Sunday
2024-04-28
11:18 AM
Welcome Guest
RSS
 
My site
Main Registration Login
Blog »
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 59

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Main » 2020 » January » 19 » ZEMLJA JE OKRUGLA: 10 razloga zbog čega znamo da je tako
4:29 PM
ZEMLJA JE OKRUGLA: 10 razloga zbog čega znamo da je tako

ZEMLJA JE OKRUGLA: 10 razloga zbog čega znamo da je tako

Prve dokaze da je Zemlja okrugla izneo je Aristotel u IV veku pre nove ere, kada je primetio da je senka, koju pri pomračenju Meseca Zemlja baca na njegovu površinu, uvek okrugla.

 

 

Zemlja je po udaljenosti od Sunca treća planeta i jedina na kojoj je poznato da ima života. Još u davnoj prošlosti postojale su mnoge tvrdnje i verovanja oko zemljinog oblika.

U početku se verovalo da živimo na ravnoj ploči, sve dok se u VI veku pre nove ere, u vreme Pitagore, nije javila sumnja u dotadašnje verovanje.

Prve dokaze da je Zemlja okrugla izneo je Aristotel u IV veku pre nove ere, kada je primetio da je senka, koju pri pomračenju  Meseca Zemlja baca na njegovu površinu, uvek okrugla. Ovo je samo jedan od dokaza koji i danas ukazuju na Zemljin oblik.

 

 

Napredna tehnologija omogućila je detaljno proučavanje svemira, pa je odavno poznato da su sve druge planete okruglog oblika, što ukazuje i na oblik Zemlje, budući da je i ona jedna od planeta.

Još jedan od razloga da verujemo da je Zemlja okrugla je vremenska zona. Da živimo na ravnoj ploči, nikada ne bi postojao mrak.

Koriolisov efekat takođe ide u prilog ovoj tvrdnji, jer je nastao kao posledica rotacije Zemlje i uzrok je pravca rotacije ciklona. Vetrovi koji na severnoj hemisferi skreću udesno, stvaraju ciklone koji se kreću oko centra rotacije suprotno od smera kazaljke na satu, dok na južnoj hemisferi skreću ulevo i stvaraju ciklone koji se kreću oko centra rotacije. u pravcu kazaljke na satu.

Printskrin: youtube / AmazingWorld247

Printskrin: youtube / AmazingWorld247

Ukoliko bismo prešli 10 kilometara od jedne do druge tačke, zatim skrenuli pod uglom od 90 stepeni i do sledeće tačke prešli istu dužinu, a zatim još jednom ponovili skretanje za narednih 10 kilometara stigli bismo u tačku s koje smo krenuli, formirajući tako trougao koji ima tri prava ugla, što bi bilo nemoguće kad bismo hodali po ravnoj površini.

Što se dalje krećemo od ekvatora, deluje nam da je Sunce sve niže, što se može iskoristiti za merenje "zakrivljenosti".

U zaisnosti od toga da li se nalazimo na severu ili na jugu, zvezde se menjaju, pa u odnosu na naše viđenje Oriona, on u Australiji stoji naopako .

 

 

Magelan je krenuo na put oko Zemlje sa jedne tačke i, skoro ne menjavši smer i putanju, vratio se na istu tačku sa koje je pošao.

Jedan zalazak Sunca se isto veče može gledati dva puta. Ukoliko prvo ležimo videćemo ga jednom, a kada, iz našeg ugla gledano zađe, dovoljno je samo da ustanemo i da nastavimo da gledamo taj isti zalazak. Ovo je još jedna stvar koju ne bismo mogli kada bismo da Zemlja nije okrugla.

I na kraju, čak i ukoliko još uvek sumnjamo u ove tvrdnje, najbolji dokaz da je Zemlja okrugla su fotografije iz kosmosa.
++++++++++++++++++++++
 

Prvi snimci Zemlje iz svemira (VIDEO)

Pre 69 godina, punu deceniju pre „Sputnjika“, ljudi su uspeli da dosegnu kosmos...

PODELI
 
 
 
 
 
 
Prvi snimci Zemlje iz svemira (VIDEO) Foto: YouTube/Printscreen
 
 

U oktobru mesecu 1946. godine,  iz američkog vojnog kompleksa „Vajt Sends“ lansirana je raketa V-2,za koju je prethodno prikačena kamera koja je beležila fotografije na svakih 1,5 sekundi.

Pogledajte: Najlepše astrofotografije 2015. godine

Raketa je dostigla visinu od oko 104 kilometra, a pri padu je kamera potpuno uništena – srećom, ne i kaseta, koja je snimila veličanstven pogled na Plavu planetu s ivice svemira. 

U godinama koje su usledile, korišćena je sve naprednija oprema, ali će ostati zabeleženo da je taj prvi snimak nastao zahvaljujući ratnom plenu, raketama koje su oduzete Nemcima u Drugom svetskom ratu.

Views: 192 | Added by: bibleboy | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Calendar
«  January 2020  »
SuMoTuWeThFrSa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Entries archive

Site friends
  • Create your own site


  • Copyright MyCorp © 2024
    Free website builderuCoz