Thursday
2024-05-09
2:56 AM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
Blog »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 59

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Main » 2023 » June » 5 » Унутрашњи Мелхиседековски поредак
8:37 AM
Унутрашњи Мелхиседековски поредак

Раније смо видели како је Јахве узео Израел из једне породичне патријаршије у којој су све три државне службе биле попуњене у кући, у једну породичну патријархат који је давао десетину преко Мелхиседека. Тада смо видели како је Јахве одвео Израел у Египат, да би од њих направио велику и моћну нацију под спољним краљем, и како је довео Мошеа и Арона у Израел да би све три владине функције поново могле да буду испуњене унутар нације (иако као одвојене функције ). Када све три ове канцеларије буду поново попуњене унутар нације, Израел је могао да напусти Египат.

Јахве је тада дао Израелу Тору, која је наложила Израелу да подржи своје ново (унутрашње) свештенство. Тора је такође наложила свештеницима да надгледају прикупљање и расподелу треће десетине, што би обезбедило сигурносну мрежу за људе. У каснијим поглављима видећемо да је Јахве рекао Израелу да ће имати засебног краља (војсковођу). Међутим, Израел није требало да изабере овог краља својом људском мудрошћу. Уместо тога, требало је да траже краља кога је Јахве изабрао (тј. нека Јахве изабере овог краља за њих).

Деварим (Поновљени закони) 17:14-15
14 „Када дођете у земљу коју вам даје Јахве, ваш Елохим, и запоседнете је и настаните се у њој, и кажете: ’Поставићу над собом краља као сви народи који су око мене,’
15 сигурно ћеш поставити над собом краља кога изабере Јехова, твој Елохим; једног од своје браће поставићеш за краља над собом; не можеш над собом поставити странца који ти није брат.”

У исто време може постојати само један краљ. Ако постоји више од једног краља, нација ће следити два различита вођа (дакле, биће више од једне нације).

Маркаус (Марко) 3:24-25
24 „Ако се краљевство подели само у себи, то краљевство не може да опстане.
25 И ако се кућа подели сама у себи, та кућа не може да издржи.”

Исти принцип важи и за свештенство. Ако постоји више од једног свештенства, на крају ће постојати више од једне нације, јер је свештенство служба која води нацију да обожава истог елохима. То јест, они заједно духовно воде нацију.

Од просветитељства (луциферизма), разлика између нација и земаља је замагљена; али у Светом писму, религиозна група је нација (за разлику од земље, која је земља). У Светом писму, израелски народ се састоји од оних људи који обожавају и покоравају се Елохима Израела, без обзира на то где живе (због чега смо ми Назарећани Израелци, чак и ако тренутно немамо прилику да живимо у земљи Израел).

Када је Рут почела да обожава Елохима Израела, у том тренутку је постала Израелка. (Прешла је границу и касније отишла у своју земљу.)

Роот (Рутх) 1:16
16 Али Рута је рекла: „Моли ме да те не оставим, или да се вратим од поласка за тобом; Јер где год ти пођеш, ја ћу ићи; И где год ви преноћите, ја ћу преноћити; Твој народ ће бити мој народ, и твој Елохим, мој Елохим.”

У Назарећанском Израелу видели смо да је краљ Јеровоам одвео северно краљевство Јефремово од Соломоновог сина, краља Ровоама (јужног краљевства Јуде) и успоставио сопствену религију (заједно са сопственим свештенством). Интуитивно је схватио да ако људи наставе да иду у Јерусалим сваке године, њихова лојалност ће се на крају вратити краљу Робоаму.

Мелахим Алеф (1. Краљевима) 12:26-30
26 И Јеровоам рече у свом срцу: „Сада се краљевство може вратити у Давидов [Јудин] дом.
27 Ако ови људи оду да принесу жртву у дому Господњем у Јерусалиму, тада ће се срце овог народа вратити свом адону, Робоаму, краљу Јуде; и убиће ме, и вратиће се Ровоаму, краљу Јудином.”
28 Зато је краљ затражио савет, направио два телета од злата и рекао народу: „Превише је за вас да идете у Јерусалим [на празнике]. Ево твојих богова, Израеле, који су те извели из земље египатске!”
29 И једну постави у Ветилу, а другу стави у Дан.
30 А ово је постало грех, јер је народ отишао да се поклони пред оним све до Дана.

[У Јахвеовим очима, ако постоји више од једног свештенства, постоји више од једне вере — а ако постоји више вера, постоји више од једне нације. Да би Назарећанин Израел био јединствен народ (у свим земљама), мора постојати једно и само једно свештенство.]

Јуда се суочио са сличним проблемима. У Назаренском Израелу видели смо да након што је Јефрем отишао у асирску расејаност, Јевреји су отишли ​​у изгнанство у Вавилон. Међутим, Мошејева Тора говори синовима Израиља да донесу своје десетине на место где Јахве одабере да пребива Његово име (што је био Јерусалим, а не Вавилон). Пошто је Јуда био у Вавилону и није било храма, људи би престали да доносе десетину. Ниједно свештенство не може дуго да опстане без финансирања, па би левитски ред почео да се урушава. Без духовног вођства људи би ускоро почели да се асимилирају и духовно би постали вавилонци. Великани тог времена морали су да пронађу нека средства за финансирање духовног вођства, како би људи задржали свој јеврејски идентитет — али шта?

У Мошеовој Тори, идеја је да је Јахве дао своја упутства (Тору) деци Израела — а посао Левита је да поучавају људе Јахвеовој Тори. У замену за ову службу, Јахве даје левитима десетину, дарове и приносе народа, тако да они имају средства која су им потребна за обављање Његовог дела. Ако су се Јевреји надали да ће се једног дана вратити у Јерусалим, нису хтели да промене место богослужења у својим писаним свицима Торе у Вавилон (слично ономе што је урадио краљ Јеровоам). Уместо тога, почели су да уче да је поред писане Торе, Јахве Израелу дао и такозвану „Усмену Тору“ — и да је ова наводна Усмена Тора била још ауторитативнија од писане Торе. И што је још важније, почели су да уче не да је дужност левита да верно и пажљиво подучавају Јахвеову Тору,

Обратите пажњу на суптилну, али критичну промену која се догодила формирањем рабинског поретка. Уместо да су Левити верно извршавали оно што је Јахве заповедио, сада су поучавали да им је дато овлашћење да успоставе „Закон Торе“ за своје време, према сопственом схватању. Ово је ефективно уздигло рабине на положај полубогова, чија су мишљења у најмању руку једнака (ако не и већа) од Јахвеовог.

Иако су рабинска учења била идолопоклоничка, у извесном смислу била су боља од ничега, јер су пружала неки облик духовног континуитета док је Јуда био у изгнанству у Вавилону. Да су се рабини вратили послушности Јахвеовој Тори када су се вратили у земљу, и да су поново успоставили првобитни левитски поредак, онда би Свето писмо могло насликати рабине као хероје који су устали у ситуацији када су тешка времена то захтевала. Ипак, чак и након што су се Јевреји вратили у земљу Израела, рабини нису одступили, и наставили су да поучавају народ да се покорава њима, а не Јахвеовој Тори. И зато је Јахве на крају морао да пошаље свог Сина да збаци рабински ред.

Али чак и да су рабини обновили левитски ред, Јешуа би и даље морао да их замени обновљеним Мелхиседековским редом. Као што смо видели у првом поглављу, Јешуа је послан као Месија Принц. Његова мисија је била да окупи у једно Елохимову децу која су била расејана по иностранству.

Иоцханан (Јован) 11:51-52
51 Ово није рекао на своју власт; али као првосвештеник те године прорекао је да ће Јешуа умрети за нацију,
52 и не само за тај народ, већ и да ће сабрати у једно Елохимову децу која су била расејана по иностранству.

У војном смислу, било је време да Израелци престану да воде одбрамбени рат који се ујединио око физичког храма. Било је време да се предузме духовна офанзива, ослобађајући духовне заробљенике у свим нацијама да обожавају Јахвеа и држе Његову Тору (а не замену).

Лука (Лука) 4:18
18 „Дух Јахвин је на мени, јер ме је помазао да проповедам добру вест сиромасима; Послао Ме је да излечим сломљена срца, да објавим слободу заробљенима и да прогледам слепима, да ослободим оне који су потлачени..."

Рабини су очекивали да ће Месија Принц доћи као војни заповедник. Међутим, они нису схватили да је део Његове мисије био да ослободи оне које је угњетавао њихов вавилонски рабински дух (који је учио људе да се покоравају гласу рабина, а не гласу Јахвеа).

Сећајући се да Јахве делује генерацијски, хајде да испитамо напредак свештенства до првог Јешуиног доласка.

  1. Унутрашње патријархално свештенство
  2. Спољашње Мелхиседеково свештенство
  3. Унутрашње свештенство прворођених
  4. Унутрашње левитско свештенство
  5. Унутрашње рабинско свештенство
  6. Унутрашње Мелхиседекијско свештенство

Када је Елохим збацио рабински ред, подигао је обновљени Мелхиседековски ред како би и даље било ко да приноси жртве и приноси за људе. Као што ћемо видети, ово обновљено Мелхиседековско свештенство је назаренско израелско свештенство. Ово је огроман корак напред у развоју три руководеће службе, јер су Мелхиседековски апостоли у стању да попуне све три владине функције.

[У другим студијама показаћемо како је овај Мелхиседеков унутрашњи поредак почео у данима краља Давида, који је био и краљ и мелхиседековски свештеник. Зато је ред Мелхиседеков ред царева и свештеника. Па ипак, пошто је ово Давидово свештенство било веома кратког века, у овој студији се првенствено фокусирамо на Мелхиседеков ред који је Јешуа започео.]

Views: 56 | Added by: bibleboy | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Calendar
«  June 2023  »
SuMoTuWeThFrSa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Entries archive

Site friends
  • Create your own site


  • Copyright MyCorp © 2024
    Free website builderuCoz