Saturday
2024-05-04
3:00 PM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
Blog »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 59

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Main » 2020 » February » 9 » Što je vjera?
9:43 AM
Što je vjera?

Što je vjera?

ŠTO vama znači pojam “vjera”? Neki smatraju da onaj tko ima vjeru zapravo slijepo vjeruje u nešto što nije ispitao. Ugledan američki esejist i novinar Henry Louis Mencken jednom je vjeru opisao kao “nelogično vjerovanje u nešto što je malo vjerojatno”.

Za razliku od toga Biblija o vjeri ne govori kao o slijepom vjerovanju niti kao o vjerovanju u nešto što je nelogično. Božja Riječ kaže: “Vjera je čvrsto pouzdanje da će se dogoditi ono čemu se nadamo, dokaz onoga što je stvarno, premda se ne vidi” (Hebrejima 11:1).

Budući da ljudi imaju različita gledišta o vjeri, razmotrit ćemo odgovore na sljedeća pitanja:

  • Po čemu se opis vjere koji se nalazi u Bibliji razlikuje od poimanja vjere kakvo imaju mnogi ljudi?

  • Zašto je važno steći onakvu vjeru kakvu opisuje Biblija?

  • Kako možete ojačati svoju vjeru?

Potvrda o vlasništvu i čvrst dokaz

Grčka riječ koja je u Hebrejima 11:1 prevedena s “čvrsto pouzdanje” vrlo se često koristila u vrijeme kad je ta poslanica bila napisana. Upotrebljavala se u poslovnim spisima i označavala je jamstvo da će netko dobiti nešto u posjed. Stoga u jednom priručniku stoji da bi se prvi dio tog retka mogao prevesti: “Vjera je potvrda o vlasništvu nad onim čemu se nadamo.”

Ako ste kada kupili neki proizvod u nekoj trgovini koja je poznata po svom profesionalnom odnosu prema kupcima i čekali da vam ga dostavi, pokazali ste takvu vrstu vjere. Na temelju računa koji ste dobili imali ste razloga vjerovati da će vam ta trgovina isporučiti kupljeni proizvod. U neku ruku taj je račun bio vaša potvrda o vlasništvu, vaše jamstvo da ćete dobiti ono što ste platili. Da ste račun izgubili ili bacili, više ne biste imali dokaz o pravu vlasništva. Slično tome oni koji imaju vjeru u to da će Bog ispuniti svoja obećanja imaju jamstvo da će dobiti ono čemu se nadaju. S druge strane oni koji nemaju vjere ili su je izgubili nemaju pravo očekivati da će primiti ono što je Bog obećao (Jakov 1:5-8).

Grčka riječ koja je u Hebrejima 11:1 prevedena s “dokaz” nosi misao o pružanju dokaza koji potvrđuje nešto što je suprotno onome što bi se na prvi pogled moglo zaključiti. Naprimjer nama ljudima izgleda da se Sunce okreće oko Zemlje — izlazi na istoku, putuje nebom i zalazi na zapadu. Međutim astronomski i matematički dokazi pokazuju da Zemlja nije središte Sunčevog sustava. Otkako ste saznali tu činjenicu i prihvatili je kao istinitu, vjerujete da se Zemlja okreće oko Sunca — iako vam oči govore drugačije. Vaša “vjera” u tu tvrdnju nije neko slijepo uvjerenje. Naprotiv, ona vam omogućava da stvari vidite onakvima kakve uistinu jesu.

Zašto je važno imati snažnu vjeru?

Biblija nas potiče da steknemo snažnu vjeru koja se temelji na čvrstim dokazima, čak i ako to od nas zahtijeva da promijenimo neka svoja uvjerenja. Od presudne je važnosti imati takvu vjeru. Apostol Pavao je napisao: “Bez vjere je nemoguće ugoditi Bogu, jer onaj tko mu pristupa mora vjerovati da on postoji i da nagrađuje one koji ga revno traže” (Hebrejima 11:6).

Mnogo toga moglo bi otežavati vaša nastojanja da steknete snažnu vjeru. No ako primijenite savjete navedene u naredna četiri članka, sigurno ćete uspjeti u tome.

Views: 185 | Added by: bibleboy | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Calendar
«  February 2020  »
SuMoTuWeThFrSa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829

Entries archive

Site friends
  • Create your own site


  • Copyright MyCorp © 2024
    Free website builderuCoz