Thursday
2024-05-09
3:53 AM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
Blog »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 59

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Main » 2023 » September » 16 » Postim dva puta tjedno
1:31 PM
Postim dva puta tjedno

''U Luki 18 čitamo prispodobu o farizeju i cariniku. Priča glasi: “Nekima koji su vjerovali u sebe da su pravedni, a prema drugima su se odnosili s prezirom, ispričao je i ovu prispodobu: ‘Dva čovjeka uziđoše u hram pomoliti se, jedan farizej, a drugi carinik. Farizej se, stojeći u sebi, ovako molio: 'Bože, zahvaljujem ti što nisam kao drugi ljudi, grabežljivci, nepravednici, preljubnici, pa čak ni kao ovaj carinik. Postim dva puta tjedno; Dajem desetinu od svega što steknem.« Ali carinik, stojeći izdaleka, ne htjede ni očiju podići k nebu, nego se udaraše u prsa govoreći: »Bože, milostiv budi meni grešniku!« Kažem. ti, ovaj čovjek siđe svojoj kući opravdan, radije nego onaj drugi. Jer svaki koji se uzvisuje, bit će ponižen, a tko se ponizuje, bit će uzvišen.’” Vidimo dva lika u ovoj prispodobi - farizeja (jedan za kojeg se pretpostavlja da je pravedan) i carinika (za jednog se pretpostavlja da je nepravedan). Pogledajmo ukratko ta dva lika. Prvo, vidimo kako farizej započinje svoju molitvu zahvaljivanjem, ali zahvaljivanje uopće nije 'hvala'. Umjesto toga, njegova navodna zahvala pretvara se u osudu. "Gospode, drago mi je što nisam tako jadan kao ti gadni grešnici!" Kakva je ovo molitva? Tada farizej prepričava vlastitu pravednost. “Postim dva puta tjedno, a ne jednom godišnje što je propisano zakonom. Dajem desetinu od svih svojih proizvoda, a ne samo od onoga što je propisano zakonom.” Carinik, s druge strane, shvaća svoje mjesto pred Bogom. On ponizno stoji pred Bogom i priznaje svoj položaj, grešnik. Kao što smo vidjeli u mnogim usporedbama, Isus je volio koristiti ovu promjenu likova.''

Views: 36 | Added by: bibleboy | Rating: 0.0/0
Total comments: 1
1 bibleboy  
0
Зар не би требало да постимо неколико пута недељно? Фарисеји су постили два пута недељно (Лука 18:12) и Јашуа је рекао да ако наша праведност не буде већа од праведности фарисеја, немамо наде у Царство. 

Осим помирења, пост у другим временима није чин праведности, већ понизности. Праведност произилази из поштовања закона и не постоји библијски закон да се редовно пости током недеље. Када би пост био чин праведности и да бисмо надмашили фарисеје, морали бисмо да постимо најмање три дана у недељи. Јешуина поента је била да су фарисеји успоставили сопствене стандарде праведности који нису имали много везе са њиховим унутрашњим, духовним растом.

Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Calendar
«  September 2023  »
SuMoTuWeThFrSa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Entries archive

Site friends
  • Create your own site


  • Copyright MyCorp © 2024
    Free website builderuCoz