraju svake molitve.
Kao što James C h u r c h w a r d naivno uzvikuje: „Ozirisovo i Isusovo učenje očaravajuće je isto. M n o g i su odlomci identični, od riječi do riječi."
Massey navodi d r u g e pojedinosti o sličnosti i z m e đ u ozirijanizma i kršćanstva:
Na primjer, u jednoj od mnogih Ozirisovih titula u svim njegovim oblicima i mjestima on se naziva „Ozirisom u monstranci"... U rimskom obredu monstranca je prozirna posuda u kojoj je izložena žrtva ili hostija... Oziris u monstranci bi kao takav trebao biti dovoljan da pokaže da je egipatski Karast (Krst) originalni Krist i da su egipatske misterije nastavili gnostici te da su u Rimu kristijanizirane.
Oziris je bio i bog vinove loze i veliki putujući učitelj koji je civilizirao svijet. Bio je vladar i sudac m r t v i m a . U njegovoj pasiji protiv njega su kovali u r o t u i ubio ga je Set (sotona).Kao i Isusovo, i Ozirisovo je uskrsnuće služilo da p o d a r i nadu svima da i oni m o g u učiniti isto i postati vječni.
Ozirisov „sin" ili novo utjelovljenje - H o r - s Isusom dijeli sljedeće:
• H o r a je rodila djevica Isis-Men 25. prosinca u spilji/jaslama, a to je r o đ e n j e navijestila zvijezda na istoku; r o đ e n j u su prisustvovala tri m u d r a c a Njegov zemaljski otac se zvao „Seb" („Josip").
Bio je kraljevskog podrijetla.
U dobi od 12 godina bio je mladi učitelj u Hramu, a u dobi od 30 godina je kršten. Na 12 je godina nestao.
Hora je u rijeci Eridanu ili Iarutani (Jordan) krstio „Anup Krstitelj" („Ivan Krstitelj"), kojemu je odrubljena glava.
Imao je 12 učenika, od kojih su dvojica bili njegovi „svjedoci" i zvali su se „Anup" i „Aan" (dva „Ivana").
Činio je čuda, istjerivao demone i podigao El-Azarusa („El-Osirisa") iz mrtvih.
Hodao je po vodi.
Osobni mu je pridjevak bio „Iusa", „zauvijek pravi sin" "Ptaha", tj. „Oca".
Nazivali su ga stoga „Svetim Djetetom".
Održao je „propovijed na gori", a njegovi su sljedbenici prepričavali „Iusine izreke".
Doživio je preobraženje na gori.
Razapet je između dva lopova, bio zakopan tri dana u grobnici i potom uskrsnuo.
Bio je poznat i kao „Put, Istina, Svjetlo", „Mesija", „Božji Sin Pomazanik", „Sin Čovječji", „Dobri Pastir", „Jaganjac Božji", „Riječ Tijelom Postala", „Ri-ječ Istine" itd.
Bio je „Ribar" i povezivao se s ribom („Ihtis"), janjetom i lavom.
Došao ja ispuniti zakon.
Zvali su ga „KRST", što znači „Pomazanik".
Poput Isusa, i Horus je „vladao tisuću godina".
Prije otprilike 3500 godina na zidovima hrama u Luksoru oslikane su slike navještenja, bezgrešnog začeća, rođenja i obožavanja Hora, na kojima Tot navješćuje Djevici Izidi da će začeti Hora, Knef ili „Duh Sveti" je oplođuje, a novorođenče dolaze vidjeti i darove mu donijeti tri kralja ili maga. Uz to, u katakombama u Rimu nalaze se slike Hora kao djeteta kojeg drži djevica majka Izida - izvorna „Majka s djetetom". Massey tumači:
Gnostička je umjetnost bila ta koja je reproducirala egipatsku Hathor-Meri i Hora kao Djevicu i djetešce Isusa u Rimu... Vi jadni idioti rekli su gnostici [ranim kršćanima], stare ste misterije zamijenili za moderne priče i doslovno shvatili i prihvatili sve što je mišljeno tek mistički.
Osim toga, A. Churchward govori o još jednom aspektu egipatske religije koji je prisutan u krscanstvu. U starim katoličkim crkvama nad glavnim oltarom vidimo jednostranični trokut, a unutar njega oko. Dodavanje oka trokutu potječe iz Egipta. Bilo je to „svevideće oko Ozirisovo". https://www.google.hr/url?sa=i&rct=j&q=svevidece+oko&source=images&cd&cad=rja&docid=kVsN16yWISMQOM&tbnid=BdiJcq5M5XLGlM%3A&ved=0CAUQjRw&url=http%3A%2F%2Fmatrixworldhr.wordpress.com%2F2011%2F12%2F08%2Ftajni-jezik-simbola-logotipi-novca-i-moci%2F&ei=8mykUvnNEsyS0QWY1IGQCQ&psig=AFQjCNFbM67qk9Y2XRkYFoXtw0e-Dm4h3g&ust=1386593849316460
Views: 804 | Added by: bibleboy | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Calendar
«  December 2013  »
SuMoTuWeThFrSa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Entries archive

Site friends
  • Create your own site


  • Copyright MyCorp © 2024
    Free website builderuCoz