Thursday
2024-05-09
5:51 AM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
Blog »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 59

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Main » 2023 » June » 25 » ПАСХА ЈЕ БИЛА НА ПОЧЕТКУ 14. НИСАНА (Nastavak 4)
5:51 AM
ПАСХА ЈЕ БИЛА НА ПОЧЕТКУ 14. НИСАНА (Nastavak 4)

ИМЕ "ПАСА"

Назив "Пасха" нема везе са јагњетином! Име није повезано са јагњетом. Уместо тога, ово име описује нешто што је Бог намеравао да уради. Као што је Бог рекао Мојсију:

„... и кад видим крв, прећи ћу те ...“ (Излазак 12:13)

Дакле, Пасха је названа директно по нечему што је Бог намеравао да учини .

Потпуно је глупо тврдити да би Бог 14. назвао „Пасхом” када је Бог све време намеравао да „ пређе ” Израелце само 15.! Да је Бог ЗАИСТА хтео да "пређе" Израелце само 15., онда би Бог назвао 15. "Пасхом", као што то чине Јевреји данас .


Али у Библији Бог више пута спомиње 14. као „Пасха“. И Бог не именује један дан по догађају који је Он сам намеравао да изведе само другог дана. То не би имало смисла.

Ево неких одломака из Светог писма у којима се назива „ГОСПОДОВА Пасха, чиме се идентификује време када је „ГОСПОД“ прошао преко кућа Израелаца.

И тако ћете га јести; са бедрама твојим опасаним, обућом на ногама твојим и штапом твојим у руци твојим; и једите је у стрепњи: то је Пасха Господња . (Излазак 12:11)

Да ћете рећи: То је жртва Пасхе Господње , који је прошао преко домова синова Израиљевих у Египту, када је побио Египћане, и избавио наше куће. И народ је пригнуо главу и поклонио се. (Излазак 12:27)

Четрнаестог дана првог месеца увече је Пасха ГОСПОДЊА . (Левитска 23:5)

14. дан се назива „Пасха Господња“ јер је то био дан када је „ГОСПОД“ прошао преко Израелаца. Петнаести дан никако не може бити „Пасха Господња“, јер тог дана „ГОСПОД“ није прешао никога.

 

ДА ЛИ БИСТЕ НАЗВАЛИ ИСУСА ХРИСТА „ЛАЖАВОМ“?

Добро је познато и јасно документовано у јеванђељским извештајима да је Исус Христ јео Пасху око 24 сата пре него што су фарисеји кренули да једу своју Пасху; Христос га је јео у раним сатима 14., а фарисеји су јели своје у раним сатима 15.

Дакле, људи који верују да је Пасха у Египту обављена пред крај 14. дана, често ће рећи нешто попут: „Па, Исус Христ заправо није јео праву Пасху са својим апостолима“. А онда помињу шта год мисле да је Исус Христ јео. А неки ће тврдити да то није била права Пасха јер Христос није поштовао све ствари које су Јевреји навели за Пасхални Седер. („Седер“ значи „уређење“ или „наредба“.)

Проблем са овим је што такви људи називају Исуса Христа лажовом !

Ево десет изјава из јеванђеоских извештаја које јасно показују да је оно што је Исус Христ јео био прави оброк за Пасху !

А првог дана празника бесквасних хлебова приступише ученици Исусу говорећи му: где ћеш да ти припремимо за јело Пасхе ? (Матеј 26:17)

А он рече: иди у град таквом човеку и реци му: Учитељ каже: моје време је близу; Ја ћу одржати Пасху у твојој кући са својим ученицима. (Матеј 26:18)

И учинише ученици како им је Исус одредио; и припремише Пасху . (Матеј 26:19)

И првог дана бесквасних хлебова, када убише Пасху, рекоше Му ученици Његови: Где ћеш да идемо и припремимо да једеш Пасху ? (Марко 14:12)

И куд год уђе, реците господару куће: Господар каже: Где је гостинска соба, где ћу јести Пасху? са својим ученицима? (Марко 14:14)

И изиђоше ученици Његови, и дођоше у град, и нађоше како им рече; и спремише Пасху . (Марко 14:16)

И посла Петра и Јована говорећи: идите и припремите нам Пасху да једемо. (Лука 22:8)

И реците домаћину: Учитељ ти каже: Где је соба за госте, где ћу јести Пасху са својим ученицима? (Лука 22:11)

И отидоше и нађоше како им рече, и спремише Пасху . (Лука 22:13)

И рече им: Са жељом пожелех да једем ову Пасху с вама пре него што пострадам (Лк. 22,15)

Сам Исус Христ је веровао да ће јести праву Пасху! И Његови ученици су такође веровали да ће Христос јести праву Пасху!

А онда долази гомила кланара и тврди да то није могла бити права Пасха јер се није слагала са правилима која су фарисеји успоставили за светковање Пасхе. Дакле, тврде они, фарисеји су у праву, а Исус Христос је лагао, јер би очигледно боље знао када је тврдио да једе праву пасхалну трпезу.

Да ли то верујете? Када је Исус Христ рекао да је јео пасхалну трпезу, да ли верујете Исусу Христу или не?

Свако ко каже да Исус Христос није јео праву старозаветну Пасху, пре него што је променио амблеме на хлеб и вино, назива Исуса Христа лажовом! Не можете тек тако одбацити горњих десет стихова.

Требало би да се лако види да је „када је дошло вече“ (Матеј 26:20) било време одмах после заласка сунца, на почетку 14. дана. Тада је Исус Христ славио „праву Пасху“. Фарисеји су заклали своје пасхално јагањце следећег поподнева, да би онда јели свој пасхални оброк тек после заласка сунца, 15. дана. Фарисеји су били ти који нису јели праву Пасху , јер нису следили Божија упутства. А јеврејски народ је тај који данас не једе праву Пасху, јер не прихвата дан који је Бог одредио.

А данас имамо ове ниннихаммере који представљају много заиста слатких хомеспун аналогија о томе зашто се касно поподне 14. дана наводно савршено уклапа у симболику Пасхе.

Они заборављају да Бог нигде не каже да би Исус Христ морао да умре баш у тренутку када су неки фарисеји одлучили да је касно поподне, пред крај 14. дана, време да закољу своја пасхална јагњад, јасно кршећи Божја јасна упутства у Изласку 12.

Ево шта треба разумети:

Бог је планирао да ће Исус Христ учинити две ствари на тај дан Пасхе : 1) Он ће сам славити Пасху; и 2) касније истог дана и Он ће умрети за грехе човечанства.

Очигледно је да је Исус Христ могао да уради само једну од те две ствари у одређено време када је требало да се убије јагње у Старом завету. Није могао да уради обоје у исто време, ма колико занимљивих паралела или аналогија могли да пронађемо за сваку од те две ствари.

Конкретно, за Исуса Христа би било немогуће да једе пасхални оброк, да је тај оброк у Египту уведен крајем 14. дана ... то не би оставило времена да Он умре 14. дана .

Дакле, ако је била Божја намера од почетка, да Исус Христ сам поједе Пасху последњи пут, и након што једе пасхални оброк да затим промени амблеме Пасхе у хлеб и вино, онда је Бог морао да планира поново у Египту већ да уведе Пасху почетком 14. дана. То је био једини начин да се остави довољно времена да Исус Христ такође умре пре краја 14. дана.

И то покрива све тачке које сам желео да поменем.

Сви докази које смо погледали у овом чланку јасно показују да је Бог изабрао да уведе Пасху у време када би Христос такође могао да је слави ... и да ипак умре касније тог истог дана. Библија једноставно не предвиђа никакве одредбе за „касну 14. Пасху“ која се случајно „прелије“ у 15. дан. У Египту је Бог наредио Израелу да светкује Пасху у сумрак, на самом почетку 14. дана првог месеца.

Франк В. Нелте

 

Views: 51 | Added by: bibleboy | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Calendar
«  June 2023  »
SuMoTuWeThFrSa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Entries archive

Site friends
  • Create your own site


  • Copyright MyCorp © 2024
    Free website builderuCoz