Sunday
2024-05-19
0:26 AM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
Blog »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 59

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Main » 2023 » April » 11 » Otkup
5:20 AM
Otkup

Otkup se definiše kao proces razmene gde se plaćanjem određene cene menja vlasnik predmeta, rešava neka obaveza ili menja stanje stvari.

Ovaj pojam se naširoko koristi u mnogim oblastima i najčešće simoblizuje dogovoreni novac koji se izdvaja za kupovinu. Ranije se više koristio kao plaćanje radi oslobađanja od nekih obaveza, izbavljivanje iz nekog stanja, kao što je robovlasništvo ili tradicionalno kao izraz za otkupljivanje mlade.

Danas se usled promene društvenog poretka i običaja u svetu, koristi više za plaćanje nekog predmeta, dok se oko cene često može i pregovarati. To može biti otkupljivanje auta, stana, zlata ili bilo čega drugog što ima određenu vrednost.

U narednim redovima saznajte više o poreklu, upotrebi reči otkup prošlosti i za šta se ona danas koristi.

Poreklo reči otkup (otkupnina)

Reč, odnosno pojam otkupnina dolazi iz grčkog jezika od glagola “pustiti” ili “osloboditi”. Iz ovoga možemo zaključiti kako se termin u prošlosti koristio za novac potreban za oslobađanje ratnih zarobljenika.

Za razilku od Grka, Jevreji su imali svoje viđenje reči i samim tim je poreklo malo drugačije. Hebrejsko viđenje reči otkup potiče od glagola pokriti, u dubljem smislu – pokriti grehe.

Platiti ekvivalent za počinjene grehe – otkupiti ih!

Otkup se u početku posmatrao sa teološke strane

Isus je bio Božji sin koji je sa neba spušten u utrobu device kako bi se rodio kao čovek i služio ljudima. Iako nije bio bespomoćan pred ljudima, ipak je odlučio da položi svoj život dobrovoljno, žrtvujući se.

Dakle, smrt Isusova se posmatra kao neka vrsta otkupnine za sve obične ljude koji su po rođenju grešni zbog Adamovog greha.

Adam nije bio poslušan i ostavio je u amanet ljudima bolest, tugu, bol i smrt, pa Isusova smrt simbolizuje otkupninu od grehova. Oko ove ideje su vođene polemike i diskusije u teološkim krugovima. 

Bilo je brojnih kritika ove teorije kasnije tokom vekova i to sa različitih strana, ali kakav god da je vaš stav po ovom pitanju, otkupnina je kao predmet polemike definitivno bila teološkog karaktera u prošlosti.

Otkupnina talaca – količina novca za oslobađanje otetih

Iako je tokom istorije i razvoja čovečanstva termin otkup posmatran više iz ugla teologije, danas nas najviše asocira na nešto mnogo opasnije.

Nažalost, nisu retke situacije terorističkih napada džihadista i drugih grupa, i otimanja ljudi sa ciljem da se od njihovih porodica iznudi određene količina novca u zamenu za ljudske živote. Svedoci smo brojnih primera iz sveta i zemlje kada su se ove situacije odigrale.

Nekada su u pitanju ozbiljni kriminalci, nekada prosto očajnici kojima je hitno potreban novac, ali jedno je sigurno – ove situacije nikada nisu bezazlene.

U ovom kontekstu, otkupnina predstavlja zahtevanu količinu novca od strane otimača, kako bi oteti taoci bili oslobođeni i njihovi životi pošteđeni. Ovaj pojam poznat je na svim podnebljima zemaljske kugle, tako da termin otkupnine ne možemo strogo povezati sa određenom kulturom.

Često se nameće ogroman finansijski iznos za otkupninu talaca, pri čemu su najbliži članovi porodice otetih, često veoma bogati ljudi, dužni da plate ovu iznuđenu količinu novca.

Oko otkupnine se može i pregovarati, dok u ovome mogu učestvovati isključivo profesionalno obučene specijalne jedinice.

Otkup ekonomskih dobara – kupovina

Pored širokog pojma otkupnine iz teološkog aspekta i otkupa kao pojma definisanog kroz novčanu vrednost pri rešavanju talačkih kriza, možemo ga posmatrati i mnogo šire, odnosno kroz otkup ekonomskih dobara.

Kupovina se kao otkup ekonomskih dobara posmatra kao proces razmene, pri čemu kupac daje određenu količinu novca za postavljenu cenu proizvoda. Nakon što plati dogovorenu cenu, predmet kupovine postaje njegovo vlasništvo.

Danas se može kupovati gotovo bilo šta što je na prodaju i ima određenu cenu. Tako su predmeti kupovine različiti i kreću se od svakodnevnih stvari, kao što su osnovne životne namirnice, preko odeće, vozila, do nekretnina i drugih mnogo vrednijih i neuobičajnijih stvari.

Kupovina raznih dobara je danas regulisana zakonom. Vlade država definišu zakone pomoću kojih se uspostavljaju cene proizvoda, porez koji se plaća, mogućnosti i načine plaćanja.

Sa druge strane, postoji crno tržište, gde otkup raznih dobara možete obaviti bez ikakve zakonske osnove, plaćanja poreza i tome slično, već isključivo na usmenom dogovoru između dve strane.

Samim tim, tako izvršen otkup ili otkupnina određenih dobara može biti sankcionisana od strane nadležnih organa. Isto tako, ukoliko se upletete u kupovinu na crnom ili sivom tržitu, niko vam ne moće pomoći kada dođe do eventualne prevare.

Uvideli smo kako se pojam otkupa javio još u davno prošlo vreme, kada novac nije postojao u obliku i formi kakvim ga danas imamo. Otkupnina je bila u vezi sa teološkim razmišljanjima, dok su se slični principi na kojima se tada zasnivao ovaj termin i danas preneo na značenje termina otkup, samo u drugoj formi.

Naravno, danas se terminom otkup, svugde osim u teološkim krugovima, posmatra kao oblik razmene dobara, dok je jedino otkupnina talaca kao pojam ostala u simboilčnoj vezi sa izvornim značenjenm ovog pojma – otkupiti odnosno žrtvovati zarad ljudskih života.  

Views: 95 | Added by: bibleboy | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Calendar
«  April 2023  »
SuMoTuWeThFrSa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Entries archive

Site friends
  • Create your own site


  • Copyright MyCorp © 2024
    Free website builderuCoz