Monday
2024-05-06
7:38 AM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
Blog »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 59

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Main » 2023 » November » 28 » Korak 7a - Odaberite metodu odvajanja odlomaka: uvlaka prvog retka ili metoda bloka
8:40 AM
Korak 7a - Odaberite metodu odvajanja odlomaka: uvlaka prvog retka ili metoda bloka

Korak 7a - Odaberite metodu odvajanja odlomaka: uvlaka prvog retka ili metoda bloka

Važno je da svojim čitateljima pružite vizualne znakove za odvajanje jednog odlomka tijela od sljedećeg, inače se odlomci stapaju i stvaraju užasno iskustvo čitanja. Za tijelo vaše knjige (sve nakon naslova i stranice s autorskim pravima) upotrijebite uvlake prvog retka na početku odlomka ili upotrijebite metodu blok odlomka. Nemojte miješati uvlake prvog retka i stil bloka za glavni narativ vašeg tijela.

Većina autora koristit će centrirane blokove paragrafa za svoj prednji sadržaj (razgovarat ću o prednjem dijelu u Koraku 21 mnogo kasnije), a zatim uvlake prvog retka za veći dio svog tijela.

Ovaj stilski vodič koristi metodu blok paragrafa, koja je uobičajena za neke ne-fikcije kao što su udžbenici i vodiči za učenje. Metoda uvlačenja prvog retka odlomka najbolja je za fikciju i narativnu publicistiku kao što su romani, biografije, memoari i povijest knjige. Nema ispravnog ili pogrešnog. Na tebi je! Iako vaš naslov (naslov i informacije o autorskim pravima) najbolje izgleda s blok metodom, pazite da ne miješate uvlake prvog retka s blok odlomcima u svom početnom materijalu jer će inače izgledati iskrivljeno.

Slika ispod dodatno ilustrira razliku između bloka i uvlake prvog retka: Ako koristite metodu blokova, imate dvije mogućnosti za odvajanje blokova. Prva opcija je unos tvrdog povratka odlomka (jednom pritisnite tipku Enter) na kraju odlomka, zatim ponovno pritisnite tipku Enter da biste stvorili prazan redak. Druga opcija, koju preporučujem i koristim ovdje u Vodiču za stilove, jest izmijeniti stil odlomka kako biste definirali razmak na kraju. Vidjet ćete da će vam ova druga metoda uštedjeti puno vremena i spriječiti pogreške. U koracima koji slijede, pogledat ćemo druge primjere kako izmijeniti i kontrolirati svoj stil. Zaista je lako (i zabavno) kada znate kako!

Views: 26 | Added by: bibleboy | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Calendar
«  November 2023  »
SuMoTuWeThFrSa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Entries archive

Site friends
  • Create your own site


  • Copyright MyCorp © 2024
    Free website builderuCoz